Close
Relaxed met het gezin op vakantie? Dat doe je zo! (met handige tips van moeders)

Relaxed met het gezin op vakantie? Dat doe je zo! (met handige tips van moeders)

Wist je dat gezinnen met jonge kinderen de meeste vakantiestress ervaren? Dat bleek uit een onderzoek dat uitgevoerd werd onder ruim 1000 mensen. Maar kun je die vakantiestress tegengaan? Wij vroegen moeders om tips. Wil je relaxed met het gezin op vakantie? Dat doe je zo! 

Gezinnen met jonge kinderen hebben de meeste vakantiestress

Ervaar jij stress als je op vakantie gaat met je kinderen? Verzekeraar Nationale Nederlanden liet een onderzoek uitvoeren door het onderzoeksbureau Direct Research en daar kwam onder andere uit dat veel ouders veel stress hebben als ze op vakantie gaan. Vooral op de dag van vertrek schijnen veel mensen last van stress te krijgen. Ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar ervaren de meeste onrust. Van hun gaat minder dan de helft met een relaxed gevoel op vakantie. Gelukkig gaat het over naar mate je ouder wordt, want van de oudere stellen maakt maar 22% zich zorgen op de dag van vertrek.

Wat zijn dan de stressfactoren?

relaxed met het gezin op vakantie stressfactoren

Inpakken van de koffers

Het begint eigenlijk al bij de voorbereiding, want het inpakken van de koffers zorgt voor veel stress en dat herkennen wij wel. Vergeet je niet iets belangrijks? Vooral vrouwen zijn bang dat ze iets vergeten. Bijna 40% heeft last van inpakstress! En hoe herkenbaar is dit? Mannen hebben daar veel minder last van. Minder dan 25% maakt zich daar druk om.

Werk loslaten

Nog een punt dat herkenbaar is, want het werk loslaten, daar krijgen we ook stress door. 20% van alle mensen heeft stress bij het overdragen en achterlaten van werk. Wordt alles wel goed gedaan? 40% van de mensen onder de 65 jaar, neemt het werk volgens eigen zeggen mee op vakantie. Daarin zijn de ouders van jonge kinderen nog het ‘ergst’. Bijna de helft leest op vakantie werk e-mails en beantwoordt werktelefoontjes. Dat zorgt op vakantie ook weer voor irritaties, want 50% van de partners vindt het vervelend dat de partner tijdens de vakantie aan het werk is.

De reis zelf

Wij hebben zelf ook een en ander geïnventariseerd en hoorden van veel moeders dat ze zich ook zorgen maken om de reis zelf. Kun je de kinderen wel goed genoeg vermaken? Of als je met het vliegtuig gaat, hoe doe je dat zonder al te veel stress te ervaren?

Relaxed met het gezin op vakantie

relaxed op vakantie met je gezin vermaak

Hoe ga je dan wel ontspannen op vakantie met je gezin? Wij gingen voor je op onderzoek uit en vroegen onder andere tips aan moeders. Hieronder lees je de beste tips op een rij!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een voorbereiding zorgt voor rust in je hoofd en dat breng je ook weer over op de rest van je gezin. Maar heb je ook wel eens aan deze tips gedacht?

Larissa geeft bijvoorbeeld als tip je kinderen voor de reis geen suiker te geven. Veel kinderen worden druk van suiker en dat is iets dat tijdens een lange autorit natuurlijk niet erg prettig is.

Een fijne tip van Liesbeth: “Goed van tevoren uitleggen waar je heen gaat (met foto’s) en wat je in ieder geval voor leuks gaat doen. Als je kinderen vragen hebben (hoeveel nachtjes , wat voor bed etc.), duidelijk beantwoorden wat je wel weet en ook wat je niet weet.”

Josine geeft als tip zo veel mogelijk comfort voor jezelf te boeken als je de keuze voor je vakantie maakt. “All-inclusive, halleluja! Dan kun je je focussen op aandacht voor elkaar en heb je zelf ook echt vakantie.”

Inpakken

Zoals je hierboven ook al kon lezen bij de stressfactoren: Vakantiestress wordt vaak veroorzaakt door inpakstress. Tikva (travel blogger) beaamt dat. “Er zijn genoeg handige paklijsten te vinden online. Zoek er een specifiek voor jouw bestemming die past bij de leeftijd van je kind. Begin een paar dagen van te voren met inpakken, leg alles wat je nodig hebt opzij en investeer in goede packing cubes om je koffer overzichtelijk te houden. Door tijdig te beginnen met inpakken heb je nog genoeg tijd om te wassen en te shoppen indien nodig.”

Tikva geeft op haar blog handige inpaktips. Op haar goed gelezen website Gezinopreis zijn sowieso veel handige tips te vinden over reizen met kinderen.

Zorg voor entertainment onderweg

Het kan best lang duren voordat je op je bestemming bent, vooral voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ouders hun kinderen van 5 t/m 12 jaar vermaakt met een tablet.

Danique en Anneke geven beiden als tip allemaal kleine cadeautjes te kopen. Anneke: “Bij de Action of op Aliexpress kun je van alles kopen en het hoeft niet al te veel te kosten. Die cadeautjes pak je in en dan kun je de kinderen om de paar uur een nieuw cadeautje laten uitpakken. Bij ons is dat een groot succes. Op de plek van bestemming krijgen ze dan een groter cadeau. Vorig jaar was onze dochter teleurgesteld dat we er al waren”.

Liesbeth tipt: “Koop een ijsje onderweg en stop bij een speeltuin om even wat energie uit te laten.”

Danique vult aan: “Veel spelletjes doen samen. Veel eten en drinken mee. Mijn ervaring is dat wanneer je zelf geen stress hebt en nergens een probleem van maakt zij in dezelfde flow gaan.”

Ook Marjon geeft als tip om kijkspelletjes te doen. “Je kunt ook liedjes meezingen met bijvoorbeeld VOF de Kunst: Vanaf hier nog 5 kwartier. Luisterboeken, na 2 uur stoppen en dan gekke gymoefeningen of dansjes doen op de parkeerplaats.”

Vliegreis

Ga je (lang) vliegen? Een vliegreis kan voor meer stress zorgen, omdat je dan ook nog andere passagiers om je heen hebt waar je rekening mee moet houden. Bovendien moeten de allerkleinsten op schoot zitten en is er van het wiegje dat luchtvaartmaatschappijen aanbieden, maar 1, dus die is vaak weg.

Larissa geeft als tip het normale ritme van je kinderen aan te houden. “Gaan ze thuis om 19 uur naar bed? Laat ze in het vliegtuig dan ook gaan slapen. En voordat ze gaan slapen, is het een goed idee om je kinderen even lekker te laten spelen, lopen of kruipen door de gangpaden. Daar worden ze moe van! Heb je een klein kindje? Neem dan zijn eigen slaapzak mee voor een vertrouwd gevoel.”

Wij tippen zelf voor kleine kinderen ook de Deryan air matras. Een klein matrasje met slaapzakje dat je mee kunt nemen en waar je kindje op kan zitten of liggen. Zo maak je een eigen bedje, maar omdat je de matras oppompt, is het ook minder zwaar op schoot.

Wil je gebruik maken van het bassinet van de luchtvaartmaatschappij dat je voor je kunt hangen? Wees er dan snel bij. Check vroeg in zodat het wiegje nog niet is weggeven aan andere passagiers. Het is sowieso verstandig om op tijd in te checken. Als het kan, probeer dan op de eerste rij te gaan zitten, zodat je meer (been)ruimte hebt waar de kinderen kunnen spelen.

Telefoon uit

Het is voor veel mensen verschrikkelijk moeilijk, maar de meest simpele tip is toch echt: Zet die werktelefoon uit. Als je toch écht bereikbaar moet zijn, ruim dan een half uurtje in de ochtend in.

Ook Jojanneke schrijft dat: “Mijn twee kindjes slapen nog tussen de middag. Dan kan ik mooi even werken. En mijn vriend ook. Zo hebben de kinderen er geen last van.”

Neem het zekere voor het onzekere

Je weet maar nooit wat er op vakantie gebeurt.

Ellen geeft daarom als tip om sowieso een EHBO doos mee te nemen. “Neem ook een kinderparacetamol, medicijnen tegen diarree e.d. mee. Soms is het lastig om bij een apotheek in het buitenland dat soort spullen te vinden.”

Sowieso… een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker met kinderen. Daarom is het zeker een goed idee om voor vertrek een reisverzekering af te sluiten. Het merendeel van de Nederlanders geeft aan met een reisverzekering relaxter gevoel op vakantie te gaan.

Wil je alle resultaten met nog meer tips om relaxed op vakantie te gaan nog eens nalezen? Dat kan op Relaxed op vakantie.

Heb jij zelf nog de ultieme tip om relaxed op vakantie te gaan? Deel je hem met ons op onze Facebookpagina?

Uitgelichte foto NadyaEugene via Shutterstock.

Close
Read previous post:
wat is een vondelingenkamer
Wat is een Vondelingenkamer precies? En hoe werkt het?

Afgelopen week liet een moeder haar kindje achter in een Vondelingenkamer van Stichting de Beschermde Wieg in Dordrecht. Dat heb je...

Close