Close
Kindvriendelijk recept | Moussaka (ovenschotel)

Kindvriendelijk recept | Moussaka (ovenschotel)

Als we dit jaar niet naar Griekenland kunnen, dan halen we Griekenland maar in huis!  Dit kindvriendelijke recept Moussaka is makkelijk om te maken en een succes voor het hele gezin. Je hebt er niet al te veel ingrediënten voor nodig, alleen wat geduld 🙂

Lees ook: ‘MOMtalk met.. Susan Aretz van Smulpaapje!

recept moussaka

Kindvriendelijk recept | Moussaka (ovenschotel)

Een interessant weetje: Moussaka is een traditioneel gerecht dat bedacht is door de Griekse kok Tselementes in de jaren 20 van de 20e eeuw. Hij wilde in die tijd graag alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk bannen en schreef een kookboek waarin hij onder andere moussaka introduceerde, een recept op basis van aubergine.

Tselementes werd opgeleid in Wenen, vandaar dat er in het recept ook wat Franse invloed verwerkt zit, namelijk de bechamelsaus (*).

De ovenschotel is makkelijk om te maken, in een ongeveer een uur staat het op tafel.

Ingrediënten voor ongeveer 4 personen

– aubergine (1,5 – 2 stuks)
– ui (1,5 – 2 stuks)
– knoflook (2 tenen)
– rundergehakt (300 gram)
– tomatenblokjes (400 gram)
– aardappels (800 gram)
– gedroogde oregano (1 theelepel)
– kaneel (0,5 theelepel)
– komijn (1 theelepel)
– melk (250 ml)
– geraspte kaas (100 gram)
– bloem (4 eetlepels)
– boter (4 eetlepels)
– handje basilicum
– olijfolie
– peper en zout

Zo maak je het recept moussaka:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden

2. Schil en kook de aardappels (in helft van de tijd dat je ze normaal zou koken). Snijd ze vervolgens in dunne plakken en zet deze apart.

3. Snijd de aubergine in ronde dunne plakken en leg deze op een bakplaat die je hebt bedekt met bakpapier. Bestrooi de plakken met wat grof zout en laat dit 5 minuten intrekken. Doe de bakplaat vervolgens in de oven en rooster de aubergine zo’n 10 tot 15 minuten. Check tussentijds hoe hard het gaat met de aubergine. Ze hoeven niet al te donker te worden.

4. Versnipper de ui, snijd de knoflook fijn. Bak de ui en knoflook samen met de kruiden in 3 tot 4 minuten in een pan op laag vuur.

5. Draai het vuur omhoog en voeg het gehakt toe aan de pan. Bak dit zo’n 3 tot 4 minuten op hoog vuur rul en mix het met de specerijen en de ui en de knoflook. Vervolgens roer je de tomatenblokjes erdoorheen en breng je het op smaakt met peper en zout naar smaak.

6. Giet het gehakt tomatenmengsel in een ovenschaal. Verdeel de plakjes aardappels hier overheen en vervolgens de plakjes aubergine erbovenop.

7. Laat de boter smelten in een steelpannetje. Voeg steeds een beetje bloem toe en roer het door de boter heen. Als dit vermengd is, giet je langzaam de de melk al roerend in de pan. Roer door tot je een egale dunne saus hebt en laat de saus dan al roerend iets dikker worden.

8. Giet de bechamelsaus over de ovenschotel heen en bestrooi met de geraspte kaas. Laat de moussaka 20 tot 25 minuten in de oven staan totdat er een mooie goudgele korst op zit.

9. Haal de ovenschotel uit de oven en laat 5 minuten staan. Garneer met wat basilicum.

Tips:

Lekker met veldsla, een gemengde salade of komkommer.

Je kunt eventueel ook courgette toevoegen aan de schotel. Of een aubergine vervangen door een courgette.

Wij hebben rundergehakt gebruikt. Het originele recept is met lamsgehakt, maar je kunt uiteraard ook half-om-half of vegetarisch gehakt gebruiken.

Eet smakelijk!

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer recepten.

Uitgelichte foto ‘moussaka’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

recept moussaka pinterest

 

Close
Read previous post:
moeders voor moeders
Dossier kinderwens | Moeders voor Moeders

Mirjana is zwanger van haar vierde kindje. Ook deze zwangerschap besloot ze weer mee te werken aan Moeders voor Moeders....

Close