Close
Sulfaten en parabenen. Wat zijn dat nou precies?

Sulfaten en parabenen. Wat zijn dat nou precies?

Zonder sulfaten‘ en ‘vrij van parabenen‘, zie je steeds vaker op shampoo, douchegel of andere producten staan. We lijken ons steeds bewuster te worden van de ingrediënten in de haar- en huidverzorgingsproducten die we gebruiken. Maar wat zijn sulfaten en parabenen nou eigenlijk precies? En zijn ze echt zo slecht voor je? Karen verdiepte zich erin en legt het uit.

Lees ook: ‘Budget beauty tip | Dove shower scrub

sulfaten en parabenen

Sulfaten en parabenen

Wat zijn sulfaten?

Even terug naar scheikunde op de middelbare school. Denk jij bij het woord sulfaat ook aan zwavel en chemische reacties? Dat klopt gedeeltelijk. Sulfaat is in de anorganische chemie de zuurrest van zwavelzuur en de zouten ervan.

Sulfaten zijn detergenten, een ander woord voor reinigers, die ontvettend werken. Ze bestaan aan de ene kant uit een water-oplosbaar deel en aan de andere kant uit een olie-oplosbaar deel. Het olie-oplosbare gedeelte hecht zich aan het vuil en vet waarna het water-oplosbare deel ervoor zorgt dat dit vuil en vet in water kan oplossen en zo makkelijk verwijderd kan worden. Ook worden sulfaten vaak gebruikt in cosmeticaproducten, omdat ze over het algemeen goed schuimen.

Er zijn veel verschillende soorten sulfaten: Ze kunnen variëren van heel agressief tot heel mild. Hoe agressiever het sulfaat, hoe beter hij ontvet en reinigt. Alleen neemt dan de kans op huidirritaties ook toe. De belangrijkste functie van sulfaten, is het ontvetten van huid en haar zodat al het vuil makkelijk verwijderd kan worden.

Maar met het verwijderen van het vuil en vet, kan een agressieve reiniger er ook voor zorgen dat het natuurlijke laagje olie van de huid of het haar ook oplost. Op langere termijn drogen huid en haar hierdoor uit, wat weer huidirritaties en schilfers kan veroorzaken. Maar het kan ook zo zijn dat de huid juist extra talg en andere oliën gaat aanmaken, om het gebrek van het laagje natuurlijke olie te compenseren. Hierdoor kun je juist vet haar en een vette huid krijgen.

Maar moet je nou alleen maar sulfaatvrije producten kopen?

Nou nee, dat hoeft nou ook weer niet. Heb je bijvoorbeeld last van een gevoelige, jeukende, schilferige hoofdhuid? Check dan de ingrediëntenlijst van je shampoo, misschien zit er wel een van de agressievere soorten sulfaten in. Het proberen van een sulfaatvrije shampoo kan dan zeker geen kwaad! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de huidverzorgingsproducten. Het is dus wel slim om de heel agressieve sulfaten (zoals Ammonium Lauryl en Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate) links te laten liggen, maar mildere sulfaten geven over het algemeen geen problemen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van jouw huid en haar; de een kan zelfs de sterkste sulfaten goed verdragen, de ander reageert heftig op mildere varianten, zoals Sodium Laureth Sulfate. In dat geval zou ik sulfaten zeker vermijden.

Wat zijn parabenen?

In scheikundige terminologie: Parabenen zijn een groep met benzoëzuur verwante stoffen. Het zijn alkyl-esters van 4-hydroxybenzoëzuur en de natriumzouten van deze esters.
Het zijn synthetische conserveermiddelen, die helpen tegen schimmels, maar ook tegen bacteriën. Ze worden niet alleen gebruikt voor cosmetica, maar ook voor medicijnen, levensmiddelen en huishoudelijke artikelen zoals schoonmaakmiddelen. Parabenen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat producten niet bederven.

De hoeveelheid parabenen verschilt van product tot product. Een flesje met een pipet heeft bijvoorbeeld minder parabenen nodig dan een pot crème waar je steeds met je vinger uit lepelt (een pot is altijd minder hygiënisch dan een pompje, pipetje of tube, maar dit terzijde).

Er is een tijd veel gedoe geweest over parabenen omdat ze in verband werden gebracht met borstkanker. Volgens de onderzoekers werd dit veroorzaakt door de oestrogeen-achtige eigenschappen van parabenen; teveel aan oestrogeen schijnt de ontwikkeling van kanker te kunnen stimuleren. Maar veel tegenonderzoeken toonden weer aan dat er helemaal geen verband is tussen kanker en parabenen.

Bovendien zitten parabenen ook in voedingsmiddelen. Het zou ook zo kunnen zijn dat de parabenen die in cosmetica zitten geen kanker verwekken, maar de parabenen in voeding wel. Het eindoordeel staat nog niet vast en hier wordt ook nog steeds onderzoek naar gedaan. Vandaar dat veel mensen er voor kiezen parabenen te vermijden totdat hier meer duidelijkheid over is.

Op het kankerverwekkende aspect na – dat dus nog nooit bewezen is – zijn parabenen verder niet schadelijk; ze hebben een lage toxische waarde. Ook vervuilen ze het milieu niet. Als er voldoende zuurstof is, worden de stoffen snel afgebroken. Wel is het zo, dat sommige mensen een allergische reactie krijgen van parabenen.

Veel (natuurlijke) merken gebruiken geen parabenen. Daardoor zijn deze producten veel minder lang houdbaar zijn en eerder vatbaar voor bederf en schimmel.
Mocht je, voor het geval dat, parabenen toch liever willen mijden, dan zijn dit een paar veel gebruikte: methylparabenen, ethylparabenen en propylparabenen.

Voorbeelden van haarverzorging en cosmetica zonder sulfaten en parabenen:

Andrélon Natuurlijk Puur haarverzorging, verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en supermarkten.

Dr. Hauschka, kijk op de website naar de verkoopadressen.

Dr. Organic, te koop bij onder andere Holland & Barrett (hier vind je overigens een groot assortiment cosmetica zonder schadelijke stoffen).

L’Oréal Everpure haarverzorging, te verkrijgen bij de meeste drogisten.

Lush, in veel grote steden zitten Lush winkels, maar je kunt de producten ook via de webshop kopen.

Neutral Cosmetica, te koop bij de meeste drogisterijen.

Ren Gezichtsverzorging, onder andere verkrijgbaar via de Bijenkorf of Skins Cosmetics.

Weleda, kijk op de website waar het te koop is.

En er zijn natuurlijk tig andere merken en producten die sulfaat- en parabeenloos zijn. Als je twijfelt, vraag er naar in de winkel of check zelf de ingrediëntenlijst.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over beauty.
En hier lees je meer van en over Karen.

Beeld  ‘bottles bathroom’ via Shutterstock.
Bronnen o.a. wikipedia.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

sulfaten en parabenen pinterest

Close
Read previous post:
mijn peuter speelt
Boek met spel ideeën | ‘Mijn peuter speelt’ van Paulien de Smet

Het boek 'Mijn peuter speelt' van Paulien de Smet. Onze boekenrecensent Daphne was er in eerste instantie erg enthousiast over....

Close