Close
Alles dat je moet weten over het RS-virus

Alles dat je moet weten over het RS-virus

Het RS-virus: Een ‘nieuwe kinderziekte’ die tegenwoordig vaak voorkomt en waar veel kinderen ziek van worden. Kristel werd er nieuwsgierig naar door een artikel dat onlangs op NOS.nl verscheenen ging op onderzoek uit. In dit artikel vertelt ze je alles dat je moet weten over het RS-virus.

Lees ook: ‘Alles dat je moet weten over meningokokken

rs-virus

Alles dat je moet weten over het RS-virus

Het RS-virus heet voluit het Respiratoir Syncytieel Virus en is het meest voorkomende verkoudheidsvirus. Net zoals alle andere verkoudheidsvirussen is het verwant aan het griepvirus. Het virus veroorzaakt een infectie van de luchtwegen waardoor je kind het benauwd krijgt.

Locatie en besmetting

Het virus zit in de neus en keel en kan overgedragen worden door druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten. Als een kind besmet is, is het oppassen geblazen, want het is heel besmettelijk. Vooral omdat het virus meerdere uren buiten het menselijk lichaam kan overleven, zijn bijvoorbeeld handen en speelgoed een makkelijke manier om besmet te worden.

Dat gaat dus ook zeker een keer gebeuren. Alle kinderen in Nederland zijn, voor hun tweede levensjaar wel een keer besmet geraakt met het RS-virus.

Bij een milde infectie uit zich dit meestal in een normale verkoudheid (snotneus). Je zou daarom denken: ‘Dat is toch iets waar je je geen zorgen om hoeft te maken?’ Maar dat is het wel, want bij een ernstige infectie kan dit een zware luchtweginfectie zoals bronchiolitis of een longontsteking veroorzaken. Met ernstige benauwdheid kan een kindje zelfs in het ziekenhuis belanden en ook op langere termijn last blijven houden. In ontwikkelingslanden is het RS-virus na malaria de grootste oorzaak bij zuigelingensterfte, maar ook in Nederland komen zo’n 2000 kinderen per jaar in het ziekenhuis terecht met verschijnselen. Bijna alle ouders die in het ziekenhuis met hun kind belanden, kennen het virus niet. Wereldwijd overlijden dagelijks zelfs 700 kinderen aan het virus.

Wat is het verschil tussen Bronchiolitis, Bronchitis en een longontsteking?

Bronchitis is een ontsteking van de grotere luchtwegen, de zogenaamde ‘bronchiën’. Wanneer ook de kleinere luchtwegen die naar de longblaasjes leiden ontstoken zijn, noemt men het bronchiolitis. Bij een longontsteking zit de ontsteking ook in de longblaasjes zelf.

Hoe herken je een ernstige RS-infectie?

Het RS-virus zorgt voor slijm in de longen, waardoor je kind problemen kan krijgen met ademhalen. Denk daarbij aan:

  • een snelle en moeilijke ademhaling (piepgeluidjes);
  • bij inspanning snel vermoeid of uitgeput raken (moeilijk drinken);
  • intrekkingen op de borstkas en
  • bleek of grauw aanlopen.

Zodra je kind een van deze symptomen heeft, ga dan zeker met hem/haar naar de huisarts.

Welke lange termijn risico’s zitten er aan het RS-virus?

Een ernstige infectie kan ervoor zorgen dat je kind last krijgt van terugkomende periodes van piepende ademhaling en hoesten (astmatische symptomen).

Kun je het RS-virus voorkomen en behandelen?

Er is een medicijn dat de kans op ernstige RS-virusinfecties verkleint. Dit medicijn is bedoeld voor baby’s met een verhoogd risico. Maar als een baby eenmaal besmet is met het virus, zijn er geen medicijnen om te herstellen, aangezien het geen bacterie maar een virus is. En omdat er geen behandeling is, wordt er ook weinig op getest op RS. Daardoor herkennen huisartsen het virus helaas vaak niet.

Welke kinderen lopen een verhoogd risico?

Kinderen die gezond en op tijd geboren (zwangerschap > 37 weken) zijn lopen het minste risico. Vroeggeboren baby’s, kinderen met een chronische hart- of longziekte en kinderen met het downsyndroom zijn extra kwetsbaar en lopen een verhoogd risico.

Verder spelen de leeftijd van de baby en de geboortemaand een belangrijke rol op het risico. De piek van ernstige infectie ligt bij baby’s die twee maanden oud zijn. Het risico neemt snel af na de derde levensmaand. Ook baby’s die vlak vóór of tijdens de RS-epidemie (september-februari) geboren zijn, lopen aanzienlijk meer risico.

Andere risicofactoren zijn de aanwezigheid van oudere broertjes/zusjes en een erfelijke aanleg voor astma, eczeem en/of hooikoorts.

Wat kun je als ouder zelf doen om het RS-virus te voorkomen?

Het is niet te voorkomen, maar je kunt wel proberen de kans op besmetting van je baby te beperken. Probeer in de eerste helft van het eerste levensjaar van je baby niet in de buurt te komen besmette personen of een besmette omgeving. Dat is niet altijd mogelijk natuurlijk, als je bijvoorbeeld al een grotere broer of zus hebt, die naar een kinderdagverblijf of school gaat. Maar je kunt er wel voor zorgen dat iedereen die jouw baby aanraakt, vooraf zijn/haar handen wast.

Om meer bekendheid te krijgen, heeft een groep ouders van (ex) RS-patiënten een netwerk opgericht: RSV-PN. Het netwerk geeft aan dat het RS-virus thuis moet komen te horen in het standaard rijtje kinderziektes dat iedereen kent. Met hun activiteiten willen zij bereiken dat iedereen weet wat het RS-virus is. Daarnaast zijn zij o.a. actief betrokken bij de activiteiten van de RSV-onderzoeksgroep van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over baby & kind.
En hier lees je meer van en over Kristel.

* Uitgelichte foto Rawpixel.com via Shutterstock.
** Bron artikel: o.a. RIVM, Het WKZ & NOS.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Alles dat je moet weten over het RS-virus #Pinterest

Close
Read previous post:
kaya sieraden intialen
MOM sieraad | Kaya sieraden initialen kettingen en armbanden

Een sieraad voor jou als MOM met 'iets' van je kind(eren). Er is genoeg te kiezen en te bedenken. De...

Close