Close
‘Vaderdag, een dag om te koesteren’

‘Vaderdag, een dag om te koesteren’

Voor Mirjana is Vaderdag een dag om te koesteren. Haar eigen vader overleed een klein jaar geleden. In deze column denkt ze aan Vaderdag met haar vader en haar vader terug. Daarnaast staat ze stil bij haar eigen man. De vader van haar kinderen. En hoe zijn liefde voor de kinderen overeen komt met die van haar vader.

Lees ook: ‘De bloei van mijn leven

vaderdag

Vaderdag, een dag om te koesteren

‘Vaderdag is een bijzondere dag. Van jongs af aan is het een dag die in het teken staat van waardering voor mijn vader. Op school knutselde ik jaar in jaar uit mooie cadeautjes. Beschilderde onderbroeken, mooie stropdassen en natuurlijk het met rood groen en blauwe verf beschilderde pennenbakje van klei. Deze laatste staat overigens nog altijd op het bureau van mijn ouders, en dat is maar goed ook want daarna heb ik nooit meer zoiets moois weten te maken.

In de jaren na alle knutsels stond Vaderdag bij mij altijd in het teken van aandacht voor mijn vader. Altijd even langs met een kaartje en een cadeautje, gewoon om te laten weten dat hij belangrijk voor mij was. Niet groots, wel altijd dat gebaar. Maar dit jaar is het anders.

De eerste Vaderdag zonder mijn vader

Het is de eerste Vaderdag zonder mijn vader. Volgende maand is het alweer een jaar geleden dat hij overleed. Dit soort dagen krijgen dan ineens een andere lading. Niet meer langs voor koffie, geen kaartje scoren of gedichtje maken. Niet de kinderen nog even iets leuks laten tekenen of een gekke foto voor in een lijstje.

Mijn hemel, wat was hij trots op zijn kleinkinderen

Het voelt gek en tegelijkertijd is het de realiteit. Mijn vader leeft niet meer, dus Vaderdag heeft een andere dimensie gekregen. Ik beeld mij wel in hoe het zou zijn geweest als hij nog zou leven. Dan zou hij de volle aandacht voor mijn kinderen hebben, en de baby in mijn buik. En natuurlijk ook wel voor mij, maar mijn hemel wat was hij trots op zijn kleinkinderen. Het blijft echter bij inbeelden, want hij is er niet meer.

Stilletjes voorbij gaat deze dag echter niet. Want mijn man, de vader van mijn kinderen, krijgt natuurlijk de volle aandacht op Vaderdag. Afgelopen week druppelden de zelfgemaakte cadeaus het huis binnen waar zorgvuldig een verstopplek voor werd gezocht. Niet te makkelijk en op plekken waar papa niet komt. Lynn verstopte haar cadeau onder haar bed. Milan het zijne onder zijn kussen. Toen ik vroeg of het dan niet kapot ging vertelde hij grinnikend dat het sokken zijn, dus dat het niet kon kreukelen. En die verstopplek is van groot belang, papa mag ten slotte niet weten dat er voor hem geknutseld is. Al zou het mij verbazen als hij het onthoudt, Moederdag is ook een jaarlijks terugkerende ‘is dat morgen al?’ vraag.

Zonder vreselijk en zoet en gezapig over te komen

Het motto, ‘je bent mijn vader niet dus voor jou regel ik niets’ gaat hier niet op. De vader van mijn kinderen verdient deze speciale dag en de waardering die daarbij komt kijken. Zonder vreselijk zoet en gezapig over te komen is mijn man natuurlijk wel de beste vader die er bestaat. Grappig, duidelijk, vol liefde en ongelooflijk relaxed. Ik ben dan ook supertrots op hem.

Sinds de geboorte van onze tweede is het bijna een traditie geworden, ik doe het immers al 5 jaar, om een foto te maken van de kinderen met de teksten ‘we’, ‘love’ en ‘you’. Ik verpak ze dan in lijstjes en zo hebben we dus nu al 5 setjes foto’s. Het is een leuk cadeau en de verschillen met de eerdere jaren zijn superleuk om te zien.

Dit jaar gaat het erom hangen of het lukt. Drukte op werk door de voorbereiding van mijn verlof en verkouden snotterige kindjes die, op de momenten dat mijn man niet thuis is, niet echt zitten te wachten op een fotoshoot. Dus mogelijk dat het een kleine vertraging oploopt. Maar op Vaderdag krijgt hij uiteraard een lekker ontbijtje met een gekookt eitje en jus d’orange. Begeleid door zijn lieftallige drietal met alle eigen geknutselde cadeaus. Wat wil een vader nog meer.

En ik zal alle Vaderdagen koesteren die nog gaan komen, terugdenkend aan mijn eigen lieve overbezorgde soms wat bemoeierige grappige vader, genietend van mijn man. Die een liefde van hetzelfde kaliber laat zien voor onze kinderen als mijn vader die voor mij had

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer columns.
En hier lees je meer van en over Mirjana.

Beeld ‘fathers’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

vaderdag, een dag om te koesteren pinterest

Close
Read previous post:
zwangerschapsshoot van Saskia
De zwangerschapsshoot van.. Saskia!

Ze had het bijna niet gedaan... deze shoot tijdens haar zwangerschap. Omdat ze in haar hoofd een heel ander beeld...

Close