Close
Korte dagen, weinig energie? | 10 tips om je energieniveau te verhogen

Korte dagen, weinig energie? | 10 tips om je energieniveau te verhogen

Heb jij veel minder energie nu de dagen veel korter zijn? Merk je dat je het extra daglicht echt mist nu we richting kortste dag gaan? Ymkje geeft in dit artikel 10 tips om je energieniveau te verhogen.

Lees ook: ‘Hoe voorkom je decemberstress? 10 tips!

tips om je energieniveau te verhogen

10 tips om je energieniveau te verhogen

Je kent het vast: de dagen worden korter en je voelt meteen je energielevel met sprongen achteruitgaan. Waar de avonden in de zomer niet lang genoeg konden zijn, lig je er nu rond etenstijd wel zo’n beetje af. Kun jij wel wat energie gebruiken? Met deze 10 tips geef jij jezelf een dikke boost.

1. Omarm en veer mee ☺

Wat het allerbeste werkt, is om gewoon mee te veren met de seizoenen. In de natuur is het heel normaal dat je in het voorjaar en de zomer volop bloeit, om vervolgens in de herfst en winter weer tot rust te komen, zodat je in het voorjaar weer kunt stralen. Verzetten kost je energie, omarmen levert je energie op. En dat is net wat je wel kunt gebruiken in die donkere dagen.

2. Ga naar buiten

Adem die frisse lucht met volle teugen in en aanschouw wat de natuur allemaal doet. Onderzoek laat zien dat in de natuur zijn een positieve uitwerking heeft op het verlagen van stress. Buiten zijn zorgt voor meer serotonine, een van de hormonen die jouw geluksgevoel vergroten.

3. Begin je dag met beweging

Help je lijf om wakker te worden en begin met een beetje beweging. Een paar simpele yogaoefeningen of een klein dansje naast je bed zijn al voldoende om je lijf ‘aan’ te krijgen en je bloed te laten stromen.

4. Rustig met die kruidnootjes en kerstkransjes

Heerlijk, al die vreterij in de feestmaanden. Maar al die suikers doen iets met jouw energielevel. Want na een hand kruidnootjes schiet je suikerspiegel omhoog, wat éven zorgt voor energie. Maar al snel dipt je suikerspiegel en dip jij lekker mee. Doe dus rustig aan met al die zoetigheid.

 tips om je energieniveau te verhogen foto strand

5. Slaap

Ooit was er een tijd waarin je ging slapen als het donker werd en ontwaakte als het licht werd. Dit betekende meer slaap in de wintermaanden en minder slaap in de zomer. Logisch dus, dat je nog steeds wel iets meer slaap kunt gebruiken wanneer de dagen korter zijn. Geef je er dus vooral lekker aan toe.

6. Knuffel er op los

Wist je dat je van knuffelen een blijer mens wordt? Door te knuffelen (maar ook zoenen en seks werken prima!) maak je oxytocine aan, beter bekend als het knuffelhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat jij je goed voelt en werkt zelfs als pijnstiller. Knuffelen dus!

7. Regel een massage

En mocht je nog een goede reden zoeken om een massage te vragen aan je partner? Door de aanraking maak jij weer het knuffelhormoon oxytocine aan. Tel daar de fijne effecten van een massage bij op en jouw energie krijgt een fijne boost.

8. Eindig je douche koud

Het is even doorbijten op het moment zelf, maar koud afdouchen zorgt voor een flinke impuls aan jouw energie. Het bevordert je bloedsomloop en zorgt ervoor dat je na het douchen nog tijden met een heerlijke warme gloed door je lijf rondloopt.

9. Ga sporten

Als er íets is wat je energie geeft, dan is dat wel een goede workout. Wanneer je hart sneller gaat, begint je bloed te stromen, waardoor jouw energie gaat stromen. En dat niet alleen: door te bewegen maak je oa dopamine aan, wat je motivatie aanwakkert.

10. Lach, dans en zing!

Doe eens gek en dans met je kind de kamer rond, zing uit volle borst die sinterklaasliedjes mee en neem jezelf vooral niet te serieus. Door te lachen, dansen en zingen maak jij endorfine aan, een van de gelukshormonen die ook nog eens perfect is als natuurlijke pijnstiller en stressverlager.

⇒ Volg je ons al op Facebook en/of Instagram?

Hier lees je meer van en over Ymkje.
En hier lees je meer lifestyle artikelen.

* Uitgelichte afbeelding MRProduction via Shutterstock. Foto in het artikel © Ymkje (Instagram @multiplyme.nl)

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

10 tips om je energieniveau te verhogen #Pinterest

Close
Read previous post:
rs-virus
Alles dat je moet weten over het RS-virus

Het RS-virus: Een 'nieuwe kinderziekte' die tegenwoordig vaak voorkomt en waar veel kinderen ziek van worden. Kristel werd er nieuwsgierig...

Close