Close
9 handige tips voor tandenpoetsen met kleine kinderen

9 handige tips voor tandenpoetsen met kleine kinderen

Het is al diverse keren in het nieuws geweest: Tandartsen die aan de noodklok trekken, omdat veel gebitten van jonge kinderen ernstig verwaarloosd bleken. Tandenpoetsen is een must zodra je kindje tandjes krijgt. Maar wat als je kind nou niet wil poetsen? In dit artikel lees je 9 handige tips voor tandenpoetsen met kleine kinderen. Zo wordt poetsen een feestje! 

Lees ook: ‘Hoe kun je je kind stimuleren meer water te drinken?‘ 

tips voor tandenpoetsen met kleine kinderen

8 handige tips voor tandenpoetsen met kleine kinderen

Liedjes zingen

Welk kindje is er nou niet dol op liedjes zingen? Liedjes maken alles leuker, dus ook tandenpoetsen!  Je kunt een eigen liedje maken op een bekend melodietje zoals ‘ik zag twee beren broodjes smeren’. Maar je kunt ook een bestaand liedje gebruiken. Dit is bijvoorbeeld een leuk liedje om te zingen tijdens het tandenpoetsen.

Keuze geven

Kinderen houden ervan als ze iets kunnen bepalen. Je zou dus bijvoorbeeld twee soorten tandpasta of twee kleuren tandenborstels kunnen aanbieden. ‘Wil je vandaag met Nijntje tandpasta poetsen of met Bumba?’ Je kind krijgt dan het idee dat het zelf inbreng heeft in het tandenpoets proces en de optie ‘niet poetsen’ bestaat niet, dus daar komt hij of zij niet mee weg… 😉

Meepoetsen

Je kunt er ook voor kiezen om tegelijkertijd tanden te poetsen. Jij poetst je eigen tanden en je kindje ook. Goed voorbeeld doet volgen!
Wat je ook kunt proberen is dat jij de tandjes van jouw kleine poetst en dat hij daarna jouw tanden mag poetsen. Daarbij kun je aanwijzingen geven zodat ‘ie goed leert hoe hij het moet doen.

Eten wegpoetsen

Het wil ook wel eens helpen om samen op te noemen wat je kind allemaal gegeten heeft. Dat kunnen jullie dan wegpoetsen. Je noemt alle voedingsmiddelen op terwijl je poetst en kunt tussendoor ook nog een opmerking maken als: “In je kies zit nog een beetje yoghurt, dus daar moet ik nog even bij”.

Deze methode maakt kinderen ook er ook bewust van waarom er gepoetst moet worden.

Zelf laten doen

Je kunt je kind ook eerst zelf laten poetsen. Dat werkt ook goed met de tip ‘eten wegpoetsen’. Vervolgens kan je nog even controleren. Dan kun je je kindje een compliment geven dat ze het de pasta heel goed heeft weg gepoest, maar dat mama/papa bijvoorbeeld nog even moet kijken of er niet nog ergens in een kiesje een koekje verstopt zit.

Imitatiespelletjes en gekke bekken trekken

Laat je kind een tijger nadoen en grommen met z’n ‘bek’ open. Of doe alsof hij een krokodil is en loop zijn tandjes na of ‘ie er al niet zo veel heeft als een kroko. Jullie kunnen ook samen gekke bekken trekken. Als je kindje zijn mond opendoet om te brullen als een draak, kun jij meteen goed bij de tandjes.

Boekjes

Er zijn ook verschillende boekjes te koop met als thema tandenpoetsen. Door die samen met je uk te lezen, leer je hem of haar op een leuke manier dat tandenpoetsen bij de dagelijkse routine hoort. Net zoals eten, plassen en poepen, spelen, slapen, knuffelen etc. etc.

Voorbeelden van de boekjes zijn deze:

  • Anna poetst haar tanden – Kathleen Amant; Peuter Anna is moe en ze gaat naar bed. Maar eerst moet ze haar tanden nog poetsen. Anna pakt haar tandenborstel en mama doet er speciale peutertandpasta op. Zo beginnen ze met poetsen. Een vrolijk verhaal met een leuk aanstekelijk liedje erbij dat tanden poetsen leuk zal maken.
  • Ik hou ervan mijn tanden te poetsen – Shelly Admont; Kleine Jimmy het konijn houdt er niet van zijn tanden te poetsen. Zelfs wanneer hij een gloednieuwe oranje tandenborstel krijgt van zijn mama wil hij niet poetsen. Maar wanneer er vreemde en magische dingen beginnen te gebeuren met Jimmy, begrijpt hij hoe belangrijk het is zijn tanden te poetsen.
  • Tandenpoetsen – Gert Verhulst; over Bobo het konijn. Bobo vindt tandenpoetsen helemaal niet leuk. Maar dit keer heeft hij een goede reden om wel zijn tanden te poetsen. Want misschien speelt hij binnenkort in een film met de wereldberoemde Olivia. Maar daarvoro heeft hij wel eerst een stralende glimlach nodig. Met de hulp van Krabbel, Tjerk en de schooltandarts moet dat lukken. Bij het boek zit een leuke zandloper.

Spelenderwijs leren

Spelenderwijs kun je je kind ook leren hoe leuk het is om tandjes te poetsen. Je kunt zelf spelletjes verzinnen met als thema’s als tanden, tandenpoetsen, de tandarts en de tandenfee. Samen tandartsje spelen, de tandenfee die kindjes beloont die goed poetsen en nog veel meer. Ook kun je knutselen en tekenen. Kijk bijvoorbeeld naar deze DIY waarbij een kindje zijn monsters wegpoetst.

Voor de minder creatieve ouders is er ook de Fisher Price wastafel. Hiermee leren kinderen op een speelse manier persoonlijke hygiëne ontdekken.

Je kunt ook een handenwas en tandenpoetstimer aanschaffen. Die waarschuwt je kind als hij of zij lang genoeg gepoetst heeft.

Apps

Er zijn allerlei leuke tandenpoets-apps voor op de iPad en smartphone. Zo bestaat er de app Talking Ginger. Dat is een kat die alles napraat, en ook tandenpoetsles geeft. De app is er voor iPhone (en iPad) en Google Play.
Aquafresh heeft ook een eigen tandenpoets app met een leuk liedje dat precies twee minuten duurt.

Voor de iets grotere kinderen die met een elektrische tandenborstel kunnen poetsen, zijn er apps als Disney Magic Timer en Philips Sonicare for kids. De Disney-app heeft ook een timer: al poetsend komt er een plaatje tevoorschijn van bijvoorbeeld Elsa van Frozen of Cars. De app is voor iPhone (en iPad) en Google Play.
De app van Philips heeft het monstertje Sparkly. De app leert je kind om goed te poetsen en tegelijkertijd leert Sparkly dat ook. Gedeelde smart is halve smart ;).

Poetst(e) jouw kindje makkelijk zijn/haar tanden? Heb je zelf nog een aanvullende tip? Help andere moeders door deze te delen bij het bijbehorende bericht op de MOMmag. Facebookpagina.

* Uitgelichte foto Halfpoint via Shutterstock.
** Dit artikel bevat affiliate links.

Close
Read previous post:
genante ongemakken tijdens de zwangerschap
Gênante ongemakken tijdens de zwangerschap

Er zijn veel ongemakken tijdens de zwangerschap die je vaak voorbij hoort komen. Maar er zijn er ook enkele die...

Close