Close
Tips voor de eerste winter met je baby (speciaal voor de koude dagen)

Tips voor de eerste winter met je baby (speciaal voor de koude dagen)

Afgelopen dagen was het voor het eerst sinds tijden weer erg koud buiten. De winter is aantocht en dat merk je. Ben jij afgelopen jaar (voor het eerst) ouder geworden? Dan delen we wat handige tips voor de winter met je baby. Speciaal voor de koude dagen!

Lees ook: ‘12 voorzorgsmaatregelen & tips voor baby’s en kleine kinderen tijdens een hittegolf

tips voor de eerste winter met je baby

Tips voor de winter met je baby

Wij vonden het als kersverse ouders best lastig, wat we nou met onze kleintjes aanmoesten op die hele koude dagen. Baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet reguleren, dus je moet toch wat voorzichtiger zijn. Maar je wil ook niet de hele tijd binnen blijven zitten. Frisse lucht is gezond.. voor baby èn ouder.

Maar wat zijn nou echt goede tips om rekening mee te houden? We nemen ze met je door!

Vriesweer & gure wind

Allereerst.. als het echt stevig gaat vriezen buiten, kun je beter binnen blijven. Behalve voor korte tripjes met de auto of bus. Je zal ten slotte soms wel ergens heen moeten. Ook een extreem koude wind is vaak oppassen geblazen. Zoals je hierboven ook al kon lezen, kleine baby’s kunnen hun eigen basis temperatuur nog niet goed regeluren. Ze verliezen sneller warmte dan grote kinderen en volwassenen, koelen sneller af en kunnen minder goed met de kou omgaan. Kleine baby’s kunnen nog niet rillen. Rillen is een trucje van het lichaam om zich weer te op te verwarmen. Bovendien hebben kleine baby’tjes nog niet genoeg lichaamsvet om zichzelf goed warm te houden.

Laagjes kleding

Op koude dagen is het handig om je kind verschillende lagen kleding aan te trekken. Zo kun je makkelijk zijn of haar warmte reguleren. De onderste laag kan nauw om het lichaam zitten, zoals een romper en legging/maillot. Je kunt ook rompers kopen waar wol in is verwerkt voor extra warmte.

Over de romper/legging trek je dan bijvoorbeeld een broekje een t-shirt met lange mouwen aan. Daaroverheen kun je indien noodzakelijk nog een vestje aantrekken.

Ga je naar buiten? Doe je baby dan een jasje/sneeuwpak, muts die de oren goed bedekt, shawl, wanten en warme laarsjes aan. Eventueel kun je je kind nog toedekken met een deken in de kinderwagen.

Probeer je kind stoffen aan te trekken die ademen, zoals katoen en bepaalde los geweven wolsoorten.

In de auto

Als je in een koude auto stapt, is tegennatuurlijk je baby zijn of haar jas uit te trekken. Toch is het veiliger voor je kindje om dat wel te doen. De gordels van je autostoeltje horen namelijk op het lichaampje afgesteld te zijn. Als er een dikke jas tussen zit, kan de stof samendrukken, waardoor de ruimte die tussen de gordel en je kindje zit eigenlijk te ruim is. Bij een ongeluk zit je kind dan misschien niet vast genoeg en kan het tussen de gordels uitschieten.

Het beste is dus om je kind eerst in de autostoel te zetten en dan bijvoorbeeld een dikke deken over hem of haar heen te leggen. Als de auto goed verwarmd is, haal je de deken weer weg. Dat is sowieso goed, want anders kan je kind het weer te warm krijgen wat ook niet goed is voor je kleintje.

Je kunt natuurlijk ook je auto alvast voorverwarmen voordat je je kind erin zet.

Warmte in huis

We kunnen er niet vaak genoeg op hameren, te koud is niet goed, maar te warm ook zeker niet. Vooral de warmte in huis kan voor een probleem zorgen. Als je je huis centraal verwarmt, is de lucht vaak droog. Te droge lucht is niet goed voor je baby’s tere huidje. Houd de temperatuur dus ongeveer tussen de 20 en 22 graden in huis. ’s Nachts kan de thermostaat zelfs nog wel wat lager.

Houd rekening met de TOG waardes van de slaapzak of het beddengoed waar je baby in slaapt.

Heb je last van erg droge lucht in huis? In dit artikel last van droge lucht in huis lees je wat je daar tegen kunt doen.

Droge huid

We stipten het net al aan, de huid van je baby is erg teer. Koude temperaturen, droge lucht en centrale verwarming kan ervoor zorgen dat de huid erg droog, schilferend kan worden en gaat jeuken. Ook water kan ervoor zorgen dat de babyhuid uitdroogt. Je baby hoeft niet elke dag gewassen te worden en zeker niet in de winter. Als je baby in bad gaat, zorg er dan voor dat het badwater niet te warm is (37,8 graden max.) en laat je kindje niet te lang badderen.

Na heet badderen kun je een een hydraterende lotion gebruiken en dan het liefst een met natuurlijke ingrediënten. Heeft je kindje erge last van een droge huid? Dan mag je hem of haar best vaker op de dag insmeren? Heeft het last van een rode of geïrriteerde huid? Ga dan langs bij de huisarts.

Check je baby

Je zal ongetwijfeld vaak genoeg naar je baby kijken. Welke kersverse MOM is er nou niet verliefd op haar eigen kind? Als je je kind goed in de gaten houdt, kun je ook verschillende dingen opmerken. Bijvoorbeeld of het er niet ongemakkelijk uitziet. Extreme kou is niet goed voor een kind, maar een baby die het te warm heeft, is ook een risico. Als het gezichtje van je kind rood is, zijn of haar huid is warm en zweterig, dan is het waarschijnlijk oververhit. Als je kindje een beetje chagrijnig is, betraande oogjes heeft en de huid koud aanvoelt, dan is het misschien wel onderkoeld.

Ga jij graag met je kindje naar buiten in de kou? Heb je misschien zelf ook nog een goede tip of product dat je kan tippen? Laat je het weten op onze Facebookpagina? Daar blijf je ook op de hoogte van onze andere artikelen en laatste nieuwtjes.

Uitgelichte foto Ronstik via Shutterstock.
Bronnen artikel: Parents & Care.com. 

Close
Read previous post:
leukste musea voor kinderen
Misschien wel de 11 leukste musea voor kinderen

Een museum is niet alleen leerzaam om een bezoekje aan te brengen, ook kunnen ze nog eens heel erg leuk...

Close