Close
Waarom reizen met kleine kinderen nog leuker is? 7 redenen!

Waarom reizen met kleine kinderen nog leuker is? 7 redenen!

Patricia gaat met haar man en twee kleine kinderen een verre reis maken. Daar kreeg ze behoorlijk wat vragen over. Waarom reizen met kleine kinderen nog leuker is? Ze geeft je maar liefst 7 redenen!

Lees ook: ‘Alle schoolvakanties en feestdagen van 2020 + gratis printables

reizen met kleine kinderen

Waarom reizen met kleine kinderen nog leuker is?

Gaan de kinderen dan ook mee? Maar ze herinneren zich er straks niets meer van. Is dat wel veilig? Een aantal vragen die mensen regelmatig stellen als wij vertellen dat we een verre reis gaan maken met onze kinderen.

Als reizen een grote passie is, dan wil en kún je dat niet loslaten als er kinderen komen. En dat hoeft ook helemaal niet. Wij hebben ervaren dat kinderen geen belemmering vormen voor het op reis gaan. Natuurlijk kun je niet meer reizen op de manier die je gewend was. Maar ook dat heeft zo zijn voordelen. Kinderen geven het reizen juist een extra dimensie. Het wordt er nog leuker door.

Hoe mooi is het om jullie passie te delen met jullie kinderen?

7 redenen om met je gezin een verre rondreis te maken

1. Je stapt uit de sleur van thuis

Opstaan, kinderen wegbrengen, werken, kinderen ophalen, koken, kinderen naar bed brengen, opruimen, wassen. Repeat. Of je wilt of niet, met kinderen zit je vast aan een routine en dat kan op een gegeven moment een behoorlijke sleur worden.

Geen dag is hetzelfde als je een rondreis maakt. Elke dag beleef je nieuwe avonturen, proef je nieuwe gerechten en onbekend fruit. Je bent in een compleet andere omgeving. Dat is wel het tegenovergestelde van sleur. Het zorgt voor een enorm geluksgevoel en dat heeft effect op het hele gezin.

Een vast ritme is er niet en dat voelt heel bevrijdend. Kinderen hebben wel enige structuur nodig, dus probeer op vaste tijden te eten en bouw bepaalde rituelen in die zorgen voor duidelijkheid en rust.

2. Je ziet de wereld door de ogen van jullie kinderen

Kinderen beleven een reis op een hele andere manier. Ze zijn heel onbevangen en vrijwel alles is nieuw voor ze. Ze zien alles letterlijk op een andere hoogte. Dingen die jij nooit zou hebben gezien vallen hun juist op. Dat zet het reizen in een heel ander perspectief. Vooral als de kinderen iets ouder worden en de meest grappige vragen gaan stellen.

3. Samen reizen verbindt

Tijdens een rondreis ben je dag en nacht samen. Je brengt intensief tijd met elkaar door en hebt meer aandacht voor elkaar. Natuurlijk heb je dat ook als je dichterbij huis op vakantie gaat, maar tijdens een verre reis ben je veel meer op elkaar aangewezen.

Doordat je samen nieuwe ervaringen opdoet brengt het je als gezin dichter bij elkaar. Bijzondere gebeurtenissen beleef je namelijk heel bewust. De waardevolle herinneringen die je samen maakt blijven je hele leven bij.

4. Meer ruimte voor ontspanning

Met kinderen is het praktisch gezien onhaalbaar om op één dag enorme afstanden af te leggen of meerdere activiteiten te doen. Als je het voor het hele gezin leuk wilt houden, dan pas je het programma aan op het ritme van de kinderen. Dat betekent minder activiteiten en meer rust. Je wordt eigenlijk gedwongen tot ‘slow travel’. Zo is er meer ruimte voor ontspanning en geniet je bewuster van de hele reis.

5. Je maakt sneller contact met locals en andere reizigers

Waar ter wereld je ook bent, kinderen zorgen voor blijdschap. Ze trekken de aandacht, waardoor al snel het eerste contact met locals is gelegd. Ook kom je snel in contact met andere reizigers. De kinderen zorgen ervoor dat een praatje al snel is gemaakt.

Kinderen zoeken elkaar makkelijk op om te spelen. Taal vormt geen enkele barrière. Je ontmoet andere gezinnen die op reis zijn. Jullie delen zelfde interesse en dat vormt een band. Voordat je het weet drinken jullie samen een drankje en delen jullie mooie reiservaringen.

6. Reizen is leerzaam en goed voor de ontwikkeling

Kinderen doen bijzondere indrukken op tijdens een verre rondreis. Ze ervaren een andere cultuur en zien hoe andere mensen leven. Ze zien waar kinderen in andere landen mee spelen. Je vergroot hun wereld en dat is goed voor hun ontwikkeling.

7. Je gaat terug naar de basis

Als je een verre reis maakt kun je niet veel spullen meenemen. Je hebt een maximaal gewicht waar je rekening mee moet houden. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn als je met kinderen reist. Het is ook een goed streven. Want hoe minder je bij je hebt, hoe makkelijker het reizen gaat. Je hoeft minder te tillen en hebt minder spullen om op te letten.

Bedenk dat kinderen echt niet veel spullen nodig hebben. Het stimuleert juist hun creativiteit als er weinig speelgoed is. Ze gaan spelen met wat er voor handen is; steentjes, takjes, zand.

Als je minder spullen hebt ga je praktischer leven. Je wordt creatiever met de spullen die je bij je hebt. Het zorgt voor overzicht. Het maakt het leven eenvoudig en je hebt geen keuzestress.
Mede hierdoor besef je hoe goed je het thuis hebt en dat het leven niet gaat om spullen, maar om ervaringen.

Patricia heeft met haar gezin (een dochter van 2 jaar en één van bijna 5 jaar oud) al 5 landen buiten Europa en 10 landen binnen Europa bezocht. Hier lees je meer artikelen van en over Patricia.

En hier lees je meer artikelen met als thema reizen & vrije tijd.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Beeld via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Waarom reizen met kleine kinderen?

Close
Read previous post:
papercrib
Papercrib | Een minimalistische wieg van oersterk karton

Een leuke shop tip voor als je een baby verwacht en weinig ruimte, budget of duurzaam wilt kopen: De Papercrib...

Close