Close
12 voorzorgsmaatregelen & tips voor baby’s en kleine kinderen tijdens een hittegolf

12 voorzorgsmaatregelen & tips voor baby’s en kleine kinderen tijdens een hittegolf

Er komt een hittegolf aan! Dat vind je als volwassene wellicht al geen fijn idee (tenminste niet iedereen), maar voor bejaarden, baby’s en hele kleine kinderen kan het zelfs gevaarlijk zijn. In dit artikel lees je dan ook 12 voorzorgsmaatregelen & tips voor baby’s en kleine kinderen tijdens een hittegolf. Wellicht heb je er wat aan? 

12 voorzorgsmaatregelen & tips voor baby’s en kleine kinderen tijdens een hittegolf

Baby’s, jonge kinderen en bejaarden lopen tijdens een hittegolf meer risico op oververhitting en uitdrogingsverschijnselen. Bij de allerkleinsten worden uitdrogingsverschijnselen veroorzaakt, doordat hele jonge kinderen nog niet over voldoende vochtreserves beschikken. Bovendien kunnen ze lichaamswarmte nog niet goed zelf reguleren.

Als je baby’s en kleine kinderen te lang blootstelt aan de (felle) zon of ze te lang in een afgesloten warme ruimte laat zitten, kunnen ze een hitteberoerte krijgen. Gedurende warme dagen is het goed om extra alert op je kindje te zijn.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN >>>
Naar het strand met je kinderen? 12 tips!’

Vocht

Baby’s en kleine kinderen kunnen door zweten snel veel vocht verliezen. Dat kan uitdroging veroorzaken. Het is verstandig om ze vaker dan normaal te laten drinken. Krijgt je baby borstvoeding? Geef dan vaker dan normaal. Je hoeft je kindje dan geen extra water te geven, maar je moet er voor zorgen dat je zelf ook voldoende drinkt.

Krijgt je baby flesvoeding? Dan kun je je baby vijf tot tien cc extra water geven naast de flesvoeding.

Kinderwagen

Laat je kindje niet te lang in het wiegje van de kinderwagen liggen. In veel wiegjes kan het te heet worden en de lucht circuleert er niet goed genoeg in. Pas ook op met een hydrofiele doek aan het wiegje hangen die zou helpen tegen de zon. Juist door zo’n doek kan het in het wiegje nog warmer worden, wat gevaarlijk is voor je baby. Hier lees je meer over op Stichting Veilig Kind.

Bedje

Heb je een bumper of een andere soort versiering aan het wiegje of ledikant bevestigd? Daardoor kan het bedje (soms) minder goed ventileren, dus dan kan het verstandig zijn om het weg te halen.

Eventueel kun je onder de matrashoes nog extra katoenen doeken leggen om zweet te absorberen. Gebruik geen kussens of matras waar je kindje te diep in wegzakt.

Slaapkleding

Check even hoe warm het precies op de slaapkamer van je kind is. Eventueel kan hij/zij alleen in een luier slapen.

Je kan ook vochtige handdoeken of lakens naast de wieg of op het kamertje leggen. Die helpen de lucht vochtig en wat koeler te houden.

Kleding

Trek je kindje niet te veel en lichte kleding aan. Een romper is vaak al voldoende. Ga je naar buiten? Zet dan een (zonne)hoedje bij je kind op. Er bestaan ook speciale zonnebrillen (*) voor de kleinsten.

Naar buiten

Hoef je nergens heen? Blijf dan lekker binnen! Tenzij het buiten prettiger en koeler is.

Zon

Wil je toch buiten zitten? Houd je kind(eren) dan zeker tussen 11 en 16 uur uit de zon. Zoek een lekker schaduwrijk plekje op, of zet een parasol neer.

Insmeren

Baby’s en jonge kinderen zijn extra gevoelig voor de zon en verbranden ook sneller. De huid van jonge kinderen is heel dun en maakt nog nauwelijks melanine aan. Melanine zorgt ervoor dat de huid bruin wordt en beschermt de huid ook tegen de zon. Jonge kinderen verbranden dus snel. Dat komt ook doordat je de verbranding niet of nauwelijks ziet aankomen. Bij de jonge huid zie je meestal pas na 12 tot 14 uur dat ‘ie verbrandt is. De huid krijgt dan een roze verkleuring. Om verbranding door de zon tegen te gaan en te voorkomen is het daarom belangrijk de baby of peuter om de twee uur in te smeren met een speciaal zonnebrandmiddel voor baby’s en/of kleine kinderen.

Badje

Zet een badje in de tuin of op het balkon en laat je kind er lekker in poedelen. Zorg er wel voor dat het water niet te heet wordt en dat je het regelmatig ververst.

In de auto

We hoeven je vast niet te vertellen dat je je kind niet alleen in een stilstaande auto moet laten zitten. Zelfs na een paar minuten kunnen de temperaturen daar al zo toenemen met als gevolg dat je kindje er een hitteberoerte door kan krijgen. Overigens moet je je kind ook niet alleen in de auto laten zitten als er geen hittegolf is, maar dat terzijde.

Leg ook in de auto geen (hand)doek over je kind om hem te beschermen tegen de zon. Daardoor kan hij het alleen maar warmer krijgen.

Maak gebruik van zonneschermen (*) voor de ramen.

Heb je geen airco? Probeer dan te rijden als het buiten het koelst is. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds laat. Of leg flessen water of koelelementen in de vriezer en neem die in een handdoek mee in de auto.

In huis

In dit artikel lees je tips hoe je je huis koel kunt houden. Als je een ventilator gebruikt, richt die dan niet direct op je baby. Maar zorg er wel voor dat die de lucht laat circuleren.

Als je airco hebt, laat de temperatuur dan ook weer niet te koud worden. Er wordt geadviseerd ongeveer 5 graden verschil met buiten aan te houden. Mocht het buiten echt heel heet zijn, dan is 24 tot 26 graden Celsius koel genoeg.

Zorg er ook voor, en dat klinkt misschien gek, dat je kindje het niet te koud krijgt.

Zieke kindjes

Zieke baby’s en kleine kinderen hebben nog meer extra zorg nodig. Vooral als ze koorts hebben. Juist omdat hun lichaamstemperatuur dan stijgt, kunnen ze nog eerder uitdrogen. Laat je zieke kindje dus helemaal vaak drinken!

Ben je toch bang dat je kindje oververhit is geraakt? Bel dan meteen de huisarts(enpost) of indien noodzakelijk 112.

Heb je zelf nog een handige tip of voorzorgsmaatregel? Sharing is caring! Praat je mee op onze Facebookpagina

Uitgelichte afbeelding baby in badje: Morrowlight via Shutterstock.
Bronnen artikel: Mens-en-gezondheid.info.nu 1, 2, 3 & The Womens

Close
Read previous post:
kansen om zwanger te worden per leeftijdscategorie
Wat zijn de kansen om zwanger te worden per leeftijdscategorie?

Hoe ouder je wordt hoe minder vruchtbaar je bent. Dat weet je vast al wel. Maar wat zijn de kansen...

Close