Close
Wat voor soort kraamzorg past bij jou?

Wat voor soort kraamzorg past bij jou?

Goede kraamzorg is ontzettend belangrijk. Kraamzorg ontzorgt jou tijdens een kwetsbare periode en zorgt ervoor dat er goed voor jou en je pasgeboren kindje gezorgd wordt, zodat jij zelf ook beter kunt zorgen. Maar wat voor soort kraamzorg past bij jou? We zetten wat punten voor je op een rij.

Lees ook: ‘Dossier kinderwens | Moeders voor Moeders

soort kraamzorg

Wat voor soort kraamzorg past bij jou?

Iedere vrouw in Nederland die bevallen is, heeft recht op kraamzorg. Je mag zelf het bureau kiezen dat bij jou thuis kraamzorg komt verzorgen. Er zijn best veel verschillende soorten kraamzorg. Hoe weet je nou wat voor soort bij jou past en waar moet je op letten? En wie kan je adviseren?

Een organisatie waar je je prettig bij voelt

Het is goed om een kraamzorg bureau te kiezen waarvan je weet dat het bij je past. Vraag bij vriendinnen, familieleden, kennissen en collega’s na of zij tevreden waren met hun kraamzorg en van welk bureau zij/hij kwam.

Ook kun je via de huisarts, verloskundige of verschillende websites informatie inwinnen over hoe het kraamzorg bureau is en in het werk gaat. Op ZorgkaartNederland kun je verschillende ervaringen lezen van andere kersverse moeders zodat je je beeld compleet kunt maken. En zo een weloverwogen keuze kunt maken.

Als je een specifieke voorkeur hebt voor een bureau met een bepaalde identiteit, is het wel belangrijk om dit te overleggen met je zorgverzekeraar. Niet alle kraamzorg wordt volledig vergoed.

Verschillende vormen van kraamzorg

Tijdens de bevalling zal de verloskundige aangeven wanneer de kraamzorg benaderd kan worden. Vervolgens komt er zo snel mogelijk een kraamverzorgster naar jullie toe.

De kraamverzorgster ondersteunt de verloskundige tijdens de bevalling en is ervoor verantwoordelijk dat alles klaar is om jouw pasgeboren baby te verzorgen. Na de bevalling neemt de kraamzorg het over.

De ene vorm van kraamzorg is uitgebreider dan de andere. Zo bestaat er volledige kraamzorg, gedeeltelijke kraamzorg, minimale kraamzorg en Wijkzorg.

De ene moeder krijgt meer zorg en ondersteuning van mensen uit haar naaste omgeving dan de ander. Krijg je veel zorg en en steun, dan kun je misschien voor minder uitgebreide zorg kiezen? Ben je qua zorg wel afhankelijk van de kraamverzorgster? Dan kies je wellicht voor volledige zorg.

Volledige kraamzorg

De meeste kersverse moeders kiezen voor volledige kraamzorg. Dit is de meest uitgebreide en intensieve vorm van kraamzorg. De kraamverzorgster verzorgt jou, je baby en eventuele andere kinderen zes tot acht dagen acht uur per dag. Hij of zij geeft je advies, doet in het huishouden de dingen die nodig zijn voor een goede hygiëne van jou en je baby en ze ontvangt het bezoek.

Goed om te weten is wel dat een kraamverzorgster geen werkster is! Ze ondersteunt je op verschillende manieren. Zo leert ze je bijvoorbeeld hoe je jouw baby moet baden, ze helpt je met voeden en eventueel borstvoeding en lost ze alle dagelijkse probleempjes bij moeder en kind(eren) op. Daarnaast houdt ze jouw baby en de gezondheid daarvan goed in de gaten en trekt ze aan de bel mocht dat nodig zijn.

Als je kiest voor deze vorm van kraamzorg kun je zelf volledig herstellen van je bevalling en na 6 tot 8 dagen heb je waarschijnlijk zoveel van je kraamverzorgster geleerd dat je de verzorging van je baby zelf goed aan kan.

Vooral voor moeders die de eerste keer moeder worden, kan volledige kraamzorg erg waardevol zijn en je sterken in je zelfverzekerdheid.

Minimale kraamzorg

Sommige moeders kiezen voor minimale kraamzorg. Bij deze vorm van kraamzorg komt de kraamverzorgster een aantal dagen twee keer drie uur per dag. Na een paar dagen komt hij/zij een keer drie uur per dag.

Tijdens deze bezoeken geeft de kraamverzorgster advies over de verzorging van je baby en wordt zijn of haar gezondheid gecontroleerd. Daarnaast maakt ze je kraamkamer, de wc en de badkamer schoon.

Beperkte kraamzorg

Dit is eigenlijk een middenweg tussen minimale en volledige kraamzorg in. De kraamverzorgster komt één keer per dag en komt dan vijf aaneengesloten uren. Ze verzorgt dan je baby en doet wat licht huishoudelijk werk.

Wijkzorg

Hierbij komt de kraamverzorgster de eerste 4 dagen 2 keer per dag een uurtje en de laatste 4 dagen 1 keer per dag. Zij komt alleen voor de zorg van jou en je baby.
Verder neemt ze je niets uit handen. Deze vorm van zorg is alleen geschikt als je een goede privé kraamverzorgster hebt. Dat is bijvoorbeeld jouw ervaren (schoon)moeder, een vriendin, buurvrouw of je partner die hierin ervaring heeft.

Het aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt, wordt vastgesteld aan de hand van het landelijk indicatieprotocol en is gemiddeld 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij flesvoeding.

Tijdens jouw intake bij je kraamcentrum wordt beoordeeld of jij (hoogst waarschijnlijk) voldoende hebt aan het aantal uren dat voor je berekend is. Bij bijzondere situaties kan het zijn dat je extra uren toegekend worden.

Na de bevalling bepaalt je verloskundige of het aantal uren zorg nog steeds voldoende is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn, dat je bevalling veel zwaarder was dan verwacht en je een langere herstelperiode nodig hebt. Bij problemen of bijzondere situaties tijdens de kraamdagen kan je ook meer uren krijgen. Hier moet je verloskundige een indicatie voor stellen.

Lees ook: ‘De 20 weken echo

Laat een review achter over jouw kraamzorg

We stipten eerder in dit artikel al aan dat je op ZorgkaartNederland verschillende ervaringen kunt lezen van andere nieuwe moeders over hun kraamzorg. Net zoals voor andere diensten (en producten) zijn online reviews ook in de kraamzorg niet meer weg te denken.

1 op de 5 Nederlandse consumenten schrijft wel eens een online review en maar liefst 75% van de consumenten leest online reviews! Uit onderzoek kwam naar voren dat 88% van de consumenten online reviews als even betrouwbaar ervaart als persoonlijke aanbevelingen.

Was jij blij met je kraamverzorgster? Of zag je dingen die beter of anders konden? Wat zou jij willen dat andere aanstaande moeders weten over jouw kraamverzorgende? Zou jij haar aanbevelen?

Op ZorgkaartNederland staan meer dan 800.000 persoonlijke reviews en met ruim een miljoen bezoekers per maand is het hét grootste onafhankelijke ervaringsplatform voor de zorg.
Het is een product van Patiëntenfederatie Nederland en is opgezet om transparantie te brengen in de kwaliteit van de zorg en patiënten te helpen bij het zoeken van een zorgverlener die bij ze past en ze meer keuze te geven. Inmiddels staan er al 130.000 zorgverleners op het platform en is dat doel wel bereikt.

Als gebruiker deel je je ervaring anoniem. Desondanks wordt elke bijdrage gelezen en de redactie van het platform controleert zo goed mogelijk of het ook klopt dat de zorg – waarover de review wordt achtergelaten – daadwerkelijk is afgenomen. Daarnaast moeten de waarderingen voldoen aan een strenge gedragscode, zodat het ook voor de zorgverleners een veilig platform is.

Op ZorgkaartNederland delen mensen zoals jij en ik hun ervaringen met artsen, instellingen en praktijken. Wie op zoek is naar een passende kraamzorginstelling kan kiezen uit meer dan 350 adressen.

Fijn om te weten als je op zoek bent naar ervaringen van andere moeders. Maar absoluut ook fijn om andere zwangere vrouwen te helpen door jouw ervaring met de zorg te delen!  Dat kan natuurlijk als je superblij was met je kraamverzorgende, maar ook de mindere punten zijn belangrijk om te delen. Daar help je de volgende aanstaande mama alleen maar mee! Zowel positieve als negatieve ervaringen worden gewaardeerd en zorgen ervoor dat een andere moeder ook de beste keuze kan maken.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over newborns & de kraamtijd.

Beeld ‘newborn baby’ via Shutterstock.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

wat voor soort kraamzorg past bij jou Pinterest

Close
Read previous post:
raarste zwangerschapscravings
De 20 raarste zwangerschapscravings

Een tijdje geleden plaatste wij een oproep en vroegen we naar de raarste zwangerschapscravings. Of te wel.. waar konden ze...

Close