Close
De speelgoedtrends van 2019 | Wat staat er dit jaar op de verlanglijstjes?

De speelgoedtrends van 2019 | Wat staat er dit jaar op de verlanglijstjes?

De speelgoedtrends van 2019. Wat staat er dit jaar op de verlanglijstjes. Net als vorig jaar hebben we weer een overzicht voor je om te delen. Sommige dingen zijn onveranderd, maar er zijn ook wat opmerkelijke ‘nieuwkomers’.

Lees ook: ‘Crayola Washimals | Kleuren, spelen, wassen en opnieuw gebruiken

speelgoedtrends van 2019

De speelgoedtrends van 2019

Als je beide lijsten naast elkaar legt (die van vorig jaar en die van dit jaar), dan zijn er behoorlijk wat overeenkomsten qua trends. Toch zijn er ook wel wat verschillen te zien en beleeft bepaald speelgoed weer een opmars. We nemen de trends met je door.

Net als vorig jaar bij L.O.L. speelgoed het onveranderd goed doen. Maar ook Lego en Playmobil blijven populair. Opvallend is de behoorlijke toename van de verkoop in (strategische) spellen. Zowel de klassieke spellen zoals Risk, Monopoly en bordspelen zoals ‘Mens erger je niet’. Maar ook de nieuwe spellen met als voorbeeld de Escape Rooms. Vooral jongvolwassenen vinden spellen momenteel erg leuk. Wellicht is dat zo, omdat ze uitgekeken raken op het scherm. Opmerkelijk is ook dat puzzels weer veel beter verkopen. De verkoop is zelfs aanzienlijk gestegen. Bijvoorbeeld de puzzels van Jan van Haasteren zijn erg populair.

Voor de jongste kinderen blijven de artikelen van VTech erg in trek. Dat is veelal plastic speelgoed waar een batterij in moet. Grappig is te zien dat ook het (houten speelgoed) van Little Dutch erg goed verkoopt.

Dit wordt per categorie erg goed verkocht.

Gewoon speelgoed

VTech, Little Dutch, Baby Born, Nerf, Rubik’s Cube, Hatchimals, Paw Control, Pokémon, RC-auto’s, Gravitrax.

Klassieke spellen

Rummikub, Dr. Bibber, Stratego, Ticket to Ride, Monopoly, Shit Happens

Daling van verkoop speelgoed

De verkopen in de speelgoedbranche staan erg onder druk. In vergelijking met 2018 is er zo’n 12% minder speelgoed verkocht. Dat komt onder andere door de overnames van Intertoys. Positief nieuws is dan weer de oprichting van Jase & Joy, de uitbreiding van ToyChamp. Top1Toys is min of meer stabiel is gebleven. De laatste twee maanden trekt de omzet door de feestdagen weer enigszins aan.

Trends in de speelgoedverkoop

  • Zoals we hierboven ook al vertelden is de omzet in spellen en puzzels enorm gestegen.
  • Aankopen via internet t.o.v. fysieke winkels zijn nog verder toegenomen. Alhoewel de speciaalzaken in spellen het wel erg goed doen.
  • De speelgoedboeken blijven voor veel kinderen een echte inspiratiebron qua wat ze op hun verlanglijstjes willen zetten.
  • Sinterklaasinkopen worden steeds later gedaan.
  • Er is veel meer belangstelling voor goedkopere (schoen)artikelen.

NPD doet onderzoek in de Nederlandse speelgoedmarkt, meer informatie is te vinden in de Speelgoedbarometer.

Tips bij het kopen van speelgoed

Speelgoed blijft leuk! Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen! Denk bijvoorbeeld aan computer games of bordspelen. Het maakt het mogelijk om even de tijd te vergeten, ergens anders mee bezig te zijn, de zinnen te verzetten en op te laden.

Wat voor speelgoed moet je kopen?

Het aanbod in de speelgoedwinkels is erg groot. De keuze is reuze, dus voor je het weet heb je last van keuzestress.

Een paar tips:

  • Kies niet te moeilijk speelgoed. Op de verpakking van veel speelgoed staat een leeftijdsindicatie.
  • Kijk goed naar de persoon voor wie je speelgoed koopt en zijn of haar karakter en voorkeuren. Het is veel leuker om een cadeautje te geven waar diegene heel blij mee is, dan iets dat je zelf erg leuk vindt. Bedenk je dat als je het zelf leuk vond om met poppen te spelen, dat niet wil zeggen dat degene die het cadeautje krijgt dat leuk vindt.
  • Van praten met elkaar en luisteren, kan je veel leren. Je hoort waar het kind (of de volwassene) veel plezier aan beleeft en zo kom je aan ideeën en inspiratie voor cadeaus.
  • Lees informatie over goed speelgoed op www.speelgoedinfo.nl. De stichting geeft voorlichting over speelgoed en heeft een speelgoedkoophulp op de website staan. Daarin is gemakkelijk te zien welk speelgoed geschikt is voor welke leeftijd. Voor degenen die meer achtergrondinformatie willen, is de brochure “De speelgoedregels” geschikt. Dit alles is te vinden op Speelgoedinfo.nl.

Kijk ook eens naar de 10 speelgoedregels.

Veilig speelgoed

Speelgoed dat in de EU aan consumenten wordt verkocht, moet aan hele strenge veiligheidseisen voldoen. Anders mag het niet worden verkocht! Het speelgoed dat voldoet aan alle strenge bepalingen moet zijn voorzien van de letters CE. Als je speelgoed op bijvoorbeeld Aliexpress of via louche webshops koopt, dan is de kans dat dat speelgoed geen keurmerk heeft.

Vergeet nooit dat klein speelgoed niet in de buurt van hele jonge kinderen moet komen. Houd daar ook rekening mee als er een groot en klein kind in huis zijn.

 Volg je ons al op Facebook of Instagram?

Hier lees je meer leuke artikelen over speelgoed.

* Uitgelichte afbeelding Fascinadora via Shutterstock.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

speelgoedtrends van 2019 pinterest

Close
Read previous post:
black friday deals en kortingcodes 2018
Black Friday Deals & Kortingscodes 2019

Yes, het is weer bijna zo ver. De ultieme dag om te shoppen, staat weer voor de deur. Ook dit...

Close