Close
Wanneer kun je stoppen met het avondflesje?

Wanneer kun je stoppen met het avondflesje?

Over dit onderwerp verschillen de meningen. Net zoals kindjes enorm kunnen verschillen. Het ene kind vindt het nog heerlijk om een avondflesje te krijgen, voor het andere kind hoeft het niet meer zo nodig. Maar tot wanneer is het eigenlijk nodig? En wanneer kun je stoppen met het avondflesje? Wij zochten het uit! 

Wanneer kun je stoppen met het avondflesje?

In principe hebben baby’s vanaf hun eerste verjaardag helemaal geen flesjes meer nodig. Ze kunnen dan eigenlijk al hun voedingsstoffen uit hun normale voeding halen en hebben nog maar zo’n 300 tot 500 ml aan melkproducten nodig op een dag.

Eigenlijk zou het dan ook goed zijn, om voor die eerste verjaardag het aantal flesjes af te bouwen. Toch hebben veel baby’s (en sommige ouders) moeite met het stoppen met het avondflesje. Vooral ook omdat voor veel kindjes (en ouders) dat flesje staat voor troost en ontspanning. Qua voeding is het eigenlijk niet meer nodig, maar ze worden er zo lekker rustig van voor het slapengaan..

9 maanden

Als baby’s zes maanden oud zijn, hebben ze de avondfles niet meer nodig voor de voedingsstoffen. Met 9 maanden oud zijn er nog maar weinig kindjes die de voeding en calorieën van de avondfles binnen hoeven te krijgen (kinderen met ondergewicht bijvoorbeeld wel). Overdag eten en drinken ze al voldoende. Dus eigenlijk wordt de avondfles al optioneel vanaf 9 maanden.

Hoe langer je met de avondfles doorgaat, hoe moeilijker het vaak wordt, om er mee te stoppen.

Kalmerend

Tegelijkertijd zorgt het avondflesje wel vaak voor een vol gevoel bij baby’s waardoor ze lekker kunnen slapen. Bovendien worden ze rustig van het zuigen aan de speen en is natuurlijk bewezen dat mensen (en baby’s dus ook) door de tryptofaan in melk beter kunnen slapen.

Manieren om te stoppen met het avondflesje

Er zijn twee manieren waardoor je kunt stoppen met het avondflesje. Ten eerste kun je geleidelijk minderen. Maar je kan het ook abrupt doen. Als je voor geleidelijk gaat, dan kun je beginnen met in plaats van warme melk je kindje koude melk te geven. Waarschijnlijk wordt de fles dan al minder aantrekkelijk. Vervolgens kun je de melk vervangen door water. Misschien vind je baby het nog lekker water te drinken voor dat hij gaat slapen, maar er is ook een kans dat hij vervolgens helemaal geen flesje meer hoeft.

Je kunt ook cold turkey stoppen. De eerste avonden en nachten zullen dan wel wat onrustig zijn en wellicht valt je kindje ook wel wat minder snel in slaap. Maar als het goed is, is hij er na een paar dagen wel aan gewend.

Zorg er wel voor dat je baby voordat het gaat slapen, echt voldoende gegeten en gedronken heeft. Want met een lege maag zal hij echt niet goed gaan slapen. Daarnaast is het goed om een ander bedtijd ritueel met je kindje te hebben. Bijvoorbeeld een lekker warm badje, schommelen terwijl je een verhaaltje voorleest, knuffelen op bed, een bepaald liedje dat je altijd zingt of een ander ritueel dat een kalmerend effect op je baby heeft.

Wanneer ben jij gestopt met het avondflesje van je kindje? Of wanneer was je van plan te stoppen?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.
Bronnen artikel: o.a. Parents.com & ABCKidsinc.com.

1 reactie

  1. Interessant om te lezen! Ik vroeg het mij al af. Onze dame is nu bijna 18 maanden en ik ben langzaam met de flessen aan het afbouwen. Die van tussen de middag krijgt ze vaker niet dan wel, alleen die van de avond vind ik nog lastig. Ze wordt er zo lekker rustig van en als ze weer een slecht gegeten heeft, krijgt ze tenminste nog wat extra’s binnen 😉

Close
Read previous post:
compensatie zwangere ondernemers
ZZP’er en tussen 2005 en 2008 bevallen? Let op!

Ben jij tussen 2005 en 2008 bevallen en was je toen zelfstandig ondernemer? Dan kan je vanaf 15 mei alsnog...

Close