Close
Lifestyle | 7 eenvoudige stappen naar duurzaamheid

Lifestyle | 7 eenvoudige stappen naar duurzaamheid

Duurzaam, biologisch, verantwoord. Tegenwoordig ‘moet’ er heel veel. Maar stel dat je zelf iets wilt veranderen in jouw huishuishouden om je ecologische voetafdruk te verminderen? Waar moet je dan beginnen? Esther deelt 7 eenvoudige stappen naar duurzaamheid die je kunt zetten.

Lees ook: ‘In gesprek met Kristl Holthuis & Petra Koert | Over kinderkleding (verkopen)

stappen naar duurzaamheid

7 eenvoudige stappen naar duurzaamheid

Tegenwoordig kan je er niet meer omheen. De producten moeten duurzaam, biologisch, natuurlijk en verantwoord zijn. Om maar enkele termen te gebruiken. Het klinkt allemaal super goed en natuurlijk wil je dat allemaal. Maar waar moet je nu beginnen? Er zijn zo veel termen en verhalen die zeggen dat het ene product beter is dan het andere, dat je uiteindelijk de bomen door het bos niet meer ziet.

Het is een enorme mooie ontwikkeling dat er steeds meer aandacht voor duurzaamheid is, want laten we eerlijk zijn wie wil er nu niet een mooi bos of strand zonder afval?

Maar hoe begin je zonder je hele leven en rituelen overhoop te halen? Het mooie is… er zijn zo veel hele simpele stappen die je kan zetten. De makkelijkste eerste stappen zijn:

1. Kleding

Minder kleren kopen voor jezelf als voor je kind. De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën in de wereld en heel veel kledingstukken worden maar een paar keer gedragen.
Wij hebben met vrienden regelmatig van die doorgeef sessies. Wij krijgen de kleding van vrienden met grotere kinderen en deze geven wij vervolgens weer door aan andere vrienden met kleinere kinderen. Drie kwart van de kledingkasten bestaat uit kleding van anderen. Heel simpel eigenlijk.

Helaas, is het nog niet gelukt om deze doorgeef sessies met vriendinnen te hebben.

2. Afval scheiden (papier/glas/plastic/gft)

Het zet echt zoden aan de dijk. Ondanks dat er tegenwoordig veel wordt gezegd dat het overgrote gedeelte toch wordt verbrandt. Ik weet uit ervaring dat de verpakkingsindustrie echt grote stappen aan het zetten is. Het recyclen van materialen wordt steeds beter en makkelijker. Hierdoor zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en kan de grond met rust worden gelaten.

3. Minder vlees eten

Tegenwoordig zijn er hele campagnes voor het minderen van vlees. Maar hoe doe je dat? Koken met vlees is vaak een gewenning. De eerste vegetarische gerechten waren bij ons de pasta en curry sauzen. Gewoon meer groente er in en niemand die het merkt, nou ja bijna niemand. Langzaam merk je dan dat het weglaten van vlees steeds makkelijker wordt.

4. Vaker voor de fiets kiezen

Ik weet, het is zo makkelijk om even de auto die voor de deur staat te pakken. Maar zeker voor kleine afstanden ben je met de fiets sneller. Een ander voordeel, je hebt ook geen last van het vinden van een parkeerplek met de fiets en je kan hem meestal gewoon voor de deur parkeren.

5. Grotere verpakkingen kopen

Bijvoorbeeld zo’n ouderwetse kilo zak rijst of pasta. Het scheelt echt veel extra verpakkingsmateriaal en ook in de portemonnee.

6. Duurzame producten

Deze stap kost iets meer aandacht en focus en dat is het overstappen van de oude vertrouwde producten naar een duurzamer alternatief. Boodschappen worden vaak op automatische piloot gedaan. Hierdoor vallen veel producten niet meer op. Aangezien er tegenwoordig veel nieuwe duurzamere producten in de schappen bij zijn gekomen, zit hier wellicht een mooi alternatief tussen voor jou oude en vertrouwde product.

7. Minder vliegen

Vliegen is ontzettend vervuilend. In plaats van een vliegvakantie, is het misschien ook een goed idee om eens op vakantie in eigen land te gaan. Met de zomer van afgelopen jaar..

De kans is groot dat je al deze stappen kent, maar heb je er gewoon niet altijd zin in. Bedenk dan ook het hoeft nu meteen en alles tegelijk. Stapje voor stapje en dan wordt het vanzelf routine. En als we dat dan samen met velen anderen doen, komen we toch een heel eind.

⇒ Heb jij iets aan deze eenvoudige stappen naar duurzaamheid? Ben jij ermee bezig? Heb je wellicht zelf ook een tip? Praat je mee onder de Facebook of Instagram post ?

Hier lees je nog meer artikelen van Esther.

* Uitgelichte foto Photographee.eu via Shutterstock.

Close
Read previous post:
kind ineens om met wereldse ideeën
Column | ‘En dan gaat je kind ineens om met wereldse ideeën’

Zoals je al kon lezen in het introductie artikel van Minke, speelt geloof een grote rol in haar leven. In...

Close