Close
Verstoppertje spelen met peuter | 12 dingen die opvallen

Verstoppertje spelen met peuter | 12 dingen die opvallen

Het is een van de favoriete spelletjes van het zoontje van Karen. Hij kan er geen genoeg van krijgen. Maar er gaat nog wel een en ander bij ‘mis’ met betrekking tot de spelregels e.d.. Verstoppertje spelen met peuter. Karen vertelt je de 12 dingen die opvallen.

Lees ook: ‘Deze voedingsmiddelen zijn niet goed voor je baby

verstoppertje spelen met peuter

Mijn peuter. Waar moeten we beginnen? Als je mijn artikelen hier al langer volgt, dan weet je dat het het allerleukste, allerknapste en allerslimste kind is dat er bestaat. En mocht je nu denken: “Maar dat is de mijne ook.” Dat klopt. Geen discussie over mogelijk. Mijn kind dus ook. Hij heeft alleen een mankement. En dat is verstoppertje spelen. Of zoals hij dat noemt ‘stoppertje’. Verstoppertje spelen met peuter, het lijkt maar niet te gaan lukken. Laat het nou net zijn allerfavorietste spelletje zijn….

12 dingen die opvallen tijdens verstoppertje spelen met peuter(s)

Ik vertel je waar het misgaat. Wellicht is het herkenbaar voor andere (voormalige) peuter MOMs en DADs.

1. Tot 10 tellen

Tja, dat kan hij dus prima. Als ik met hem tot 10 tel uit een boekje of op een andere manier, dan lukt het gewoon. Tijdens verstoppertje spelen niet. Dan raakt hij zo excited dat het niet meer lukt. 1, 2, 3, 4 lukt nog wel daarna gaat het alle kanten op. Zo van: “1, 2, 3, 4, 7, 12, 8, 5… ik kom!” Ja zelfs met verdwaalde 12. Vreemd toch?

2. Hulp vragen

“Mama wil je stoppertje spelen?”
“Is goed.”
“Jeee. Ok. Waar moet ik stoppen?”

Dude.

3. “Wacht…!”

Of dat ik aan het tellen ben en hem nog rondjes hoor rennen als ik al bijna klaar ben. Dat ik dan roep: “Ik kom.” En dat hij dan paniekerig roept: “Waaaacht… ik ben nog niet stopt.”

Vervolgens herhaalt dit zich nog eens 3 keer. Misschien moet ik hem de volgende keer maar gewoon vertellen waar hij zich moet verstoppen.

4. Mijn hoofd is verstopt dus niemand ziet me

De foto boven dit artikel illustreert het al. Mijn peuter denkt, net zoals alle andere peuters, dat ik hem niet kan zien als zijn hoofd verstopt is en zijn ogen dicht zijn. Dus tijdens het ‘stoppertje spelen’ staat hij regelmatig alleen met zijn hoofd achter het gordijn, zie ik een enorme bult onder het dekentje op de bank liggen of staat hij met zijn hoofd in de kast.

5. Valsspelen

Verder is de peuter een notoire valsspeler. Als ik me moet verstoppen, dan zie ik hem gewoon door zijn kleine vingertjes gluren welke kant ik opga. Heeft ‘ie van zijn vader. Dat begrijp je.

6. “Ik ben hieeeer!”

Ook zo leuk. Dan is hij verstopt en meestal weet ik allang al waar hij zich bevindt, maar wil ik het spelletje voor hem nog wel een beetje leuk houden. En dan hoor ik zijn stemmetje: “Ik ben hieeeeer!”

Omdat ‘ie zo excited is dat hij de regels vergeet of zo. Zo schattig.

7. “Daar moet je”

In het verlengde van dat hij mij vraagt waar hij zich moet verstoppen:

“Mama zullen we ‘stoppertje’ spelen?”
“Goed idee.”
“Jeeee. Okay, dan moet jij je in de gangkast verstoppen, goed.”

Lekker makkelijk.

8. Rollen omgedraaid

Wat ook nog wel eens wil gebeuren, is dat hij even vergeet wie wat ook al weer moest doen. Dat hij moet tellen en vervolgens zelf ook al begint te rennen om een verstopplaats te vinden. Niet helemaal de bedoeling.

9. “Dit is niet eerlijk!”

Meestal probeer ik het makkelijk te houden voor de kleine man en zoek ik een plek die hij easy peasy kan vinden. Af en toe doe ik dat niet en zoek ik wel een lastig plekje op. Om hem na een minuut of vijf door het huis schuifelen te horen gillen: “Mama, dit is niet eerlijk. Ik kan jou niet vinden!”

Als ik pech heb, wil er dan ook nog wel eens onredelijke peuterdriftbui volgen.

10. Groundhog Day

Dat peuters dol zijn op altijd maar hetzelfde dat moge duidelijk zijn. Altijd hetzelfde op brood, iedereen moet op dezelfde plek aan tafel zitten, met naar bed gaan, moet alles via een strak dagelijks reglement verlopen etc. Zo ook met verstoppertje spelen met peuter. In het begin ging de kleine baas elke keer naar dezelfde plek. En dat ook gewoon gerust 6x achter elkaar.

Blijkbaar had hij mijn intelligentie nog niet zo hoog zitten.

11. Same same but different

Groundhog Day maar dan anders. Dat ik net ‘geweest’ ben en dat hij daarna moet verstoppen. En dat hij denkt: ‘Goh.. dat was een goede plek. Laat ik mezelf daar ook maar gaan verstoppen.’

Ook dat doet hij gerust 6x achter elkaar. Blijkbaar had hij nog steeds mijn intelligentie nog niet zo hoog zitten.

12. “Ik ga daarheen!”

“Mama zullen we ‘stoppertje’ spelen?”
“Ja leuk!”
“Jeeee, jij begint.”
“Okay.” En ik begin met tellen en de peuter met rennen.
Onder het rennen door, roept hij: “Ik ga in de wc ‘stoppen’!”

Is goed joh. Dan zoek ik daar toch niet?

Waarom kleine kinderen zo slecht zijn in verstoppertje?

Natuurlijk heeft mijn peuter niet echt een mankement. Hij is gewoon een klein kind dat net zoals (bijna) alle andere kleine kinderen reteslecht in verstoppertje spelen is. Ja, jouw kind niet. Die kan het natuurlijk wel al. Maar alle andere kindjes, dus niet. Dat heeft een reden.

Kinderen denken namelijk dat wanneer hun ogen bedekt zijn, ze onzichtbaar zijn geworden voor anderen. Daarnaast is het zo dat als een kind jouw gezicht ziet, het idee heeft dat je er ook bent. Mijn peuter denkt bij FaceTime ook dat iemand er gewoon is en snapt nog niet altijd dat de ander dan op een andere locatie is.
Het kan dus ook zo zijn dat jij zelf alleen je hoofd verstopt en je kind zal zeggen dat hij je niet ziet. Daadwerkelijk oogcontact is belangrijk voor kleine kinderen.

Dit duurt ongeveer tot hun vijfde en dan snappen ze hoe het werkt met verstoppertje spelen.

Bron: Parent.com

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over peuters.
En hier lees je meer van en over Karen.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

verstoppertje spelen met peuter pinterest

Close
Read previous post:
op je lijf geschreven
Boekentip | ‘Op je lijf geschreven’ van Mayra Louise

Hé MOM, ben jij veel bezig met je gewicht? Heb jij bepaalde delen van je lichaam die je verafschuwt? Mayra...

Close