Close
Pubers | Een op de drie tieners heeft vervelende online ervaring

Pubers | Een op de drie tieners heeft vervelende online ervaring

Een op drie tieners heeft vervelende online ervaring en heeft dus wel eens iets vervelend meegemaakt op het internet. Vandaag is het Safe Internet Day en wordt aandacht gevraagd voor veilig en verantwoord internetgebruik door jongeren.

Lees ook: ‘Wat is het gevaar van lachgas? En wat kun je hieraan doen als ouder?

vervelende online ervaring

Een op de drie tieners heeft vervelende online ervaring

Een op de drie Nederlandse pubers tussen de twaalf en achttien jaar heeft wel eens iets vervelends meegemaakt online. Wat het vaakst gebeurt, is dat een jongere een bericht krijgt met een schokkende inhoud. Daarna komen pesten, lastig gevallen worden / stalken, gehackt worden en sexting.

Driekwart van de tieners zoekt hulp bij hun ouders als ze problemen hebben online. Dit blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland dat is uitgevoerd vanwege de Safe Internet Day op 11 februari. Het onderzoek is uitgevoerd om inzicht te krijgen in hoe ouders en jongeren hulp zoeken als ze te maken hebben met online problemen.

Aan het onderzoek werkten 1.002 jongeren tussen de 12 en 18 jaar en hun ouders mee. 461 jongeren waren tussen de 12 en 14 jaar en 541 jongeren waren tussen de 15 en 18 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van het Safer Internet Centre Nederland, een samenwerkingsverband tussen drie partijen: ECP | Platform voor de Informatiesamenleving, het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Mediawijzer.net.

Uitkomsten onderzoek Safer Internet Centre

Uit het onderzoek komt naar voren dat tieners met online problemen op verschillende manieren op zoek gaan naar oplossingen. Meestal nemen zij hun ouders (74%) of vrienden (38%) in vertrouwen. Een kwart van de jongeren gaat zelf online op zoek naar oplossingen.

Het zal je niet verbazen, maar ouders in vertrouwen nemen, werkte bij de ondervraagde jongeren het best. Ook bij vrienden en op het internet vinden jongeren meestal wel een oplossing voor het probleem.

Van de ouders die door hun kinderen worden ingeschakeld voor online problemen, adviseert meer dan de helft hun kinderen op gevoel. Als ouders zelf vragen hebben over de opvoeding van hun kind(eren), bespreken zij dit vooral met hun partner (64%), gaan zij ook online op zoek naar informatie (45%) of vragen zij advies aan andere ouders (44%).

Ik vind het goed om te zien dat ouders er voor hun kinderen zijn als ze hulp zoeken. Door zelf of samen op zoek te gaan naar een oplossing

zegt Marjolijn Bonthuis van Safer Internet Centre Nederland.

Zeker omdat je als ouder niet altijd weet wat je kinderen doen of meemaken, is het belangrijk dat je er kunt zijn als het nodig is en dat je dan weet waar je terecht kunt voor hulp en betrouwbare informatie. De organisaties achter het Nederlandse Safer Internet Centre helpen daar graag bij.

Online oplossingen vinden

Jongeren die voor hun online problemen op internet zoeken naar oplossingen, gebruiken vooral zoekmachines, YouTube en sociale media. YouTube is onder de jonge jongeren (tussen de 12 en 14 jaar) een stuk populairder (44%) dan onder de ‘oudere’ jongeren tussen de 15 en 18 jaar (25%). Ook is er een duidelijk verschil op te merken in het gebruik van social media tussen meisjes en jongens. Eén op de drie meisjes gebruikt sociale media als informatiebron bij online problemen, bij jongens is dat maar één op de vijf.

Ouders van kinderen met online problemen die op internet gaan zoeken naar oplossingen, gebruiken net als hun kinderen daarvoor ook meestal zoekmachines (47%). Een opvallend verschil is wel dat jongeren veel vaker YouTube raadplegen dan hun ouders. Meer dan twee keer zo veel zelfs: 33% versus 15%.

Mediaopvoeding

Meer dan de helft van de ouders gelooft invloed te hebben op wat hun kinderen online doen (57%). Tegelijkertijd vertelt vier van de tien ouders (43%) dat ze het moeilijk vinden om goede richtlijnen aan hun puber(s) te geven. Ouders zien de mediaopvoeding dan ook als een gedeelde verantwoordelijkheid voor zichzelf en school. Vooral vaders (31%) zijn van mening dat er een rol voor de school is weggelegd, tegenover 18% van de moeders. Eén op de drie ouders vindt dat de ruziemakers zelf verantwoordelijk zijn.

safer internet day vervelende ervaring online

Safer Internet Day

Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt in meer dan 100 landen wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig en verantwoord internetgebruik door jongeren. Kijk op www.saferinternetcentre.nl en www.betterinternetforkids.eu voor meer informatie over Safer Internet Day.

Hulp bij online problemen

In Nederland zijn diverse websites waar je terecht kunt met vragen over online problemen, zoals:

  • www.meldknop.nl, een verzamelwebsite voor hulp bij onder meer pesten, sexting, oplichting, stalken en online challenges.
  • www.veiliginternetten.nl, website met tips, tricks en praktische uitleg om veilig te internetten
  • www.helpwanted.nl, een website voor advies bij online seksueel misbruik
  • www.mediawijsheid.nl, een betrouwbare wegwijzer in veilig en slim gebruik van digitale media

Uit het onderzoek kwam naar voren dat maar liefst 44% van de tieners en de ouders één of meerdere van deze websites kent. Onder hen is www.veiliginternetten.nl het meest bekend. Ruim één op de tien jongeren en ouders heeft weleens een bezoek gebracht aan deze website.

Hier lees je meer artikelen met als thema pubers.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Beeld ‘sad crying girl’ Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

tieners vervelende online ervaring

Close
Read previous post:
verre reis met kinderen voorbereiden
Hoe bereid je een verre reis met kinderen voor? 10 tips!

Hoe bereid je een verre reis met kinderen voor? Onze redactrice Patricia maakt graag verre reizen met haar gezin. In...

Close