Close
7 redenen waarom het goed is als een kind zich verveelt en alleen speelt

7 redenen waarom het goed is als een kind zich verveelt en alleen speelt

Een vakantie kan best lang duren. Voor kinderen én ouders. Veelgehoord in onze omgeving: ‘Het is zo moeilijk om elke keer dingen te bedenken om de kinderen te vermaken’. Maar is dat wel nodig? Je kind vermaken? En is toezicht altijd wel nodig? In dit artikel lees je waarom het soms goed is als een kind zich verveelt en alleen speelt.

7 redenen waarom het goed is als een kind zich verveelt

1. Creativiteit

Verveling stimuleert creativiteit. Een kind dat zich verveelt, moet dingen verzinnen om zichzelf te vermaken. Daar is fantasie voor nodig. Een kind dat altijd vermaakt wordt, of voor wie er altijd vermaak is, zal het creatieve deel van de hersenen minder gebruiken waardoor het ook minder ontwikkeld wordt.

Verveling zorgt ervoor dat kinderen nieuwe dingen ontdekken en daardoor ook eerder hun passies ontdekken.

2. Zelfverzekerd

Uit onderzoek bleek dat kinderen die alleen moeten spelen, niet alleen meer creativiteit ontwikkeling, maar ook beter leren problemen op te lossen. Kinderen voelen zich op den duur meer zelfverzekerd, omdat ze het ‘alleen’ gedaan hebben. Bovendien ontwikkelen kinderen meer sociale en cognitieve vaardigheden dan wanneer hun ouders er altijd bij zijn.

Zei Juf Ank in de Luizenmoeder niet:

‘Als je wilt dat je kind omhoog klimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten.’

Lees ook:
Hoe kun je je kind stimuleren meer water te drinken?

3. Gevoel van eigenwaarde

Om op het volgende punt door te gaan: Kinderen die alleen spelen ontwikkelen ook meer gevoel van eigenwaarde als ze alleen moeten spelen. Als het goed is bereidt de jeugd een kind in een veilige en liefdevolle omgeving voor op het volwassen leven. Als je als ouder altijd maar de tijd voor je kind invult, dan ontwikkelen de hersenen van je kind minder gevoel voor eigenwaarde. Kinderen hoeven dan minder zelf na te denken en zullen dan ook minder kritische vaardigheden ontwikkelen. Als je wil dat een kind een passie en een doel in zijn leven krijgt, dan is het goed als je het alleen laat spelen, op zichzelf terug geworpen zodat het kan ontdekken en verkennen. Kinderen leren van fouten. Door vallen en opstaan wordt men groot.

4. Communicatie en samenwerken

Naast bovengenoemde punten leren kinderen die alleen moeten spelen ook beter communiceren en samenwerken met andere kinderen. Kinderen wiens ouders altijd in de buurt zijn, vallen eerder op hun ouders terug dan dat ze leren voor zichzelf op te komen en duidelijk te maken wat ze willen.

5. Naar buiten

Kun je je eigen jeugd nog herinneren? Grote kans dat je veel buiten speelde! Kinderen die zich vervelen zullen eerder naar buiten gaan waar ze andere kinderen ontmoeten. Buiten spelen is gezond omdat kinderen buiten ook doorgaans meer beweging krijgen. Dus dat is ook nog eens een pré.

Natuurlijk laat je kinderen onder een bepaalde leeftijd nog niet alleen buiten spelen. Maar je kunt er dan ook voor kiezen bijvoorbeeld naar een speeltuin te gaan voor kleintjes en je hummeltje meer of minder z’n eigen gang te laten gaan en/of met leeftijdsgenootjes te laten spelen.

Lees ook: 
Gezond broodbeleg voor je kind‘.

6. Rust

Het brein van kinderen wordt continu geprikkeld door impulsen van buitenaf. Entertainment van tablet, youtube en tv zorgt ook voor ontzettend veel prikkels. De hersenen krijgen weinig rust en dat hebben kinderen en hun hersenen wel nodig. Verveling zorgt voor rust. Niet alleen in het brein, maar ook fysiek. En die rust is voor kinderen juist erg belangrijk. Ook om op te laden om weer nieuwe avonturen te beleven.

7. Een verveeld kind maakt je geen slecht ouder

Veel ouders hebben het idee dat veel activiteiten, spel, sport en andere hobby’s kinderen dingen leren en daardoor een soort voorsprong geven. Dat is in zekere mate waar, maar alleen spelen en verveling zorgen dus ook voor een gezonde en goede ontwikkeling. Sommige mensen zien zichzelf als slecht ouder als ze hun kind niet altijd (kunnen) vermaken, maar dat is helemaal niet nodig. Het is goed als je kind een bepaalde mate van afwisseling heeft. Ook dat is nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Je kind de ruimte geven om zich te vervelen, maakt je juist een goede ouder!

Heb jij het idee dat je je kind(eren) altijd moet vermaken? Geef je ze de ruimte om zich te laten vervelen en alleen te spelen? Praat je mee op onze Facebookpagina?

Uitgelichte afbeelding Suzanne Tucker via Shutterstock.
Bronnen artikel: Netdoctor.co.uk & Ahaparenting.com.

Close
Read previous post:
zwanger feiten fabels
Zwanger | Feiten & fabels #1

Als je zwanger bent zijn er heel wat zaken die je volgens de één wel en volgens de ander juist...

Close