Close
Inspiratie voor kindernamen | 20 unisex namen op een rij

Inspiratie voor kindernamen | 20 unisex namen op een rij

Verwacht je een kindje en ben je nog niet uit over de naam? Misschien weet je het geslacht nog niet en vind je het handig om een universele naam te kiezen? Of vind je een gender neutrale naam belangrijk? In dit artikel lees je 20 leuke unisex namen op een rij.

Lees ook: ‘Trend alert | Dit lijken de populairste babynamen van 2019 te worden!’

unisex namen

20 unisex namen op een rij

Anne
Anna is de Griekse vorm van het Hebreeuwse Hanna en dat betekent ‘lieflijke, genadige’ betekent. Anne is daar een verbastering van. De naam Anne komt in Nederland en dan vooral in Friesland ook als jongensnaam voor. Als jongensnaam is het een variant van Ane en waarschijnlijk een afkorting van Germaanse arn-namen met de betekenis ‘adelaar’.

Billy/Billie
Deze naam is afgeleid van William of Wilhelm. Het eerste deel, ‘wil’, betekent ‘wil, wilskracht, streven’. ‘Helm’ staat voor ‘beschermer’, maar ook voor ‘koning’. De naam betekent dus zoiets als ‘wilskrachtige beschermer’ en zowel jongens als meisjes worden zo genoemd.

Charlie / Charly
Officieel is deze naam afgeleid van Karel / Charles en Charlotte. Heel gangbaar dus, voor zowel jongens als meisjes.

Finley
Finley is een Schotse naam die voor jongens én meisjes gebruikt wordt.

Gaby
Gaby is afgeleid van Gabriël. Gabriël is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘(sterke) man van God’. Gabriëlle is de vrouwelijke variant. Gaby is voor zowel jongens als meisjes een afkorting van Gabriël/Gabriëlle.

Jan
In Nederland kennen we Jan vooral als jongensnaam, maar in Engelstalige landen is het ook een meisjesnaam. Hier wint de naam voor meisjes de laatste jaren ook aan populariteit.
De naam komt van Johannes, een naam die in het Nieuwe Testament van de Bijbel vaak voorkomt. Johannes is de Griekse vorm van het Hebreeuwse Jochanan, wat ‘God is barmhartig’ betekent. De vrouwelijke variant daarvan is Johanna of Joanne, waar de vrouwelijke Jan weer een verbastering van is.

Jules
Julius is de naam waar deze afkorting van afkomstig is. Dat is weer een Latijnse familienaam waarvan de betekenis onzeker is. Er kan een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen. Omdat de naam Julia ook aan meisjes wordt gegeven en Jules hier ook een afkorting van is, is de naam een unisex naam geworden.

Melle
Melle is een Nederlandse voornaam. De naam wordt in de meeste gevallen aan jongens gegeven, maar ook aan meisjes. Waarschijnlijk komt de naam van de Germaanse stam madel-, wat ‘verzamelplaats’ of ‘gerechtsplaats’ betekent.

Nicky / Nicki(e)
Deze naam betekent ‘de overwinnaars’. Het is afgeleid van Nicolaas, maar kan ook herleid worden naar de Griekse godin Nikè – de godin van de overwinning.

Noa(h)
Inmiddels is deze naam een van de populairste kindernamen in Nederland, voor jongens en meisjes. Het is een Bijbelse naam en is afkomstig van Noach (die van die Ark), maar in de Bijbel speelt ook een vrouwelijke Noa een rol. Noah met een h zou meer voor jongens zijn, terwijl Noa zonder h gangbaarder is als meisjesnaam.

Parker
‘Gecultiveerd land’, dat is de betekenis van Parker. In Engelstalige landen wordt deze naam voor beide geslachten gebruikt.

Pascal
De voornaam Pascal komt uit het Frans, maar oorspronkelijk uit het Latijn. Pascal verwijst naar Pascha, het Paasfeest. Pascal zou dan betekenen: op Pasen geboren, of verwijzend naar het paasmysterie, paaslam, et cetera. Het is een veel voorkomende heiligennaam in de katholieke kerk en is ook al gelange tijd een gender neutrale naam. Al wordt er bij meisjes ook soms een l en/of een e achteraan geschreven.

Phoenix
Phoenix is Engels voor het fabeldier Feniks. In de VS en Canada is het een gangbare naam voor jongens en meisjes.

Riley
Deze naam is afgeleid van een achternaam. In het Engels betekent het het oogsten van de rogge’, ‘rye’ betekent ‘rogge’. Ook deze naam wordt veel in Engelstalige landen gebruikt voor beide geslachten.

River
De betekenis is duidelijk. River staat voor ‘rivier’. In Nederland begint de naam steeds populairder te worden.

Robin
De naam Robin heeft meerdere betekenissen qua afleiding. In de Germaanse taal is het afgeleid van Robrecht. Terwijl het bij de Angelsaksen weer roodborstje betekent of is verbasterd van Robert. De betekenis is ‘briljant/schitterend’ en voldoet voor heren en dames.

Rowan
Rowan is in Nederland nog meer een jongensnaam, maar wordt in veel Engelstalige landen ook net zo vaak voor meisjes gebruikt.  Het stamt af van een (Ierse) familienaam die te herleiden is tot het Gaelische woord Ruadhán, dat ‘kleine rode’ betekent. De vrouwelijke naam komt van een Engelse plantnaam die ‘lijsterbes’ betekent.

Sam / Sammie
Sam of Sammie is een gender neutrale naam en betekent ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’. Het is afkorting van de Hebreeuwse naam Samuel

Sawyer
Wat de betekenis van Sawyer is, is niet helemaal duidelijk. In de VS is het een uiterst populaire naam voor beide geslachten.

Sydney
Ook hiervan is het niet zeker waar het nou ‘echt’ vandaan komt. Het kan een verwijzing zijn naar de stad in Australië, maar ook naar de betekenis ‘uitgestrekt rivierlandschap’.

⇒ Welke naam spreekt jou het meest aan? Hoe heet jouw kind? Praat je mee via Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over kindernamen.

* Uitgelichte afbeelding via kryzhov via Shutterstock.

Close
Read previous post:
mijn kind loopt nog niet
Column | ‘Help, mijn kind loopt nog niet!’

De dreumes van Karen loopt nog niet. Desondanks ging ze samen met hem de Disney Kidsrun lopen. Dat was nog...

Close