Close
Ka’s Column | ‘Baby’s stinken’ (over een poging de peuter voor te bereiden op een baby)

Ka’s Column | ‘Baby’s stinken’ (over een poging de peuter voor te bereiden op een baby)

Aangezien er binnen nu en afzienbare tijd waarschijnlijk gezinsuitbreiding bij het gezin van Karen aankomt, besloten ze de peuter alvast voor te bereiden op een baby broertje of zusje. Maar of die poging nou zo succesvol was? Je leest het in deze nieuwe column ‘Baby’s stinken’. 

Lees ook: ‘Ka’s Column: Onze hond gaat binnenkort een weekje op vakantie

een poging de peuter voor te bereiden op een baby

Baby’s stinken

De peuter leeft zich nog al in in voorleesboeken. Hij zit vaak helemaal in het verhaal, waarschuwt mij wat er komen gaat en vertelt de karakters ook alvast wat er de volgende bladzijde gaat gebeuren.

Omdat wij binnen nu en afzienbare tijd misschien wel gezinsuitbreiding krijgen, wilden we toch al beginnen met hem voor te bereiden. Je weet in ons traject natuurlijk nooit hoe lang het precies gaat duren en het kan ook opeens heel snel gaan. Hij had al een babypop, maar daar gaat hij niet erg zachtzinnig mee om. Dus ik ging op zoek naar een boek waarin hij zich misschien wat beter zou kunnen inleven.

Ik wilde dat de nadruk niet al te erg op zwangerschap zou liggen

Dat was nog best een lastige zoektocht. Want..ik wilde niet dat de nadruk al te erg op zwangerschap zou liggen. Ja mama heeft wel een dikke buik, maar daar zit geen baby in. Bovendien weet ik niet of ons kindje een kleurtje heeft of niet, dus ik wilde dat het boek verschillende baby’s zou ‘bevatten’.

Gelukkig vond ik na lang zoeken het boek: Ik ben je grote broer (*). Een leuk prentenboek dat een aanstaande broer kan laten wennen aan de komst van een baby. De mama is maar een pagina zwanger en er spelen verschillende kindjes met verschillende (haar)kleuren in mee.

Baby’s kunnen stinken en aan je haren trekken

Het boek bleek een schot in de roos. De peuter vond het hartstikke interessant en herhaalde al snel wat er allemaal verteld werd. De tips dat baby’s in het begin nog niet zo veel kunnen en dat ze nog niet kunnen dansen, sloeg hij duidelijk op. Er zitten eendjes, blokken en een schommel in het boek en het regent ook nog, allemaal dingen die tot de verbeelding spreken.

baby's stinken

Maar het aller-interessantst vindt hij de pagina waarop twee prenten staan. De ene prent vertelt dat baby’s kunnen stinken en de andere dat baby’s aan je haren kunnen trekken. Op zich nuttige weetjes. De volgende pagina geeft als tip dat je moet oppassen en je neus dicht moet houden. Dus dat doet de kleine man dan ook. Hij houdt bij het stinkplaatje meteen zijn neus dicht en vertelt de baby dat ‘ie niet aan zijn haren mag trekken. Preventief. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn, natuurlijk.

Missie geslaagd zou je zeggen. Dat dacht ik. Maar dat bleek niet helemaal het geval. Want van de week was er een baby op tv en vertelde ik hem: “Kijk.. een baby. Wij krijgen misschien straks ook een baby! Leuk hè?”
“Nee nie leuk mama”, antwoordde hij terwijl hij een vies gezicht trok. “Baby’s stinken..”

Misschien toch maar op zoek naar een ander boek..

***

Op wat voor manier heb jij je kindje(s) voorbereid op de komst van een baby? Heb je nog leuke tips die je kunt delen? Praat je mee onder het bijbehorende bericht op Facebook?

Uitgelichte foto Ramona Heim via Shutterstock.

 

Close
Read previous post:
de vernieuwde luiers van etos
De vernieuwde luiers van Etos | alle fijne features op een rij

Wij waren al fan van de Etos luiers al is het alleen al om die leuke Woezel & Pip printjes....

Close