Close
Een overzicht van de verschillende vlekjesziektes

Een overzicht van de verschillende vlekjesziektes

De verschillende vlekjesziektes. De meesten zijn onschuldig en gaan vanzelf weer over, maar vervelend dat zijn ze wel en vaak ook nog eens hartstikke besmettelijk. Karen S. maakte een overzicht van de verschillende kinderziektes met vlekjes.

Lees ook: ‘De beste manier om je handen te wassen + handenwas tips voor kinderen

de verschillende vlekjesziektes

Een overzicht van de verschillende vlekjesziektes

Afgelopen week bracht ik Ravi naar de opvang en op de deur van zijn groep hing een A4’tje: Er heerst hier hand-, voet- en mondziekte. ‘O nee hè’, dacht ik, ‘daar gaan we weer.’

Laten we vooropstellen dat ik een grote voorstander ben van de kinderopvang, maar wat pikt m’n zoontje daar toch veel ziektes op. Ik heb het dan niet eens zozeer over alle verkoudheidjes en griepjes waarmee hij thuiskomt, maar ik heb het over de verschillende kinderziektes met vlekjes.

Veel van deze vlekjesziektes zijn erg besmettelijk en gaan snel over van kind op kind. Je kindje kan o.a. besmet worden door het inademen van virusdeeltjes die bijvoorbeeld via niezen of hoesten worden verspreid. Gelukkig zijn de meeste vlekjesziektes onschuldig en gaan ze vanzelf over, maar dat neemt niet weg dat ze voor een kind heel vervelend kunnen zijn.

Waterpokken (vooral winter en voorjaar)

Bijna ieder kind krijgt hier een keer mee te maken. Waterpokken zijn heel besmettelijk. De ziekte is besmettelijk voor anderen vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden, totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit betekent dat een kind de ziekte al doorgeeft aan andere kinderen, voordat je merkt dat je kind ziek is. Indien jouw kind besmet is, dan duurt het maximaal 3 weken voordat de vlekjes ontstaan.

Als de vlekjes ontstaan, dan gaan ze na een dag over in blaasjes. Deze uitslag zorgt voor veel jeuk. Als de blaasjes stuk gaan, verschijnt er op die plek een korstje. De korstjes drogen in en zijn binnen tien dagen verdwenen. Op de plaatsen waar zo’n korstje gezeten heeft kan een klein litteken achterblijven, met name als je kindje aan het krabben is geweest. Het is dan ook van groot belang om de nageltjes van je kind schoon en kort te houden en om het krabben zoveel mogelijk te voorkomen.

Aan waterpokken is spijtig genoeg niks te doen. Je kan alleen de jeuk wat verzachten door het smeren van een koelende vloeistof. Vaak zorgt dit er ook voor dat de blaasjes iets sneller indrogen.

Lees ook: ‘Help! Mijn kind heeft waterpokken

Vijfde ziekte (vooral voorjaar en vroege zomer)

Deze ziekte komt vooral voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud en is licht besmettelijk. Als je kind besmet is, duurt het ongeveer twee weken voordat de vlekjes optreden. Je kind is echter al besmettelijk in de week voordat de vlekjes verschijnen. Vanaf het moment dat de vlekjes zichtbaar zijn, is je kind niet meer besmettelijk.

De vlekjes zijn rozerood en grillig van vorm. Vaak beginnen ze op de wangen en verspreiden ze zich verder over het lichaam. De vlekjes die er zitten, vloeien samen tot grotere vlekken. Na ongeveer tien dagen zijn de vlekjes verdwenen.

Van de vlekjes zelf heeft je kind weinig tot geen last. Mochten de vlekjes jeuken, dan kan je eventueel een crème of zalf erop smeren. Wel kan een kind wat koortsig zijn.

Zesde ziekte

Vooral kinderen tussen de zes maanden en 2,5 jaar krijgen met deze ziekte te maken. Mocht je kind besmet zijn, dan duurt het ongeveer 1 tot 2 weken voordat hij ziek wordt. Bij deze ziekte ontstaan niet eerst vlekjes, maar krijgt je kind plotseling hoge koorts (39 graden of hoger). Deze hoge koorts kan zo’n drie tot vijf dagen aanhouden. Daarna zakt de koorts snel en dan ontstaan er kleine lichtrode vlekjes in het gezicht, de nek en later ook op de romp. Deze vlekjes jeuken niet en verdwijnen snel (vaak binnen twee dagen).

Aangezien deze ziekte gepaard gaat met hoge koorts is het essentieel dat je kind goed blijft drinken en voldoende rust krijgt. Kies er ook voor om hem niet te warm aan te kleden; het lichaam moet de warmte namelijk kwijt kunnen. Indien je kind rilt, kan je het natuurlijk even extra toedekken.

Hand-, voet- en mondziekte (vooral nazomer en herfst)

Deze ziekte treedt vooral op bij kinderen tot 10 jaar en is heel erg besmettelijk. Bij deze ziekte is jouw zieke kind net zo besmettelijk als een kind dat alleen besmet is met deze ziekte. Zelfs als een kind beter is, kan hij nog een paar weken andere kinderen besmetten.

Vaak begint deze ziekte met een lichte koorts en wordt je kind snotterig. Hij kan ook keelpijn, buikpijn en/of hoofdpijn krijgen, maar hij kan ook misselijk worden of moeten over geven. Na ongeveer 12 tot 36 uur verschijnen er in en rond de mond kleine rode vlekjes en blaasjes, welke makkelijk kapot gaan. Indien dat gebeurt worden het pijnlijke zweertjes. Hierna kan je kind pijnlijke, rode plekjes of blaasjes krijgen op de handen en voeten. Deze blaasjes genezen vaak binnen een week. Als laatste kunnen er lijnen op de nagels van je kind komen en kunnen de nagels na een tijdje , loslaten. Het duurt dan vaak een paar maanden voor de nagels weer helemaal zijn aangegroeid.

Doordat bij de hand-, voet- en mondziekte de blaasjes in en rond de mond zitten, heeft je kind vaak pijn bij het drinken. Laat het daarom vaak kleine slokjes water nemen of laat het af en toe op een waterijsje zuigen. Dit laatste vinden ze vaak geen straf.

Roodvonk

Bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar komt deze ziekte het vaakst voor. Voordat je kind rode vlekjes krijgt, zal je merken dat hij zich niet lekker voelt. Hij zal z’n eetlust wat verliezen, keelpijn krijgen en koorts die snel hoger wordt. Ook kan je kind buikpijn krijgen of moeten overgeven. Verder zal de tong wit worden van kleur en daarna rood, dik en bobbelig worden (ook wel de frambozentong genoemd). Wat later zal je kind rode uitslag op de borst krijgen, welke ruw aanvoelt en niet jeukt. Deze uitslag verspreidt zich over het hele lijf en verdwijnt na enkele dagen. De koorts zal binnen 3 tot 5 dagen afnemen. Na ongeveer 2 weken zal de huid kunnen gaan vervellen.

Roodvonk is een ziekte die je kind vaker dan een keer kan krijgen. Vaak verloopt een tweede keer minder heftig en heeft het kind minder klachten.

Vaccineren

In het rijksvaccinatieprogramma zijn verschillende vaccinaties opgenomen tegen vlekjesziekten. Zo zijn bijna alle kinderen, die zich laten inenten, gevaccineerd tegen rode hond en mazelen met als gevolg dat deze ziektes minder vaak voorkomen in Nederland. Al zijn de mazelen sinds een tijdje met een opmars bezig.

Verder is het zo dat kinderen de meeste vlekjesziektes maar één keer zullen hebben. Het venijn zit hem alleen in het feit dat de verschillende vlekjesziektes  al worden doorgegeven voordat er vlekjes zichtbaar zijn. Op deze manier kan je je kind er niet voor wapenen en zal hij de ene na de andere vlekjesziekte oppikken.

Iets wat bij Ravi dus ook het geval is. In zijn eerste jaar op de opvang is hij al in aanraking geweest met de zesde ziekte en met de hand-, voet-, en mondziekte. Ook krentenbaard is al voorbij gekomen. Het is nu wachten op de volgende vlekjes en ik denk dat die niet lang op zich laten wachten aangezien er op de groep naast hem ook een briefje op de deur hangt; Er heerst hier de waterpokken. Maar al met al heb ik liever dat hij nu alle ziektes een keer oploopt, dan straks als hij wat ouder is en er hoogstwaarschijnlijk meer hinder van ondervindt.

Hier lees je meer over de verschillende vlekjesziektes.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met gezondheid als onderwerp.
En hier lees je meer van en over Karen S.

Beeld ‘waterpokken’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Een overzicht van de verschillende vlekjesziektes

 

Close
Read previous post:
clichés waar elke nieuwe MOM zich schuldig aan maakt
25 clichés waar elke nieuwe MOM zich schuldig aan maakt

Clichés waar elke nieuwe MOM zich schuldig aan maakt? Jij niet toch? Je had het je nog zo voorgenomen. Dit...

Close