Close
Tandenknarsen door peuters. Is dat normaal?

Tandenknarsen door peuters. Is dat normaal?

Tandenknarsen door peuters. Is dat wel normaal? De peuter van Karen knarst met zijn tanden. Dat schijnen wel meer peuters te doen. Toch maakte ze zich zorgen. Schaadt dat de tandjes niet? Ze ging op zoek naar informatie en deelt de uitkomst in dit artikel.

Lees ook: ‘Sterrenhemel posters van MrStarsky

tandenknarsen door peuters

Tandenknarsen door peuters

“Hoor eens mama”, zegt de peuter terwijl hij trots het geluid laat horen dat ontstaat doordat hij op zijn tandjes knarst. Voor mij voelt dat geluid als nagels op een schoolbord. “Stop daar eens mee”, vertel ik hem. De peuter denkt daar niet over. Zijn nieuwe trucje vindt hij hartstikke tof. Iedereen moet het geluid horen.

De volgende dag vertelt een oudere man die bij ons thuis is dat zijn kleinzoon van twee dit ook continu doet. “Is heel normaal hoor. Doen ze allemaal”, stelt hij me gerust.

Maar is het wel zo normaal? En is dat niet hartstikke schadelijk voor die tandjes. Het zijn dan wel melktandjes, maar toch? Ik ging op zoek naar informatie. De uitkomst verraste me.

Lees ook: ‘9 handige tips voor tandenpoetsen met kleine kinderen

Tandenknars gewoonte bij peuters

Ongeveer de helft van de peuters knarst op zijn of haar tanden. Vooral ’s nachts wordt er door de kleintjes behoorlijk veel geknarst. Deze constatering komt van Samer Hakimeh en hij is kindertandarts.

Bij volwassenen is het knarsen van de tanden vaak een onbewuste reactie op stress. Dat gaat voor peuters niet op. Zij knarsen vaak om twee redenen met hun tandjes. De eerste reden is dat baby tanden veel platter zijn dan een volwassen gebit. Soms staan de ondertanden en het boven gebit daardoor niet goed op elkaar en probeert het kindje de tanden beter op elkaar te laten passen. Een andere reden kan zijn dat je peuter simpelweg zijn of haar nieuwe tanden ontdekt en er daarom mee knarst.

Waarom het dan ’s nachts meer gebeurt? Dat kunnen de experts nog niet met zekerheid zeggen. Maar ze denken dat dat zo is, omdat je in je slaap de volledige spiercontrole over je mond kwijt bent. Veel volwassenen knarsen in hun slaap ook met hun tanden en dat komt niet altijd voort uit stress.

Er is niet veel dat je kunt doen om het knarsen te stoppen, vertelt Dr. Hakimeh. Maar je hoeft je er ook geen zorgen om te maken. Het tandenknarsen zorgt niet voor een blijvende beschadiging van de tandjes en de meeste kinderen stoppen er vanzelf mee.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen voor en over peuters.
En hier lees je meer van en over Karen.

Beeld via Shutterstock.
Bron artikel Kaiser dentist

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Tandenknarsen door peuters. Is dat normaal?

 

Close
Read previous post:
alles over babyzwemmen
‘Spetter spat alles nat!’ | Alles over babyzwemmen

Alles over babyzwemmen. Wel of niet doen? Karen S. en haar vrouw twijfelden erover. Inmiddels gaan ze al een tijdje...

Close