Close
Vaker plassen tijdens de zwangerschap? Dit kun je er aan doen!

Vaker plassen tijdens de zwangerschap? Dit kun je er aan doen!

Het is een zwangerschapskwaal waar ontzettend veel vrouwen last van hebben: Vaker plassen tijdens de zwangerschap. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En kun je er iets aan doen? Niet helemaal, maar we hebben wel tips die je kunnen helpen. 

Lees ook: ‘Babyboom | Deze sterren hebben babynieuws

vaker plassen tijdens de zwangerschapVaker plassen tijdens de zwangerschap?

Ben je zwanger en moet je veel vaker dan normaal naar de wc? Je bent hierin zeker niet alleen, maar irritant is het wel. Zeker als je onderweg bent en niet 1, 2, 3 in de buurt van een toilet bent. En helemaal niet als je opeens elke twintig minuten een plasdrang voelt..

Waarom moet je vaker plassen als je zwanger bent?

We hoeven je niet uit te leggen dat er een heleboel verandert in en aan je lichaam tijdens je zwangerschap. Als je zwanger wordt, gaat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaken. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat er meer bloed naar je nieren gaat waardoor ze efficiënter gaan werken en dus zuiveren. Maar als je nieren harder gaan werken, zorgt dat er dus voor dat ze sneller afvalstoffen willen afvoeren. Afvalstoffen raak je onder andere via je urine kwijt. Die overijverige nieren hebben dus op hun geweten dat jij vaker naar de wc moet.

Bovendien is het zo dat als je zwanger bent, de hoeveelheid bloed in je lichaam toeneemt. Normaliter heb je ongeveer 4,5 liter bloed, maar tijdens je zwangerschap is dat wel 6,5 tot 7,5 liter bloed. Daarom moeten je nieren ook meer vocht verwerken dan normaal. Dat vocht moet je lichaam kwijt via je blaas.

Een derde reden waarom je vaker moet plassen, is dat je baarmoeder steeds groter wordt. Je kindje groeit en heeft ruimte nodig om te groeien. Je baarmoeder neemt onder andere ruimte van je blaas in beslag, waardoor deze steeds minder plek heeft om je urine op te slaan en eerder zal moeten lozen.

Hoe verder je in je zwangerschap bent, ga je waarschijnlijk ook merken dat je steeds meer moet plassen. Zeker als je baby tegen de blaas aandrukt met een voetje of hoofdje. Zelfs als je blaas dan nog helemaal niet zo gevuld is, kan je al het gevoel krijgen dat je nodig naar het toilet moet.

Wat kun je hieraan doen?

Helaas kun je er niet voor zorgen dat je opeens minder moet plassen. Het lichaam doet nou eenmaal wat het beste voor je baby en jou is. Hoe vervelend dat soms ook kan zijn. Wel hebben we een aantal tips voor je die je eventueel kunnen helpen:

Goed uitplassen

Zorg ervoor dat als je naar het toilet gaat, dat je je blaas goed leeg plast. Soms denk je dat je klaar bent, maar blijkt dat nog niet zo te zijn. Wieg een beetje naar voren en achter als je denkt dat je klaar bent. Zo druk je er wellicht nog wat urine uit. Dit helpt overigens ook tegen blaasontstekingen.

Train je blaas

Hoe vaker je naar de wc gaat, hoe eerder je blaas geprikkeld wordt om te gaan plassen waardoor je nog vaker moet en minder goed je plas kunt ophouden. Het is echt niet altijd mogelijk. Zeker niet als je baby tegen je blaas aandrukt, maar als dat niet het geval is, probeer je plas dan even op te houden. Hoe beter je blaas getraind is, hoe langer je het kunt uitstellen. Ook handig voor voor en na de zwangerschap.

Minder drinken voordat je gaat slapen

Op zich is het wel een goede ‘cursus’ voor als je baby straks geboren is, die slapeloze nachten. Alleen is opstaan omdat je moet plassen nou niet echt een fijne bezigheid.
Door niet zo veel te drinken voordat je naar bed gaat, hoef je er ’s nachts ook minder vaak uit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je na achten niets meer drinkt. Overigens is het, zeker met warm weer, wel van belang goed te blijven drinken. Je weet zelf wel wanneer je echt dorst hebt, of niet. Drink bijvoorbeeld overdag meer om jezelf goed te blijven hydrateren. Als je te weinig drinkt, heb je namelijk een groter risico een blaasontsteking te krijgen.

Minder of geen cafeïne

Het is überhaupt niet goed om te veel dranken die cafeïne bevatten te drinken tijdens je zwangerschap. Daarnaast zorgt cafeïne ervoor dat het vocht in je lichaam sneller afdrijft, waardoor je vaker moet plassen.

Vaker moeten plassen door een blaasontsteking

Let wel goed op: Een blaasontsteking kan er ook voor zorgen dat je veel vaker naar de wc moet. Vrouwen die niet zwanger zijn en een blaasontsteking hebben, ervaren vaak pijn tijdens het plassen. Als je zwanger bent, heb je bij een blaasontsteking geen pijn tijdens het plassen waardoor je minder snel zal weten dat je een blaasontsteking hebt. Dat is erg tricky want een ontsteking van de blaas kan gevaarlijk zijn voor de baby.

Toch zijn er wel wat dingen waar je alert op kan zijn qua symptomen. De volgende symptomen kunnen duiden op een blaasontsteking tijdens de zwangerschap:

  • Pijn in de onderbuik.
  • Je hebt plasdrang, maar tijdens het urineren, plas je maar weinig urine uit.
  • De urine ruikt anders dan normaal en/of heeft een andere kleur (donkerder).
  • Net onder je ribben heb je rugpijn.

Heb je het idee dat je een blaasontsteking hebt? Neem dan meteen contact op met de huisarts

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over zwangerschap.

Beeld ‘pregnant pee’ via Shutterstock.
Bronnen artikel Parents & Whattoexpect

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

vaker plassen tijdens de zwangerschap pinterest

Close
Read previous post:
stokke clikk kinderstoel
Stokke Clikk kinderstoel | Een musthave voor je kindje!

Als wij van een merk heel erg blij worden, dan is het Stokke wel. Iedereen kent de iconische Tripp Trapp...

Close