Close
‘Laat je snotneus lekker thuis joh!’

‘Laat je snotneus lekker thuis joh!’

Ook bij Karen in het dorp ging de speeltuin weer open. Natuurlijk golden er voor de speeltuin – net als voor elke andere openbare gelegenheid – regels. Maar niet elke MOM hield zich eraan. Iets dat Karen verbaasde. In deze column ‘Laat je snotneus lekker thuis joh’ vertelt ze over de moeder wiens peuter een dikke vette snottebel had en waarom dat haar niet ‘lekker’ zit.

Lees ook: ‘Alles dat je moet weten over het RS-virus

snotneus thuis

‘Laat je snotneus lekker thuis joh!’

De speeltuin in ons dorp ging weer open. Het was nog even spannend geweest, aangezien de speeltuin door vrijwilligers gerund wordt en die zijn ongeveer allemaal 70+. Gelukkig meldde er zich een hele lading nieuwe vrijwilligers en kon het kinder Walhalla haar hek weer openen.

Natuurlijk gelden er coronaregels. Zo moet je bij binnenkomst als ouder een stoel meenemen en die als je weggaat weer op een speciale plek neerzetten. De picknick tafels en bankjes mag je niet gebruiken en het is niet de bedoeling dat je met z’n allen zij aan zij gaat zitten picknicken op het veld.

Liever voorzichtig, dan spijt

Sinds begin mei is er in onze gemeente geen corona besmetting meer bijgekomen, maar toch. Liever voorzichtig, dan spijt. De belangrijkste regels voor de speeltuin zijn afstand houden (de ouders) en geen zieke / verkouden kinderen mee. Dus daar houden we ons gewoon aan.

Helaas doet niet elke moeder dat. Want vanuit mijn stoel op het gras zag ik een peuter met een dikke gele snottebel aan zijn neus hangen. De moeder was zich er van bewust, want die veegde met haar zakdoek de snottebel nonchalant af.

Vanzelfsprekend ging het niet door mijn hoofd dat het kind besmet zou zijn met corona. Hooikoorts, zomerverkoudheid een andere allergie, dat waren de opties die ik bedacht. Maar toch… Even twijfelde of ik wat ging zeggen en besloot toch mijn mond te houden. Toch werd ik lichtelijk paniekerig toen ik de snotpeuter een paar minuten later bij mijn zoontje in zijn nek zag hijgen in de rij voor de glijbaan.

Kinderen worden vaak ziek. Ons zoontje was ook de hele winter verkouden. Gelukkig is hij al een paar maanden * klopt af * snotvrij. Dat is wel zo fijn. Zeker in deze tijd. Ik heb gewoon weinig zin dat hij ook verkouden wordt.

Van andere ouders hoorde ik dat ze hun peuter hadden laten testen op corona omdat hij continu een snotneus had en daarom niet op het Kinderdagverblijf mocht komen. Ik begrijp dat niet. Want dat is toch het hele punt niet? Het punt is dat als jij je kind verkouden naar school, het KDV, de speeltuin of de sportclub stuurt, het andere kinderen kan aansteken. Die vervolgens ook niet naar school, het KDV, de speeltuin of de sportclub mogen.

Iedereen begrijpt dat kinderen ziek worden

Laat je snotneus lekker thuis joh! Iedereen begrijpt dat kinderen ziek worden. Natuurlijk is het vervelend als werkende ouder, maar ook daar zal iedereen begrip voor hebben. Zeker nu.

Vandaag bracht ik de bijna kleuter naar de peuterspeelzaal. Vrijdag is hij jarig en begint hij aan de basisschool. Hij had zich ontzettend verheugd om zijn beste vriendinnetje nog even te zien. Helaas had die een snotneus en hield haar moeder haar thuis. Ook ons buurjongetje bleek verkouden. “S. is thuis, anders kan hij niet naar Robin’s feestje komen zaterdag”, vertelde zijn moeder (onze buurvrouw).

En zo hoort het ook. Want het gaat niet alleen om de snottebel van jouw kind. Maar ook om de gezondheid van andere kinderen en ouders. Dus MOM in de speeltuin en elke andere ouder die zijn kind verkouden naar buiten stuurt: Laat je snotneus lekker thuis.

Dat is niet alleen beter, zo blijven er ook meer kinderen beter.

****

Mag je kind naar school?

Mocht je twijfelen of je kind naar school kan. Wij kregen deze handige checklist van school:

snotneus thuis checklist

Bron: GGD Gelderland Midden.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer columns.
En hier lees je meer van en over Karen.

Beeld ‘child cold’ via Shuttterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

snotneus thuis pinterest

Close
Read previous post:
coronaregels per Europees vakantieland
De coronaregels per Europees vakantieland

Wat zijn de coronaregels per Europees vakantieland? Vanaf 15 juni mag er binnen Europa weer meer gereisd worden en mogen...

Close