Close
Een kerstboom en kleine kinderen? Zo houd je het veilig!

Een kerstboom en kleine kinderen? Zo houd je het veilig!

Je wil graag een kerstboom, maar je hebt een klein kind rondlopen. Of misschien wel meerdere kinderen en ook nog een huisdier? En die ballen en kerstlichtjes zien er natuurlijk onweerstaanbaar uit. Betoverend zelfs! Een kerstboom en kleine kinderen? Zo houd je het veilig! 

Lees ook: ‘Zo maak je je huis kindveilig’

tips kerstboom en kleine kinderen

Een kerstboom en kleine kinderen in huis

Je begrijpt vast wel dat al die glinsterende ballen er voor je baby, dreumes of peuter uitzien alsof er stante pede mee gespeeld moet worden. En dan hebben we het nog niet eens over de lichtjes en andere soorten decoratie (misschien wel snoep of koekjes) gehad? Daarnaast kan het ook nog eens gebeuren dat er tijdens het spelen opeens een kinderfietsje de kerstboom inrijdt. Nee, niet expres dus.

Het ene kind hoef je maar een keer te vertellen dat hij er niet aan mag komen en het luistert. Het andere kun je het niet vaak genoeg zeggen en vervolgens hangt hij of zij toch weer in de boom als je even je kont gekeerd hebt.

Voor die laatste categorie: Hoe houd je het veilig? Hoe zorg je ervoor dat de kerstboom én je kind(eren) de kerst ‘overleven’? Wij delen een aantal tips met je:

Plastic

Laat de glazen ballen maar een paar jaar in de doos. Plastic ballen zijn veel veiliger omdat ze minder snel breken. Bovendien worden ze steeds mooier en zijn ze bijna niet meer van glas te onderscheiden.

Verhoging

Zet de boom op een verhoging in de vorm van een tafeltje, een kist of iets dergelijks. Zo kunnen de grijpgrage handjes er niet bij.

Snoeren

Zorg ervoor dat de snoeren van de lichtjes goed weggewerkt zijn. Een ruk aan zo’n snoer en je hele boom met decoratie kan omvallen. Dat wil je niet hebben natuurlijk.

Stevig neerzetten

Het is sowieso verstandig dat de boom ook stevig neergezet wordt. Met een klein boompje valt de schade nog mee, maar een middelmatige boom die omver valt kan lichamelijke en materiële schade veroorzaken. Je kan de boom ook vasthaken aan de muur of zelfs aan het plafond. Dat is best een goed idee als je een groot formaat boom hebt.

tips kerstboom en kleine kinderen

‘Hekje’

Je kunt ook een soort hekje creëren om je kerstboom heen zodat je kind er niet meer goed bijkan. Dat doe je bijvoorbeeld met ingepakte cadeaus (zie de foto hierboven). Vertel de kinderen dan wel dat ze die cadeaus NIET mogen uitpakken. Anders wordt de kerstman heel boos.

Haakjes kerstversiering

Die haakjes waarmee je de kerstballen op kunt hangen? We hoeven je zeker niet uit te leggen dat die hartstikke gevaarlijk zijn voor de kleintjes? Check goed of je niet van die haakjes hebt laten slingeren. Dat kan je een ritje naar de eerste hulp schelen.

Laten aanraken

Omdat die boom zo betoverend mooi is voor kinderen (en jezelf) zal je kindje ‘m toch dolgraag willen aanraken. Dat is okay. Maar spreek dan af dat hij of zij ‘m mag aanraken als jij erbij bent en met een vingertje. Laat je kindje desnoods op je schoot zitten als hij dat doet. Maak er een leuk ritueel van.

Voorlichten

Vertel je kind duidelijk wat er kan gebeuren als het er toch aan of in gaat hangen. Dat het dan pijn kan krijgen omdat de boom op hem of haar valt of dat het zich kan snijden aan een kerstbal. Waarschuw ook dat de boom anders wegmoet. Kinderen snappen vaak meer dan dat wij denken. Voorlichten is altijd een goed idee.

Belonen

In plaats van de hele tijd te moeten roepen dat het ergens NIET aan mag zitten, kun je je kindje ook belonen als hij of zij het wel goed doet. Juist als het rustig zit te spelen, mag het een koekje uit de boom halen. Benoem dat hij of zij het goed doet.

Belletjes onderaan de boom

Een hele slimme tip: Twijfel je of je kind zich echt aan de ‘regels’ zal houden? Of het niet direct toch aan de boom gaat zitten, zodra jij even uit het blikveld verdwenen bent? Want er gebeuren natuurlijk ook tig andere stoute dingen als jij niet in het zicht bent en hallo..het is wel een kind dat wil uitproberen wat er mag en niet mag.

Hang dan een aantal belletjes in de onderste takken van de boom. Die jingle bells horen helemaal bij de kerst en dienen een hoger doen, namelijk jou waarschuwen dat er toch een peuter of dreumes in de boom hangt. Handig toch?

tips kerstboom en kleine kinderen alternatieve kerstboom

Alternatieve kerstboom

Durf je het toch niet aan? Dan kun je ook kiezen voor een alternatieve kerstboom zoals op de foto hierboven. Als googlet op alternatieve kerstboom  vind je ontzettend veel originele voorbeelden hoe je de kerst toch in huis haalt, maar met minder risico.

Die kerstboom komt over een paar jaar dan wel weer. Als ze echt begrijpen dat ze er niet aan mogen komen en de motoriek inmiddels wat verbeterd is zodat als ze dat toch doen, het minder ongelukken kan veroorzaken :).

Heb jij een kerstboom thuis? Misschien heb je zelf nog een goede tip die je wilt delen bij het bijbehorende Facebookbericht zodat andere MOMs er ook van kunnen leren?

Uitgelichte foto BlueOrange Studio, foto met ‘hekje’ Yuganov Konstantin, foto alternatieve kerstboom Mallmo. Alle foto’s zijn via Shutterstock.

 

Close
Read previous post:
Boekentip | Sophie de Giraf kookboek

Bij wie is Sophie de Giraf nog meer zo’n grote hit in huis? ? Maar wist je dat er meer dan het...

Close