Close
Column | ‘De reacties op mijn zwangerschap van ons vierde kind’

Column | ‘De reacties op mijn zwangerschap van ons vierde kind’

Mirjana is zwanger van haar vierde kind. Daar wordt op verschillende manieren op gereageerd. In deze persoonlijke column ‘de reacties op mijn zwangerschap van ons vierde kind’ vertelt ze wat mensen zoal tegen haar zeiden.

Lees ook: ‘10 random tweets over MOMlife

reacties op mijn zwangerschap

De reacties op mijn zwangerschap

Als je zwanger bent gebeurt er van alles. Om te beginnen gaat je lijf in baby-broed-stand. Van misselijkheid en overgeven tot extreme vermoeidheid en een schommelend hormoonspiegel. Er zijn natuurlijk ook dames die door die eerste weken heen vliegen alsof het niks is. Iedere zwangerschap is anders, zo ook deze 4e zwangerschap van mij.

Een leuk onderdeel van zwanger zijn is dat je na een bepaalde periode kunt vertellen dat je een kleintje verwacht. Het blijft zo vreselijk bijzonder. Wij hebben onze familie en beste vrienden direct ingelicht met 4,5 week. Maar de boodschap aan onze kinderen en naar de buitenwereld hebben we pas gedaan nadat we een kloppend hartje op de echo hadden gezien.

Door de bank genomen krijg ik hele leuke reacties en felicitaties. Ook worden er na zo’n grootste mededeling allerlei vragen op je afgevuurd. Je kunt de reacties eigenlijk wel in twee categorieën plaatsen, leuk en ongemakkelijk/ongepast. Een selectie van de reacties op mijn zwangerschap die ik de afgelopen weken heb gekregen.

‘Hoe voel je je?’

Het is altijd hartstikke lief om te vragen naar mijn lichamelijke gesteldheid. Betrokkenheid en interesse is altijd fijn. En of je je nu wel of niet goed voelt, het is prettig hier iets over te kunnen vertellen.

‘Was het wel gepland?’

Omdat het ons 4e kindje is, wil dit niet zeggen dat het niet gepland is. Een absoluut ongemakkelijke vraag die eigenlijk ook best ongepast is. De vraag is mij tijdens deze zwangerschap echt heel regelmatig gesteld. Ik heb laatst eens gezegd dat het eigenlijk helemaal niet de bedoeling was maar we het er maar mee moesten doen. Hierop werd het wel even stil. Ik zei dat dat natuurlijk niet waar was, maar ik de vraag stom vond.

Een goed alternatief: ‘Wauw, een 4e, wat een gezellige drukte.’

‘Hoe vinden de andere kinderen het?’

Leuke vraag waarmee je interesse toont. Onze kinderen waren enthousiast. De oudste van 7,5 snapt heel goed wat er allemaal gaande is en kan niet wachten op een broertje of zusje. De middelste wil vooral een broertje, want hij heeft al twee zussen. En de jongste zei dat zij een kippie in haar buik had, toen ik vertelde een baby in mijn buik te hebben.

‘Nou inderdaad ik zie het!’

Tegen iemand die 12 weken zwanger is, zeggen dat je het al goed kan zien is niet per definitie een goed idee. Zeker gezien het hormoonspiegel van de persoon in kwestie. Het is zo’n ‘En, bedankt he!’ reactie waar je niet echt op zit te wachten.

Een goed alternatief: ‘Je straalt helemaal.’

‘Wil je weten wat het wordt’

Dit is zo’n vraag die altijd gesteld wordt, en ik moet bekennen dat ik hem ook wel eens stel als iemand verteld in verwachting te zijn. Maar echt origineel is hij niet. Daarnaast moet ik mensen altijd teleurstellen, want net als bij onze eerste drie kinderen willen we ook nu niet weten of we een jongen of meisje verwachting. En nee voor het shoppen van kleding is het niet noodzakelijk en ook de babykamer wordt wel ingericht. Alleen niet in roze of blauw. En ja we moeten een meisjesnaam en jongensnaam bedenken, maar ook daar vergaat de wereld niet van. Sterker nog, we hebben de namen al uitgekozen.

Een goed alternatief: ‘Wat denk je dat het wordt?’ Al heb ik er zelf drie keer naast gezeten, dus ik zou mijn eigen gevoel in deze niet echt volgen.

‘Heb je een voorkeur? Jongen of meisje?’

Ik vind het persoonlijk een vrij stomme vraag. Het komt vooral omdat ik mij niet voor kan stellen dat je bij een zwangerschap ongelukkig zou kunnen zijn als de baby niet het geslacht heeft dat je zou willen. Ik heb altijd geroepen, en dat doe ik nog steeds, dat ik het alleen maar interessant vind of het gezond is. Jongen of meisje, deze baby is welkom. Mensen zeggen nu dan vaak dat wij toch allebei al hebben dus dat het niet mee uitmaakt. Het heeft voor ons nooit uitgemaakt.

Een goed alternatief: ‘Hebben jullie de naam al bedacht?’

‘Jouw baby bestaat nu zeker voor 50% procent uit ham-kaas croissants en tosti’s.’

Een hilarische opmerking als je het mij vraagt. Ik heb tijdens deze zwangerschap cravings voor ham-kaas croissants en tosti’s. Ik postte een foto op IG van mijzelf met een tosti. Mijn collega constateerde de volgende dag dat mijn baby inmiddels zeker voor 50% uit ham-kaas croissants en tosti’s bestaat. Dit is best een goed geschat percentage denk ik. Te bedenken dat ik normaal gesproken hartstikke vegetarisch ben.

‘Voor een jongen King Koby, voor een meisje Queen B.’

Ik lag helemaal dubbel bij de naam adviezen van mijn collega. Het is altijd leuk als mensen helpen met het bedenken van de leukste naam. Er kwamen best hilarische varianten voorbij zoals bovenstaande. Het aller grappigste vind ik dat iemand de jongensnaam goed had. Dit heb ik natuurlijk niet gezegd, maar ik moest er wel van gniffelen.

‘Straks kan je nog bij 21 and counting’

Dat jij 4 kinderen blijkbaar teveel vindt, is niet mijn probleem. Het kan vervelend overkomen als mensen een mening hebben over het hebben van  4 kinderen. Als je hier een negatieve mening over hebt, houd hem dan voor je. Een van de minder leuke reacties op mijn zwangerschap.

Een goed alternatief: ‘4 kinderen, ik vind het met mijn 1,2,3, al druk.’

‘Wanneer komt de baby uit?’

Een hele lieve en vertederende vraag die onze zoon dagelijks stelt. Aan een 4,5 jarige uitleggen dat het nog 25 weken duurt is best ingewikkeld. We leggen het nu in uit verjaardagen. Eerst ben ik jarig, dan is hijzelf jarig, en dan onze jongste dochter en daarna gaat deze baby geboren worden. Althans, dat is wel de verwachting.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer columns.
En hier lees je meer van en over Mirjana.

Beeld via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

de reacties op mijn zwangerschap van ons vierde kind

 

Close
Read previous post:
lood in het kraanwater
Lood in het kraanwater. Waarom is dat gevaarlijk? En hoe test je dat?

Lood in het kraanwater. Vooral voor jonge kinderen, zwangere en borstvoeding gevende vrouwen kan dat risico's met zich meebrengen. Waarom...

Close