Close
Sinterklaas | 4 tips om een goed gedicht te maken

Sinterklaas | 4 tips om een goed gedicht te maken

Sinterklaas is aangekomen in het land. Daarmee is de tijd van cadeaus en gedichten aangebroken. Die cadeaus zijn vrij eenvoudig te organiseren, maar die gedichten kunnen ware hersenkrakers zijn. Mirjana geeft je daarom 4 tips om een goed gedicht te maken. Wellicht komen ze van pas?

Lees ook: ‘Leuk weetje | Waar gaan de brieven voor Sinterklaas naar toe?

tips om een goed gedicht te maken4 tips om een goed gedicht te maken

1. Ga zelf aan de slag

Ja echt, zelf dichten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het allerleukste aan een persoonlijk gedicht krijgen is dat er dingen in staan die je herkent. Hebben de kinderen mooi gezongen voor de schoorsteen of iets ondeugends uitgehaald? Verwerk het in een gedicht. Het helpt om eerst een aantal onderwerpen of punten te noteren die je in het gedicht wilt verwerken.

Ga dan puntsgewijs te werk. Maak per onderwerp twee rijmende regels. Het is raadzaam woorden bij elkaar te zoeken die rijmen en daar de zin omheen te bouwen. Als je bijvoorbeeld iets over het gezang van jouw kinderen wil schrijven zijn horen en oren goede woorden.
Bijvoorbeeld:
“Jullie prachtige gezang was goed te horen, dit klonk ons als muziek in de oren.”

Zijn de woorden die je bedacht heb moeilijk te rijmen? Bedenk dan of er andere woorden zijn die hetzelfde zeggen maar eenvoudiger te matchen zijn.

2. Rijmwoordenboek

Vind je het moeilijk om de juiste woorden te vinden die lekker rijmen? Gebruik dan een hulplijn. En zijn verschillende sites die rijmwoorden aanbieden. Ik gebruik regelmatig mijnwoordenboek.nl.

Het brengt je soms ook op ideeën als je andere rijmwoorden leest. Je kunt natuurlijk ook voor het ouderwetse papieren rijmwoordenboek gaan. Vast te vinden in de plaatselijke kringloop of de bibliotheek.

3. Gedichtensite

Zit je krap in de tijd, al kost een klein gedichtje schrijven maar een paar minuutjes, dan kun je natuurlijk gebruik maken van een gedichtensite. Die maakt met het invoeren van een aantal kenmerken kant en klare gedichten. Het enige dat je nog hoeft te doen is het gedicht afdrukken.

4. Professionele dichters

Je kunt er ook voor kiezen om een gedichtje te laten schrijven door een professioneel dichter. Via Instagram vind je met de #dichtersvaninstagram vele dichters die op verzoek mooie gedichten schrijven. Hier staat dan logischerwijs wel een vergoeding tegenover.

Kortom, geen gedicht schrijven of laten maken is geen optie meer gezien alle mogelijkheden.
En voor degene die zelf aan de slag gaat veel plezier. Hier thuis zijn de kinderen keer op keer verbaasd hoe die Sint en zijn Pieten toch aan al die informatie komen.

Volg je ons al op Facebook of Instagram?

Hier lees je meer van en over Mirjana.
En hier lees je meer lifestyle artikelen.

* Uitgelichte afbeelding BrAt82 via Shutterstock.

Close
Read previous post:
trouwen met je kinderen erbij
‘Het huwelijksbootje’ | Over trouwen met je kinderen erbij

Na de geboorte van zoon Ravi, had Simone - de vrouw van Karen S. - maar één grote wens. Karen...

Close