Close
Deze voedingsmiddelen zijn niet goed voor je baby

Deze voedingsmiddelen zijn niet goed voor je baby

De ene baby is bij 4 maanden al toe aan zijn eerste hapjes, bij de andere baby is het verstandiger om te wachten tot hij/zij 6 maanden oud is. Dat is geheel afhankelijk van je kindje en waar je je zelf goed bij voelt. Wanneer je begint met vaste voeding en met wat is dus je eigen keuze. Maar toch zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze voedingsmiddelen zijn niet goed voor je baby (en soms zelfs gevaarlijk), dus het is verstandig om die voedingsmiddelen in ieder geval niet aan je kindje te geven.

Deze voedingsmiddelen zijn niet goed voor je baby

Koemelk

In plaat van borstvoeding of flesvoeding koemelk geven, is geen goed idee. Koemelk is moeilijker voor je baby om te verteren en zou zelfs de nieren kunnen beschadigen. Bovendien bevat het niet alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Yoghurt, of melk die verwerkt is in bijvoorbeeld brood of koekjes, mag weer wel.

Sojamelk

Net zoals bij koemelk, kan je baby de proteïne uit sojamelk nog niet verwerken, bevat het niet alle voedingsstoffen die hij nodig heeft en bevat het  te veel aan mineralen wat de nieren zou kunnen beschadigen.

Hele noten

Niet alleen voor je baby zijn noten, die niet klein gemaakt zijn, gevaarlijk. Eigenlijk voor alle kinderen onder de 4 is het beter om noten te vermijden. Waarom? Omdat ze er makkelijk in kunnen stikken. Vooral pinda’s staan hier om bekend, maar de meeste noten zijn om die reden riskant. Notenboter zoals amandelboter of pindakaas kun je wel aan je kind geven, maar let op, sommige kinderen hebben ook moeite met het doorslikken van te plakkerige pindakaas.

Honing

In honing kan sporen van clostridium botulinum bevatten, dat is een bacterie die botulisme kan veroorzaken. De maag van een volwassene kan de groei van dit virus voorkomen. Maar de maag van een baby kan dit nog niet waardoor het virus zou kunnen uitbreiden en levensgevaarlijk wordt.

Plakkerig of heel hard voedsel

Denk aan popcorn, marshmallows, harde snoepjes, maar ook winegums. Ook hier kan je kind door stikken.

Alles met cafeïne

Op zich zou dit voor zich moeten spreken, toch zie je nog wel eens moeders hun kind energiedrank of cola geven. Maar dat is dus echt niet goed voor je kind. Koffie, thee, ice tea en alle frisdranken met cafeïne zijn niet goed voor je kind. Overigens hebben baby’s ook energie genoeg van zichzelf en cafeïne echt niet nodig.

Bepaalde soorten groenten en fruit

En dan eigenlijk alles waar je kind in zou kunnen stikken. Dus harde rauwe groentes zoals wortels, of grote stukken fruit uit blik, kersentomaatjes, druiven of grote bosbessen. Al dat soort voedingsmiddelen kunnen vast komen te zitten in de luchtpijp van je baby. Je kindje mag deze voeding wel hebben, maar snijd het eerst in kleinere stukjes.

Te veel fruit

Aangeraden wordt om je baby niet meer dan 110 gram fruit per dag te geven. Meer fruit op een dag kan diarree veroorzaken bij baby’s.

Ongepasteuriseerde kaas

Net zoals dat ongepasteuriseerde kaas voor zwangere vrouwen niet goed is,  is het dat voor baby’s ook niet. Het kan namelijk een voedselvergiftiging veroorzaken. In principe zijn de meeste kazen die in Nederland en België (in de supermarkt) verkocht worden gepasteuriseerd, maar check het label goed of vraag het nog even na.

Bepaalde vissoorten

Schaal- en schelpdieren zoals garnalen, kreeft, krab, sint jacobsschelpen en oesters staan er om bekend dat ze voedselallergieën op hun geweten te hebben. En je, ja ook jij als volwassene, kan er ontzettend ziek van worden als ze ‘niet goed’ zijn. Dus het is belangrijk om hier mee uit te kijken.

Daarnaast zijn er veel vissoorten zoals zalm, zwaardvis, haai of makreel die vaak veel kwik bevatten en daarom niet gezond zijn voor baby’s. Ook niet voor volwassenen trouwens.

Aanvullende tip

Laat je kind rustig wennen aan nieuwe voedingsmiddelen. Het is het beste om per keer een nieuw voedingsmiddel aan te bieden aan je baby. Mocht de voeding een allergie bij je kindje veroorzaken, dan weet je in ieder geval waardoor het komt. Als je meerdere nieuwe voedingsmiddelen tegelijk geeft, dan weet je niet wat de veroorzaker is.

Ben jij ervan bewust dat bepaalde voedingsmiddelen niet goed voor je baby zijn? Praat je mee op onze Facebookpagina?

Uitgelichte foto >>> ShutterstockBronnen artikel: o.a. Parents.com & Mensengezondheid.infonu.nl.

Close
Read previous post:
kinderbijslag 2018
Kinderbijslag 2018 | Waarom, wanneer en hoeveel?

Aan het begin van elk kwartaal krijg je als ouders de kinderbijslag uitbetaald. Maar waarom krijg je eigenlijk deze bijdrage?...

Close