Close
Zo houd je de speelgoedgekte onder controle!

Zo houd je de speelgoedgekte onder controle!

Hoe ouder je kinderen worden, hoe meer speelgoed er in huis is en zeker met de aankomende Sinterklaas en/of Kerst in het verschiet zal dat waarschijnlijk nòg iets meer worden. Voor je het weet ziet je huis eruit alsof er een grote speelgoedbom ontploft is.. Wij delen enkele handige tips met je hoe je de speelgoedgekte onder controle kan houden. 

Lees ook: ‘Goede doelen om babyspullen aan te doneren.’

speelgoedgekte onder controle tips

Zo houd je de speelgoedgekte onder controle

Stap 1 | Durf op te ruimen

Als je het speelgoed van je kind(eren) regelmatig opruimt is het bijhouden hiervan goed te doen. Begin je er voor het eerst mee, dan heb je wel even een klusje voor de boeg.. En toch zal je merken dat het meevalt als je er eenmaal aan begint. Tip: doe dit vooral niet waar de kinderen bij zijn.

Werk per kamer/ruimte waar je speelgoed, puzzels, knuffels en knutselspullen hebt staan. Neem een bak voor items met een bepaalde (persoonlijke) waarde, dingen waar je kind écht regelmatig mee speelt en speelgoed of spullen die goed aansluiten bij zijn of haar leeftijd/ontwikkeling. Alles wat hierbuiten valt kan je in een andere bak stoppen. Dit laatste is de weggeef, weggooi, incomplete spullen en/of verkoop-bak. Alles wat kapot, te vies en/of incompleet is kan je alvast wegdoen.

Stap 2 | Betrek je kinderen in het proces

Nu je alle spullen in twee bakken in hebt kunnen delen is het tijd om je kind(eren) bij het proces te betrekken. Leg uit dat het tijd is om op te ruimen en dat je al hun lievelingsspullen al opzij hebt gelegd om te bewaren. Vervolgens haal je de bak met twijfelproducten erbij en vraag je of ze hier producten tussen zien die ze écht heel erg graag willen houden. Deze stap kan wel pas bij kinderen die iets ouder zijn. Bij jonge kindjes scheelt het je deze hele stap omdat er dan gewoonweg nog geen gesprek over plaats kan vinden. Maak hier gebruik van nu het nog kan 😉

Stap 3 | Verkoop speelgoed en geef ook wat weg

November is een perfecte maand om overtollig speelgoed en speelgoed waar je kinderen ‘uitgegroeid’ zijn in te verkopen. Veel ouders gaan in deze maand namelijk op zoek naar leuke tweedehands items om met de feestdagen aan hun kindje(s) cadeau te kunnen geven. En voor jou betekent het wat extra geld om eventueel weer wat anders voor jouw kind te kunnen kopen of bij te kunnen leggen bij wat ze op hun lijstje(s) hebben staan.

Maar.. het is juist ook heel erg mooi om je kind de kracht van geven te leren. Laat ze hiervoor zelf een paar producten uitzoeken waarmee ze andere kindjes blij willen maken. Vaak zijn er in deze periode van het jaar (lokale) inzamelingsacties waarbij je speelgoed kan doneren voor ouders die geen cadeautjes voor hun kind(eren) kunnen kopen. Of wellicht ken je zelf of via de opvang of school van je kind(eren) een gezin die wel een leuk extraatje voor de kids kan gebruiken?

Stap 4 | Organiseer al het speelgoed!

Nu je meer overzicht hebt in het speelgoed, de knuffels, de knutselspullen en puzzels die wél in huis blijven kan je beginnen met het opnieuw organiseren van deze spullen. Maak het jezelf gemakkelijk door producten die echt van één bepaald kind op te ruimen op de kamer van het kind zelf. Zo kunnen spullen waar ze samen mee spelen en puzzels en knutselspullen beneden blijven. Na het uitzoeken, wegdoen, verkopen en weggeven zal je hier al snel een goed overzicht in hebben. En door het vervolgens in verschillende bakken en/of hoeken op te bergen houd je dit ook net even wat gemakkelijker bij. Wat te denken van een leuke knutselhoek? Een bak voor puzzels  en spelletjes en een opberglade voor al het overgebleven speelgoed?

Het is even een klusje om aan te pakken, maar voor je het weet is er weer overzicht waardoor je de speelgoedgekte onder controle hebt. En dat maakt het gelijk ook makkelijker voor je kind(eren) én jezelf om te zien wat eventueel nog echt een leuke en goede aanvulling passend voor bij hun leeftijd en/of ontwikkeling is.

Heb je zelf nog slimme speelgoed opruimtips? Praat erover mee via onze Facebookpagina 🙂

* Uitgelichte foto van Yuri-U via Shutterstock.

Close
Read previous post:
Shopping time | Hola BB

Er is online heel erg veel te vinden, maar soms kan je door de bomen het bos niet meer zien....

Close