Close
Lang leve de woning! | 10 tips voor een feestelijke Woningsdag

Lang leve de woning! | 10 tips voor een feestelijke Woningsdag

Lang leve de woning! Dit jaar vieren we geen Koningsdag, maar Woningsdag. Nu we niet naar een vrijmarkt, feestje of andere festiviteit kunnen, gaan we er thuis een onvergetelijke dag van maken! Karen S. deelt 10 tips voor een feestelijke Woningsdag.

Lees ook: ‘De mooiste quotes van koningin Maxima

tips voor een feestelijke woningsdag

Lang leve de woning!

De landelijke Oranjebond heeft een brainstorm gehouden en een nationaal programma samengesteld met o.a. het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus om 10.00 uur en een gezamenlijke thuistoost om 16.00 uur. Op Koningsdag thuis vind je het nationale programma van Koningsdag en (live) beelden van verschillende activiteiten.

Natuurlijk wil je deze dag thuis ook met je kinderen op een leuke manier doorbrengen. Daarom hieronder enkele tips voor onze unieke Woningsdag.

10 tips voor een feestelijke Woningsdag

1. Kleedjesmarkt

Om 12.00 uur is er op internet een digitale kleedjesmarkt gaande, maar ook nu kan je al langs online kleedjes struinen of je eigen online kleedje leggen. Een ideale mogelijkheid om ook zonder vrijmarkt de kamers eens op te ruimen. Hoe pak je dit aan?

Onder andere VrijMarktplaats (geïntroduceerd door Marktplaats) biedt mensen de mogelijkheid om digitaal hun kleedje te leggen. Je plaatst één advertentie met een foto van alle spullen die je normaal gesproken op een vrijmarkt zou uitstallen. Mensen reageren op je advertentie en na ieder verkocht artikel vernieuw je de foto, door het verkochte artikel van je eerdere foto te halen. Met de koper spreek je af waar en wanneer hij het artikel komt ophalen.

Marktplaats werkt samen met KiKa en biedt je de mogelijkheid om (een deel van) je opbrengst te doneren aan KiKa voor onderzoek naar kinderkanker. Meer informatie hierover vind je hier.

2. Vondelpark Live

Het Vondelpark is een keer per jaar dé kweekvijver voor jong talent. Zij kunnen daar tijdens Koningsdag hun muziekkunsten tonen en een klein zakcentje verdienen. Omdat dat dit jaar fysiek niet mogelijk is, is er een digitaal Vondelpark in het leven geroepen. Via Vondelpark live kan je tussen 10.00 en 15.00 uur verschillende talentjes zien optreden. Tevens heb je de mogelijkheid om een kleinigheidje voor ze achter te laten.

Wil je eigen kind laten deelnemen? Dan moet je hem voor vandaag voor 12.00 uur aanmelden op de website.

3. De oranje tompouce

Een van de lekkernijen die echt bij Koningsdag hoort, is de oranje tompouce. Nu je vandaag thuis zit, is dit de ideale kans om met je gezin de lekkerste oranje tompouce ooit te maken. Zoek op internet een lekker recept op voor de oranje tompouce, haal de ingrediënten in huis en ga gezellig samen aan de slag met op de achtergrond vrolijke Nederlandse muziek die helemaal bij vandaag past!

4. Cupcakes en koningskoekjes

Mocht een oranje tompouce niet bij jullie in de smaak vallen, dan kan je natuurlijk ook tal van andere dingen bakken vandaag. Denk bijvoorbeeld aan cupcakes of zandkoekjes in de vorm van een kroon. Vergeet ze vooral niet te laten versieren met oranje sprinkles.

Als jullie een overschot aan koekjes en cakejes hebben, dan is het altijd leuk om de mensen in de buurt of opa en oma ermee te verblijden. Pak ze mooi in in transparante folie en hang er een door de kinderen gemaakt kaartje aan met bijvoorbeeld ‘Vrolijke Woningsdag!’. Bij het afgeven kan je het zakje met lekkers voor de deur zetten, aanbellen en dan op 1,5 meter afstand gaan staan. Je zal je kinderen zien stralen om het moois dat ze gemaakt hebben en de complimenten die ze krijgen.

5. Koningsmaal

Misschien is je gezin niet van de zoete snacks, maar houden jullie juist van hartige dingen of uitgebreid dineren. Vandaag is dan een mooi moment om samen een uitgebreid koninklijk diner te bereiden. Je kan ervoor kiezen om samen een nieuw recept uit te proberen of om iets te maken wat je al lang niet meer gemaakt hebt.

Lees ook: ‘Kindvriendelijk recept | Moussaka (ovenschotel)’

Laat je kinderen vooral lekker mee helpen met het bereiden van het eten of laat ze zorgdragen voor de tafelversiering in koningsstijl.

6. Verkleden en schminken maar!

De meeste kinderen vinden het fantastisch om zichzelf te verkleden en te laten schminken. Een Koningsdag thuis hoeft daar geen verandering in aan te brengen. Trek met het hele gezin de leukste, grappigste oranje outfits aan die je hebt, laat vader het oranje haarspeldje van zijn dochter in doen, pak de schmink of schminkstiften tevoorschijn en geef elkaar een onvergetelijke Woningsdag look.

7. Fietsen versieren

Op Koningsdag worden er altijd veel plaatsen fietsen versierd met vlaggetjes en slingers. Ga samen met de kinderen in de weer om de mooiste fietscreatie te maken. Maak gebruik van crêpepapier, karton, slingers, ballonnen, etc. Vergeet niet om na afloop een foto te maken en samen een rondje door de wijk te fietsen.

Wat je ook kan doen is na afloop even videobellen met opa en oma om je kind zijn/haar mooie fiets te laten showen. Of spreek met de ouders van vriendjes en vriendinnetjes af dat zij hetzelfde doen en maak er een mooiste fietsverkiezing van.

8. Oranje boven…of beneden

De belangrijkste kleur is vandaag toch wel oranje. Nu je de hele dag thuis zit, kies je samen met je kinderen een ruimte in je huis uit die helemaal oranje gaat maken. Denk hierbij aan oranje lakens, oranje ballonen, oranje slingers, oranje knuffels en oranje eigengemaakte kunstwerken. Als jullie tevreden zijn over het eindresultaat is dit natuurlijk de ideale plek om samen te proosten met oranje ranja en jullie heerlijk eigen gemaakt oranje tompouce.

9. Woningsspelen

Houd thuis met je gezin jullie eigen Woningsspelen. Maak een stempelkaart met daarop verschillende activiteiten die je in en om je huis kan doen. Denk hierbij aan oud-Hollandse spelletjes, zoals spijkerpoepen koekhappen, blik gooien (deze kan je van te voren natuurlijk zelf maken en vormgeven), zaklopen en eierlopen (een parcours afleggen met een ei op een lepel). Jullie hebben gegarandeerd een spectaculaire middag en veel plezier samen.

10. Lees samen een verhaal

Kinderen vinden het vaak erg leuk om voorgelezen te worden. Op een dag als vandaag is het extra leuk om een verhaal voor te lezen met een koning, koningin, prins of prinses erin. Voor iedere leeftijd is er wel een leuk, grappig of ontroerend verhaal te vinden. Pak het boek erbij en kruip lekker tegen elkaar aan.

Enkele boekideeën:

Dit is maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden en ideeën om Woningsdag tot een onvergetelijke dag te kronen. Hebben jullie nog meer leuke, originele of grappige ideeën? Deel ze vooral met ons!

Fijne Woningsdag

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer lifestyle artikelen.
En hier lees je meer van en over Karen S.

Beeld ‘koningsdag’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

tips voor een feestelijke woningsdag pinterest

Close
Read previous post:
recept moussaka
Kindvriendelijk recept | Moussaka (ovenschotel)

Als we dit jaar niet naar Griekenland kunnen, dan halen we Griekenland maar in huis!  Dit kindvriendelijke recept Moussaka is...

Close