Close
Wat is een Vondelingenkamer precies? En hoe werkt het?

Wat is een Vondelingenkamer precies? En hoe werkt het?

Afgelopen week liet een moeder haar kindje achter in een Vondelingenkamer van Stichting de Beschermde Wieg in Dordrecht. Dat heb je waarschijnlijk al kunnen lezen in de media. Maar wat is een Vondelingenkamer nou precies? En hoe werkt het? Wij zochten het uit.

Wat is een Vondelingenkamer precies?

Helaas zijn er ook in Nederland moeders waarbij de komst van een baby zorgt voor veel stress en veel verdriet. Omdat zij hun baby niet kunnen bieden wat ze het graag hadden willen geven. Of omdat ze in een gevaarlijke situatie leven met bijvoorbeeld veel huiselijk geweld, drugsmisbruik of prostitutie. En zo zijn er legio andere redenen te noemen waarom een moeder haar eigen kindje niet zou kunnen opvoeden en het een betere toekomst gunt.

Deze moeders kunnen hun kindje achterlaten in een Vondelingenkamer. Daar mogen ze anoniem hun ‘ongewenste’ baby brengen. Ongewenst schrijven wij expres tussen aanhalingstekens. Want soms is het kindje wel gewenst, maar laten de levensomstandigheden het niet toe.

In 2014 werden de eerste twee Vondelingenkamers in Nederland geopend: Er kwam er een in Papendrecht en in Groningen. De kamers zijn geïnitieerd door stichting De Beschermde Wieg. Deze stichting wil door de Vondelingenkamers voorkomen dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn anders hun pasgeboren baby achterlaten op straat of op een andere onveilige plek. Dat kan namelijk fatale gevolgen hebben. Elk jaar worden we wel weer opgeschrikt door berichten van baby’s die dood gevonden worden. Vrouwen die zich melden bij de Vondelingenkamer, kunnen ook verloskundige en/of medische hulp krijgen. Er zijn al inmiddels al 9 Vondelingenkamers in Nederland, namelijk in Papendrecht, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Middelburg, Goes, Oudenbosch, Zwolle en Heerlen.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN >>>  Wat is een rainbow of regenboog baby? 

Hoe werkt zo’n Vondelingenkamer?

De Vondelingenkamer is een kamer waar een ledikantje, een tafel en een stoel in staat. De moeder kan haar baby er anoniem achterlaten. Als ze bij de kamer naar binnengaat, heeft ze twee mogelijkheden: Ze kan door middel van een knop contact zoeken met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten en helemaal anoniem weg te gaan.

Enveloppe

In het ledikant in de Vondelingenkamer ligt een envelop met daarin twee unieke puzzelstukjes: één stukje is voor de baby en één voor de moeder. De moeder kan haar stukje meenemen en met dat puzzelstukje kan ze in de toekomst eventueel aantonen dat zij de moeder is, mocht ze zich binnen zes maanden bedenken. Tot die tijd blijft het kindje bij een pleeggezin. Daarna zal het kindje door Nederlandse ouders geadopteerd worden. Mocht de moeder haar baby anoniem hebben afgestaan, dan kan zij eventueel ooit ook met het puzzelstukje laten zien dat zij de biologische moeder is.

Medische informatie en gegevens

In de envelop zit ook een brief met medische informatie. Daarin wordt in verschillende talen hulp aangeboden. Ook bevat de enveloppe een schrift waarin de moeder haar gegevens kan achterlaten. Als de moeder de Vondelingenkamer verlaat, gaat de deur automatisch achter haar op slot.

Stil alarm

De hulpverleners van de Stichting de Beschermde Wieg worden, door middel van een stil alarm en een camera die op het ledikantje gericht is, gewaarschuwd dat er een baby in het bedje ligt. De moeder wordt niet in gefilmd, zodat zij volledig anoniem kan blijven.

Wetgeving met betrekking tot vondelingen

In Nederland is het verboden en dus ook strafbaar om je kind te vondeling te leggen. Er staat maximaal 4,5 jaar celstraf op of een geldboete van bijna 20.000 euro. Toch worden de Vondelingenkamers in de gemeenten gedoogd. Vooralsnog worden de vondelingenkamers in de gemeenten gedoogd. Vooral omdat het voor de baby een veilige manier is.

Vondelingenkamers in het buitenland

In andere landen bestaan ook Vondelingenkamers. Bijvoorbeeld in België en Duitsland waar je de ‘vondelingenschuif’ of het ‘babyluik’ hebt. De vondelingenschuif is een verwarmde couveuse waar baby’s kunnen worden achtergelaten. Ook hier heeft de moeder zes maanden bedenktijd en dus ook de tijd om zich nog te melden. Het werkt ongeveer hetzelfde als in Nederland, door middel van een stil alarm worden de hulpverleners gewaarschuwd. Zij zijn dan binnen vijftien minuten bij de baby. Ook komt er meteen een arts kijken.

De moeder die afgelopen week haar baby achterliet, koos er uiteindelijk voor dat niet anoniem te doen. Bovendien liet ze haar kindje achter in de armen van één van de medewerkers van de stichting. Dat vond ze een prettiger idee dan het kindje in het bedje te leggen dat in de kamer staat. Ook koos ze er uiteindelijk toch voor haar gegevens achter te laten. Deze informatie blijft bewaard bij een notaris. Het kind kan vanaf zijn/haar zestiende verjaardag bij de notaris terecht om de identiteit van zijn/haar moeder op te vragen.

Had jij wel eens van de Vondelingenkamer gehoord? Wat vind je van dit initiatief? Praat je mee op onze Facebookpagina

Uitgelichte afbeelding Kieferpix via Shutterstock.

Close
Read previous post:
Tamara interview MOMtalk
MOMtalk met.. Tamara!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat...

Close