Close
Minimalistische Kerst. Extra genieten?

Minimalistische Kerst. Extra genieten?

Groot, groter, grootst. Het lijkt elk jaar uitbundiger te ‘moeten’ met de feestdagen. En dan is het al vaak een drukke periode. Veel MOMs ervaren december stress. Terwijl een minimalistische Kerst ook heerlijk kan zijn. Patricia vertelt je waarom en geeft een aantal handige tips voor een minimalistische Kerst.

Lees ook: ‘Korte dagen, weinig energie? | 10 tips om je energieniveau te verhogen

tips voor een minimalistische kerst

Tips voor een minimalistische Kerst

De feestdagen kunnen behoorlijk overweldigend en stressvol zijn. De overvolle agenda en de lange to-do lijst houden ons bezig. Het lijkt wel alsof het elk jaar grootser moet zijn. Meer cadeautjes, nog uitbundigere decoraties in huis, luxe diners. Als het maar insta-waardig is.

En dat in een tijd waarin het tempo en de prestatiedruk al zo hoog ligt. Het is makkelijk om je hierin mee te laten slepen, maar hierdoor houden we het wel met z’n allen in stand.

Wil je het dit jaar eens anders doen? Ga dan voor een minimalistische kerst.

Waarom een minimalistische kerst?

Je hoeft geen minimalist te zijn om een minimalistische Kerst te vieren. Lijkt een minimalistische Kerst jou saai en ongezellig? Juist het tegenovergestelde is het geval. Een minimalistische Kerst zorgt voor meer betekenis en plezier.

Minimalisme gaat over bewuster leven en waarderen wat je hebt. Door keuzes te maken ga je terug naar de basis en sta je stil bij wat voor jou echt belangrijk is. Als je afstand neemt van alles wat daar niet aan bijdraagt, komt er rust en ruimte voor een groter geluksgevoel.

  • Een meer minimalistische Kerst betekent vereenvoudigen.
  • Het betekent dat je de dingen die je niet wilt doen, niet doet.
  • En dat levert meer tijd op voor wat je wel wilt doen.
  • Een meer minimalistische Kerst zorgt voor minder stress.
  • Minder stress laat meer ruimte over voor vreugde.
  • Een meer minimalistische Kerst geeft Kerst meer betekenis.

De eerste stappen naar een minimalistische Kerst:

1. Eenvoudige kerstversiering

Met kerstversiering haal je sfeer in huis. Dit komt voort uit de behoefte aan gezelligheid en licht in deze donkere tijd van het jaar.

Less is vaak more voor wat betreft de kerstversiering. Als je jouw huis volledig versiert met knipperende lampjes, veel kleur en allerlei frutsels haal je geen sfeer in huis, maar prikkels. Dit leidt af en zorgt voor onrust.

Een eenvoudig versierde kerstboom, enkele kaarsen en een mooi gedekte tafel met op de achtergrond kerstmuziek zorgen voor veel meer kerstsfeer.

2. Betekenisvolle kerstcadeaus

Cadeaus geven tijdens Kerst is een mooie traditie. Steeds meer gaat het om de hoeveelheid cadeaus die onder de kerstboom liggen. Hierdoor verliest het zijn betekenis.

Niemand wordt blij van nóg meer spullen die niet gebruikt worden en dus in een kast komen te liggen, wachtend tot ze uiteindelijk weggedaan worden.

Geef liever een persoonlijk cadeau. Iets dat echt van waarde is voor de persoon aan wie je het geeft. Of geef tijd of een belevenis zoals een avondje uit, een dagje sauna of voor kinderen een bezoek aan de dierentuin. Spreek met elkaar af dat jullie het cadeaugeld aan een goed doel geven. Neem een goede fles wijn mee die jullie samen opdrinken. Er zijn genoeg mogelijkheden om jouw dierbaren te verwennen.

Wat je ook besluit te doen, bespreek het met de mensen waar je Kerst mee viert. Zo voorkom je ongemakkelijke momenten omdat mensen bepaalde verwachtingen hebben.

3. Hoogwaardig kerstdiner

Met Kerst zitten we graag met z’n allen aan tafel te genieten van een uitgebreid kerstdiner. Maar meer is niet altijd beter. Het is niet nodig om uren of zelfs dagen in de keuken te staan voor een geslaagd kerstdiner. Probeer eens eenvoudige gerechten te maken, waarbij je voor kwaliteit gaat in plaats van kwantiteit. Gebruik goede en smaakvolle ingrediënten en maak de borden mooi op. Jouw gasten zullen dat veel meer waarderen.

Doordat je minder tijd doorbrengt in de keuken, houd je tijd over voor jouw gasten.

4. Pimp jouw garderobe

Natuurlijk is het leuk om met Kerst iets speciaals aan te trekken. Je komt direct in een feeststemming. Bespaar jezelf de moeite (en het geld) om elk jaar nieuwe kerstoutfits te kopen. Investeer bijvoorbeeld in een tijdloze zwarte jurk en vul deze aan met mooie accessoires zoals een opvallende panty of een ketting.

5. Doe minder

Als de drukte jou te veel wordt en je door het stijgende stressniveau de behoefte voelt om het dit jaar eens anders te doen, sta dan stil bij de gedachte wat Kerstmis speciaal maakt voor jou. Leg daar de focus op en vereenvoudig de rest. Doe simpelweg minder.

Vaak hangt dit samen met tradities en verwachtingen van jezelf of van anderen. Dat iets een traditie is, betekent echter niet dat je verplicht bent om het altijd te doen. Als je er niet blij van wordt, waarom zou je het dan doen?

Door Kerst te vereenvoudigen wordt duidelijk wat je belangrijk vindt en krijgt het meer betekenis.

Dit zijn slechts enkele ideeën die jou kunnen inspireren om een minimalistisch kerstfeest te vieren. Uiteindelijk gaat het niet om hoe je het doet, maar om het waarom. Zodra je weet waarom je Kerst een andere invulling wilt geven en waarom het zo overweldigend voor jou voelt, volgt de rest vrijwel vanzelf.

Have yourself a merry LITTLE Christmas!

⇒ Volg je ons al op Facebook en/of Instagram?

Hier lees je meer van en over Patricia.
En hier lees je meer lifestyle artikelen.

* Uitgelichte afbeelding Sunny studio via Shutterstock.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Tips voor een minimalistische Kerst #Pinterest

Close
Read previous post:
schattige babykleertjes
Kids fashion | Schattige Babykleertjes | De leukste merken tot maat 152!

Bij Schattige Babykleertjes denk je automatisch aan... schattige babykleertjes. Dat bleek niet helemaal te kloppen. Bij Schattige Babykleertjes shop je...

Close