Close
Hoe bereid je een verre reis met kinderen voor? 10 tips!

Hoe bereid je een verre reis met kinderen voor? 10 tips!

Hoe bereid je een verre reis met kinderen voor? Onze redactrice Patricia maakt graag verre reizen met haar gezin. In dit artikel deelt ze een aantal fijne en praktische tips hoe ze zo’n reis voorbereidt en zo ontspannen mogelijk vertrekt.

Lees ook: ‘Waarom reizen met kleine kinderen nog leuker is? 7 redenen!’

verre reis met kinderen voorbereiden

Hoe bereid je een verre reis met kinderen voor?

Het maken van een verre reis met kleine kinderen is voor veel ouders een droom. Samen de wereld ontdekken, andere culturen ervaren, de natuur in en spelen op witte zandstranden. Zodra je besloten hebt om die droom waarheid te laten worden komt de vraag: hoe pak je dat aan?

Een verre reis met kinderen vergt de nodige voorbereiding. Je gaat gewoonweg niet meer op de bonnefooi op reis, in een eenvoudig hostel slapen of een goedkoop ticket met een lange reistijd boeken. Veiligheid en comfort zijn eisen die je nu stelt aan de reis. Ik geef je een aantal tips hoe je het het beste kunt aanpakken.

Een verre reis met kinderen voorbereiden doe je zo:

1. Kies bewust de bestemming

De voorbereiding start met het selecteren van de bestemming. Kies een bestemming die jij geschikt vindt om met jouw kinderen naartoe te gaan. Je kunt jouw keuze baseren op het klimaat, de politieke situatie in het land, de benodigde vaccinaties (let op malaria), hygiëne, de medische hulp, de duur van de vlucht, de prijs en de activiteiten en bezienswaardigheden.

2. Boek een praktische vlucht

Boek bij voorkeur een rechtstreekse vlucht waarbij je kiest voor vliegtijden die bij jouw kinderen passen. Houd hierbij ook rekening met de vertrek- en aankomsttijd en het tijdsverschil. Is er geen directe vlucht, kijk dan goed naar de overstaptijd. Zorg ervoor dat er ruim voldoende tijd is, zodat je zelf geen stress krijgt tijdens het overstappen. Maar kies ook niet voor een overstap die langer dan 4 uur duurt.

Is jouw kind nog een baby en weegt het minder dan 10 kg? Dan is het bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mogelijk om een bassinet aan te vragen (check de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij). Dit is een wiegje dat aan de wand wordt bevestigd. Zo kan jouw baby gedurende de vlucht liggend slapen.

3. Plan een rustig reisprogramma

Met kinderen is het praktisch gezien onhaalbaar om enorme afstanden af te leggen of meerdere activiteiten op één dag te doen. Pas daarom het reistempo aan op het ritme van jouw kinderen. Accepteer dat het reistempo lager ligt dan je zelf zou willen. Een reisduur van maximaal 4 uur per dag is een goede leidraad.

Hoe kunnen en willen jullie je verplaatsen; huren jullie een auto of wellicht een camper, kunnen jullie met de trein reizen of gaan jullie avontuurlijk met het openbaar vervoer en taxi’s reizen?

Wissel in elk geval niet dagelijks van locatie en accommodatie. Het is te onrustig voor kinderen om elke dag in een ander bed te slapen. Maak een lijstje met bezienswaardigheden en activiteiten die jullie willen doen. Probeer deze zoveel mogelijk vanaf één vaste locatie te bezoeken.

Zorg ervoor dat er dagelijks een mogelijkheid is voor de kinderen om vrij te spelen en dat er gelegenheid is voor het slaapje. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends een activiteit doen en ’s middags ontspannen. Je gaat noodgedwongen vertragen op reis en dat is eigenlijk wel zo prettig.

4. Selecteer geschikte accommodaties

Met kinderen is het een aanrader om, minimaal voor de eerste dagen van de reis, de accommodaties vooraf te reserveren. Het geeft veel rust als je daar ter plaatse niet naar op zoek hoeft te gaan.

Bedenk bij het zoeken naar accommodaties aan welke eisen het verblijf moet voldoen. Een appartement of studio is bijvoorbeeld erg praktisch omdat je dan een keuken en soms ook een wasmachine hebt. Bij een hotel kun je letten op de aanwezigheid van een veilig balkon of terras. Zo kun je ’s middags en ’s avonds nog lekker buiten zitten als de kinderen slapen. Let op of er een kinderbed beschikbaar is of neem zelf een reistentje mee. De aanwezigheid van een zwembad is ook erg prettig. Controleer ten slotte ook hoe de hygiëne van de accommodatie wordt ervaren op vergelijkingssites.

5. Gezondheid staat voorop

Bij de keuze van de bestemming heb je al een afweging gemaakt welke vaccinaties je je kinderen wilt geven. Zorg ervoor dat je op tijd de vaccinaties geregeld hebt. Er zijn verschillende instanties die bij jou thuis de vaccinaties kunnen zetten. Dat is wel zo prettig.

Neem ook altijd een EHBO-set mee en vul deze aan met medicijnen die je voor jouw kinderen gebruikt zoals kinderparacetamol, ORS en de juiste muggenspray.

6. Controleer de paspoorten

Controleer de geldigheid van jullie paspoorten. Voor veel bestemmingen buiten Europa geldt dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn na terugkomst in Nederland.

Soms heb je een visum nodig om een land binnen te komen. Check of dit voor jullie bestemming van toepassing is en hoe de aanvraagprocedure verloopt.

7. Zijn jullie goed verzekerd?

Als je met kinderen op reis gaat is een goede verzekering toch net even belangrijker dan toen jullie met z’n tweeën op reis gingen. Een ongelukje zit echt in een klein hoekje. Controleer of de reis- en ziektekostenverzekering goed op elkaar zijn afgestemd en of het bij jullie gezinssituatie past. Is er werelddekking en zijn de kinderen wel bijgeschreven?

Als jullie het prettig vinden om een annuleringsverzekering af te sluiten, controleer dan goed de voorwaarden.

 8. Betrek de kinderen bij de voorbereiding

Betrek de kinderen bij de voorbereiding van de reis. Laat filmpjes en foto’s zien van de bestemming en vertel wat jullie gaan doen. Misschien is er wel een leuk boekje over de bestemming waaruit je kunt voorlezen. Welke taal wordt er gesproken en wat eten ze daar?

Tel af met een aftelkalender en pak samen de reistas in. Vraag wat ze nodig hebben op reis. En laat ze zelf kiezen welk speelgoed er mee gaat. Een eigen rugzak met daarin boekjes, papier en kleurpotloden, de favoriete knuffel of pop en wat lekkere tussendoortjes werkt ook altijd goed.

9. Neem zo min mogelijk mee

Online kun je verschillende inpaklijsten en checklists vinden voor het maken van een verre reis met kinderen. Zo vergeet je niks te regelen of mee te nemen.

Houd tijdens het inpakken het volgende in gedachten: hoe minder je bij je hebt hoe makkelijker het reizen gaat. Zelfs kinderen hebben niet veel nodig. Mocht je toch iets nodig hebben dat je niet bij je hebt, dan koop je het toch ter plaatse. Daar maak je de lokale bevolking blij mee.

Neem dus alleen de allerbelangrijkste spullen mee. Leg alles wat je mee wilt nemen op bed zodat je overzicht hebt. Kies vervolgens wat wel en niet essentieel is om mee te nemen.

 10. Ontspan en geniet

Kleine kinderen zijn gevoelig voor de stemming van hun ouders. Als jij gestrest bent op reis en een kort lontje hebt, dan voelen jouw kinderen dat aan en zullen ze daar op hun eigen manier op reageren. Wees hier dus alert op.

Maak het jezelf makkelijk door alles goed voor te breiden en accepteer dat dingen weleens anders kunnen lopen. Laat het los, ontspan en geniet.

Met de juiste voorbereiding is het reizen met kinderen heel goed te doen. Hier gaat wel de nodige tijd in zitten. Weet dat je dit niet allemaal zelf hoeft te doen. Er zijn veel reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in reizen voor gezinnen.

Patricia heeft met haar gezin (een dochter van 2 jaar en één van bijna 5 jaar oud) al 5 landen buiten Europa en 10 landen binnen Europa bezocht. Momenteel is ze met haar gezin op reis in Mexico. Hier lees je meer artikelen van en over Patricia.

En hier lees je meer artikelen met als thema reizen & vrije tijd.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Beeld via ‘familie die zich voorbereidt op een reis’ Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

verre reis met kinderen voorbereiden

Close
Read previous post:
random tweets over mom life
10 random tweets over MOMlife

Ja natuurlijk is het een van de mooiste 'banen' die er bestaat. Toch is het soms ook wel fijn om...

Close