Close
‘Quarantaine complimenten’ | De positieve aspecten van de corona crisis

‘Quarantaine complimenten’ | De positieve aspecten van de corona crisis

De positieve aspecten van de corona crisis? Mirjana is van mening dat je nu veel negativiteit leest. Het is zwaar, we hebben geen me-time meer en moeten opeens fulltime zorgen voor onze kinderen. Daarom wil ze graag de positiviteit benoemen in dit artikel ‘quarantaine complimenten’.

Quarantaine complimenten

Ja, het is een gekke tijd. Nee niemand heeft dit eerder meegemaakt op deze manier. En nee het is niet makkelijk. Want laten we eerlijk zijn, in bijna alle situaties is er wel iets vervelends aan deze pandemie en dus quarantaine. Mensen die ziek zijn en soms komen te overlijden, mensen die alleen zijn en geen bezoek kunnen ontvangen, mensen die moeten werken in vitale beroepen, mensen die thuis moeten werken, mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt.

En dan heb je nog de mensen met kinderen. Kinderen waar ze zielsveel van houden en trots op zijn. Waar de gemiddelde Nederlander veel van laat zien op social media. Maar als er thuis lesgegeven moet worden en je er een dagtaak aan hebt wordt het toch een ander verhaal. Standbeelden moeten gebouwd worden voor docenten en opvangmedewerkers, de gemiddelde ouder zou noooooit willen ruilen.

Nee we zijn het niet gewend en ook bij mij thuis gaat het niet elke dag van een leien dakje. Maar kom op, er zijn naast de ingewikkeldheid van deze quarantaine taferelen ook vele geluksmomentjes die we lijken te missen: De positieve aspecten van de corona crisis. Misschien is het de trend van het klagen? Maar ik help graag de positieve kanten te zien van deze unieke situatie.

De positieve aspecten van de corona crisis

1. Kinderen zijn ongelooflijk flexibel

Dat een standbeeld voor de docenten geen overbodige luxe is mag duidelijk zijn. Maar hoe verbazingwekkend is de rekbaarheid van alle kinderen die nu thuis aan hun schoolwerk moeten. Die opeens een papa of mama als meester of juf hebben. En bij hun broertje(s) en/of zusje(s) in de klas zitten.

2. Wat zijn nu een paar weken op een mensenleven?

Ja, sommige dagdelen voelen aan als een week, maar feitelijk gezien is het een minuscuul deel van je leven dat je in de meeste gevallen veilig door kunt brengen om te voorkomen dat er mensenlevens eindigen. De dag gaat vanzelf voorbij, de ene dag sneller dan dan de andere.

3. Zorgen voor elkaar

Oké, er zijn ook hamsteraars die paniekeren bij de gedachte zonder wc-papier te komen zitten. Maar laten we dan hopen dat ze een deel van de rollen zullen delen met de mensen die niet zo eenvoudig meer buiten komen. Want we doen massaal boodschappen voor onze kwetsbare naasten en buren.

4. Wij, Nederlanders, zijn goed in organiseren

Bloemen die overblijven langs verzorgingshuizen brengen, maaltijden voor medewerkers in de zorg, witte T-shirts beschilderen met harten en liefde zodat de medewerkers in de zorg als het ware door een haag van liefde gaan op weg naar werk of huis #mijnhartvoordezorg. Kaarten maken en schrijven voor eenzame ouderen, muziek maken voor kleinschalige woonvoorzieningen en nog vele andere prachtige initiatieven.

5. Wat hebben wij toch vreselijk veel kundige mensen in ons land

Mensen in de zorg, gepensioneerden die terug komen in functie om te helpen, hotels die ruimte bieden voor opvang en onze chauffeurs die de winkels blijven voorzien van voorraad. En de toppers die de schappen bijvullen met een glimlach niet te vergeten. Maar ook onze minister president die er met zijn team een flinke klus aan heeft om deze crisis in goede banen te leiden. Maar bovenal, vergelijk niet alle beroepen. Alle mensen die iets bijdragen aan de huidige situatie zijn belangrijk. Het is onmogelijk om altijd al die beroepen te noemen.

6. Muzikanten op social media

Dan heb je nog die kanjers met gouden kelen die het op de sociale media kanalen net even fijner maken. Door de muziek kan menig mens toch even dat moment van me-time ervaren. Ongestoord of juist samen genieten van de muziek. Want muziek verbindt. Favorieten? Alain Clarks save space en Paul de Leeuw. Puur en klein.

7. Wat is het schoon!

Het huis is nog nooit zo schoon geweest. Ieder hoekje is gepoetst, de ramen zijn gelapt, alles staat klaar voor de lente. Maar ook buiten is het schoner. De lucht, de wateren en in andere landen worden zelfs wilde dieren in grote steden gespot, omdat er zo weinig mensen op straat zijn.

8. Tijd voor elkaar

Ja, er is tijd voor elkaar, veel tijd. Geniet ervan. Pak momenten om tussendoor op te laden als het ingewikkeld wordt maar een tijd als deze gaat er niet snel meer komen. Een tijd dat je enigszins gedwongen quality time hebt. Geen sociale druk van feestjes of de deur uit moeten om te shinen. Gewoon samen zijn. In joggingbroek. Zonder bh.

9. Ouders als docenten

Ons land is in het tijdsbestek van een paar dagen een gigantisch aantal meesters en juffen rijker. Ze zijn dan wel niet opgeleid en hebben niet het geduld van een doorsnee docent. Maar al met al slaan ze zich er prima doorheen met de juiste aangereikte tools van de echte docenten.

10. Het is wat het is.

Wij, Nederlanders, zijn strebers. Als we iets doen, willen we het goed doen. Deze tijd vraagt niet om perfectie, deze tijd vraagt om te zijn. Beleef het moment en doe, volgens de richtlijnen, wat goed voelt. Er is geen docent die je op je sodemieter gaat geven omdat je een les hebt overgeslagen, geen baas die je werk zal beoordelen op de hoeveelheid minuten die je eraan besteed hebt. Overleven is de strategie, maar dat kan ook op een ontspannen manier. We doen het samen en we doen het zoals het gaat. Het is zoals het is, we got this!

11. De ware mens komt tevoorschijn.

Doelend op de kappers, nagelstudio’s en beauty salons die nu ook gesloten zijn. Dit is voor die bedrijven op zich natuurlijk super vervelend. Er zitten op dit moment hordes mensen thuis met uitgegroeide gellak, haarkleuringen met uitgroei tot aan de oren, wenkbrauwen die mogelijk weer dichter bij elkaar komen en lekkere harige benen. En dat alles is helemaal ok. Laat de boel even lekker hangen, geniet van het moment. Straks kan je weer helemaal in de verf en wax op chic de hort op. Om 17.00 nog in pyjama, who cares! Neem het er maar van.

Dus complimenten voor een ieder die uit z’n comfortzone is. Die keihard aan het werk is in die vitale sector of juist thuis zorgt dat de boel blijft draaien. Complimenten voor een ieder die ondanks het mooie weer toch binnen blijft volgens de richtlijnen. Een compliment voor jou! Omdat je het in deze bijzondere tijd verdient.

Weet jij zelf nog een positief aspect van de corona crisis te noemen? Deel het gerust!

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen die gaan over de lockdown periode.
En hier lees je meer van en over Mirjana.

Beeld ‘thumbs up’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

positieve aspecten corona crisis Pinterest

Close
Read previous post:
de nieuwe collectie van Ikea
Shop tip | Haal het vakantiegevoel in huis met de nieuwe collectie van IKEA

Omdat we nu zeker wel wat zon, rust en vakantie gevoel kunnen gebruiken! De nieuwe nieuwe collectie van IKEA staat...

Close