Close
10 tips voor als je kind gepest wordt

10 tips voor als je kind gepest wordt

Wordt jouw kind gepest of heb je het vermoeden dat hij of zij het mikpunt van andere kinderen is? In dit artikel lees je 10 tips voor als je kind gepest wordt waarmee je samen met je kind aan de slag kunt om je kind meer zelfvertrouwen te geven en het pesten te laten stoppen.

Lees ook: ‘Basis opvoedtips voor pubers | Zo houd je het thuis gezellig!

tips voor als je kind gepest wordt

10 tips voor als je kind gepest wordt

Als je kind vertelt dat hij of zij gepest wordt, dan breekt je hart en wil je het liefst meteen actie ondernemen. Het pesten moet stoppen en wel nu. Of misschien heb je het vermoeden dat je kind gepest wordt, maar weet je het nog niet zeker. Wij geven je een aantal tips wat je moet doen als je kind gepest wordt.

1. Een plan van aanpak maken

Hoewel je waarschijnlijk het liefst meteen de pestkoppen zou willen opzoeken, is het beter even te wachten met reageren. Reageer sowieso pas als je gekalmeerd bent, dat is in (bijna) elke conflict situatie de juiste manier. Bekijk samen met je kind wat er precies aan de hand is. Door wie wordt het gepest, wanneer en waar? Heeft je kind het al met volwassenen op school of op de sportclub besproken (afhankelijk van de locatie)? Wat was zijn of haar eventuele reactie?

Bespreek wat het verschil is tussen pesten en plagen. Vraag goed door wat het eigen aandeel van jouw kind is geweest. Pest hij of zij zelf ook? Kijk samen wat de oplossingen tegen het pesten zouden kunnen zijn. Voor het zelfvertrouwen van je kind, is het belangrijk dat het de regie kan bepalen. Ook vinden kinderen het fijn te weten wat er gaat gebeuren.

2. Complimenteer je kind

Als je kind zelf naar jou is toegekomen om het te vertellen, dan heeft het daar veel moed voor nodig gehad. Kinderen vinden het moeilijk om hun ouders verdrietig te zien en vaak weten ze dat jij dat ook zal worden. Veel kinderen vinden het vervelend als ouders zich zorgen maken. Bovendien kunnen angst en schaamte meespelen.

Het is dus goed om je kind te vertellen dat je blij bent dat het je in vertrouwen heeft genomen en dat je trots bent op hem of haar. Dat is bovendien belangrijk voor het zelfvertrouwen van het kind.

3. Luister zonder te oordelen

Als je kind vertelt over wat er precies gebeurt is, probeer dan te luisteren en je eigen mening of gevoelens niet te delen. Hoe voelt je kind zich? Wat doet het met hem of haar? Je geeft je kind vertrouwen door het gerust te stellen en te vertellen dat hij of zij boos en verdrietig mag zijn. Geef het de ruimte voor zijn of haar gevoel en emoties.

Als jij jouw mening en gevoelens laat doorschemeren, dan kan dat je kind juist afschrikken.

4. Veroordeel het pesten

Op zich een logische stap, maar voor de goede orde melden we het. Vertel aan je kind dat het niet gepest had mogen worden. Geen enkel kind heeft het recht om hem of haar te kleineren. Je kind mag zijn wie het wil zijn en is goed op zijn of haar manier. Wat anderen daar ook van mogen vinden.

5. Geef je kind een actieve rol

We stipten het al aan bij punt 1, maar het is belangrijk om je kind de regie te geven. Vooral als het al wat ouder is. Overleg altijd met je kind voordat je handelt. Probeer het probleem niet voor hem of haar op te lossen, maar zoek samen naar een oplossing. Ook dat is belangrijk voor het zelfvertrouwen. Als je kind zelf grip op de situatie kan houden en kan nadenken over oplossingen, dan geef je je kind de handvaten in de toekomst beter te kunnen handelen in moeilijke situaties.

6. Zoek samen naar oplossingen

Zoals we in punt 5 ook al vertelden, ga samen op zoek naar oplossingen. Bespreek hoe je kind het probleem wil gaan aanpakken. Wat wil hij of zij graag dat er gaat gebeuren? Maak een plan en schrijf het op. Wat kan je kind zelf voor actie ondernemen? Heeft het de pestkoppen al geconfronteerd? Heeft het al met de leraar/mensen van de sport-  of hobby vereniging gepraat? Wil hij of zij dat graag gaan doen? Met jou erbij of alleen? Wat kunnen jullie verder samen doen?

7. Onderneem altijd actie

Veel kinderen zijn zo bang voor hun pester(s) dat ze niets durven te doen. Het komt vaak voor dat kinderen aan hun ouders vragen er niet met de leerkracht of begeleider over te praten. Mocht jouw kind verder geen actie willen ondernemen? Luister dan zonder te oordelen naar de zorgen en argumenten van je kind. Neem zijn of haar zorgen serieus en vertel dat ook. Tegelijkertijd is het goed je kind duidelijk te maken dat het pesten moet stoppen en dat dat helaas niet gaat gebeuren zonder stappen te ondernemen.

8. Maak een afspraak met leraar/trainer/begeleider

Afhankelijk van de locatie waar het pesten plaatsvindt, maak je een afspraak met de volwassenen die het nauwst betrokken is. Wat kan de school doen? Of de sportvereniging? Wat kun je zelf als ouder in samenwerking met de school doen? Wat kan het kind zelf voor actie ondernemen. Maak concrete afspraken over de rollen en actiepunten. Plan ook meteen een vervolgafspraak in om te evalueren. Laat daar niet al te veel tijd tussen zitten. 2 weken is een mooie tijdspan. Bespreek bij de vervolgafspraak wat er tot nu toe voor stappen zijn ondernomen om het pesten tegen te gaan en of die stappen wat hebben opgeleverd.

Ook belangrijk: Spreek af dat je kind altijd terecht kan bij de volwassene die betrokken is. Zorg ervoor dat je kind zich behalve thuis, daar ook veilig kan voelen.

9. Rollenspel

Wat ook goed kan helpen is met je kind te oefenen. Dat zal hij/zij in het begin misschien wel raar vinden, maar een rollenspel kan er aan bijdragen om je kind te laten oefenen met reageren en zijn of haar houding. Zoals in alle conflictsituaties is het goed om je kind te laten opschrijven wat hij of zij zou willen zeggen tegen de pester(s). Oefen daarmee totdat je kind zich zelfverzekerd genoeg voelt, om het daadwerkelijk te doen.

10. Zelfverdedigingssport 

Er zijn behoorlijk wat zelfverdedigingssporten die bij kunnen dragen aan het zelfvertrouwen van kinderen. Denk aan judo, jiu jitsu, karate, kurodaiya, taekwondo, aikido en krav maga. Uit onderzoeken is gebleken dat een kind dat op een zelfverdedigingssport heeft gezeten, meer zelfvertrouwen en mentale kracht krijgt. Misschien is het dus een goed idee om je kind op zo’n soort sport te doen, zodat het op een leuke manier aan zijn of haar zelfvertrouwen kan werken.

Kom je er zelf als ouder niet uit, dan kun je hulp inschakelen. Op de website Stop pesten nu vind je sowieso veel nuttige informatie over pesten.

Wordt jouw kind gepest? Misschien heb je dan zelf ook nog een nuttige tip wat je kunt doen als je kind het mikpunt is van pesterijen? Praat mee op onze Facebookpagina! Zo blijf je eenvoudig op de hoogte van de meest recente artikelen en andere leuke nieuwtjes ?

Uitgelichte foto Pressmaster via Shutterstock.
Bronnen artikel: CJG, Stop Pesten Nu & Opvoeden.

Close
Read previous post:
Stokke Tripp Trapp Newborn Set 2018
De nieuwe Stokke Tripp Trapp Newborn set

Zoals je weet zijn we beide groot fan van Stokke. We willen dit nieuwtje dan ook graag met je delen!...

Close