Close
Dossier Kinderwens | Wat is PCOS?

Dossier Kinderwens | Wat is PCOS?

1 op de 6 mensen lukt het niet om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Er zijn diverse oorzaken waardoor je als vrouw niet of moeilijk in verwachting raakt. Een van die oorzaken is PCOS. In dit artikel ‘Wat is PCOS?’ krijg je meer informatie over wat dat precies is.

Lees ook: ‘5 tips om de liefde voor jezelf te boosten

wat is pcos

Wat is PCOS?

PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Dit is een hormonale afwijking waarbij een eisprong vaak uitblijft. Eicellen worden zogenaamde ‘fopeitjes’ omdat deze niet kunnen rijpen en achter blijven in de eierstokken. Het syndroom heeft hier zijn naam aan te danken. Namelijk meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) die in de eierstokken (ovarium) aanwezig zijn.
Er zijn meerdere symptomen bij vrouwen die dit syndroom hebben. De grootste is toch wel de verminderde vruchtbaarheid.
PCOS is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Naar schatting heeft 5 tot 15 procent van de vrouwen een meer of minder ernstige vorm van PCOS.

Symptomen van PCOS

Er zijn verschillende kenmerken en symptomen van PCOS. Helaas is PCOS op dit moment niet te genezen. De enige manier om symptomen onder controle te krijgen is door middel van medicijnen, gezonde voeding en voldoende beweging. Deze aandoening heeft invloed op het hele lichaam en leven. Veelvoorkomende symptomen zijn:
– Aankomen
– Acne
– Overbeharing
– Onregelmatige cyclus
– Compleet uitblijven van een menstruatie

Niet alle symptomen hoeven zich te uiten bij een vrouw die PCOS heeft. De aandoening wordt aangetoond door middel van echoscopisch en bloedonderzoek. Bij bloedonderzoek worden de verschillende hormonen in het bloed bekeken. Omdat de verhoudingen hierin bij PCOS afwijken. Bij een inwendige echo kan de gynaecoloog zien hoeveel follikels (eitjes) er in de eierstokken zitten. Normaal gesproken zijn dit er 3 tot 8. Bij vrouwen met PCOS zijn er meer dan 12 follikels per eierstok te zien.

Diagnose

De diagnose PCOS kan worden gesteld op het moment dat er aan 2 van de 3 ‘criteria’ wordt voldaan.
1. Een onregelmatige of uitblijvende menstruatie (minder dan 8 per jaar)
2. Meer dan 12 follikels/blaasjes per eierstok
3. Verhoogd mannelijk hormoon (testosteron) en/of symptomen die daarbij kunnen horen, zoals acne en overbeharing.

Risico’s van PCOS

Het is niet bekend waar PCOS vandaan komt. Overgewicht kan de aandoening verergeren, maar hoeft niet de reden van de aandoening te zijn. Oftewel, niet alleen vrouwen met overgewicht krijgen PCOS. Juist door de PCOS is het lastiger om af te vallen en vervolgens op gezond gewicht te blijven. Wat weer kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Het overgewicht gaat vaak samen met een verminderde gevoeligheid voor insuline. Hierdoor kan de suikerstofwisseling gestoord worden waardoor uiteindelijk diabetes mellitus type II kan ontstaan. Wat uiteraard weer andere problemen met zich mee brengt.

Door de verkeerde verhouding van hormonen kunnen vrouwen met PCOS ook last krijgen van acne. Het gebruik van de anticonceptiepil kan hier verschil in maken. Ook een dermatoloog kan hierbij helpen.

Door de oestrogeen in het lichaam wordt het slijmvlies in de baarmoeder dikker. Wanneer er geen eisprong is, zal er geen progesteron worden aangemaakt en zal dit slijmvlies niet worden afgestoten. Wanneer dit jaren achtereen doorgaat is de kans groter dat er gezwellen worden gevormd in het weefsel. Hierdoor ontstaat er weer een verhoogde kans op baarmoederkanker. Door 3 tot 4 keer per jaar een menstruatie op te wekken kan dit risico verholpen worden. Medicatie waarin progesteron zit, zoals de pil of een Mirena-spiraal, zorgen ervoor dat er een menstruatie opgewekt kan worden.

De grootste onzekerheid die PCOS met zich meebrengt is het verminderd vruchtbaar zijn. Doordat er geen of weinig eisprongen zijn is de kans om natuurlijk zwanger te raken minimaal. Bij een kinderwens zal een arts, in geval van overgewicht, eerst adviseren om af te vallen. De kans dat de natuurlijke cyclus weer terugkomt is hierbij aanwezig, en daarmee de kans om natuurlijk zwanger te raken ook. Ook kan een goed gewicht en een goede leefstijl  ervoor zorgen dat de kans op zwangerschap na vruchtbaarheidsbehandelingen groter wordt.

Medicatie

Wanneer er moet worden begonnen met medicatie om een eisprong te realiseren wordt er vaak begonnen met Clomifeen. De begindosis is 50 mg, deze kan worden opgehoogd naar 100 mg en daarna nog naar 150 mg. Deze tabletten moeten op cyclus dag 3 t/m 7 geslikt worden en zorgen ervoor dat het lichaam meer FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) aanmaakt. Hierdoor kan een eitje genoeg rijpen om tot een eisprong te komen. Bij een hogere dosis Clomifeen kan het ervoor zorgen dat er meerdere eitjes tegelijk rijpen, waarbij er een kans is op een meerlingzwangerschap.

Wanneer Clomifeen niet werkt zal er worden overgestapt naar injecties. Hierbij wordt het FSH direct dagelijks geïnjecteerd. Dit injecteren kan de vrouw zelf doen en gebeurd over het algemeen in de buik. Wanneer er weinig reactie is vanuit het lichaam zal de dosis per week opgehoogd kunnen worden. Het is ook zo dat wanneer er een te hoge dosis wordt gegeven er teveel eitjes tegelijk gaan groeien waarbij er een verhoogde kans is op een meerling. Wanneer dit zo is wordt de behandeling afgebroken omdat dit teveel risico’s met zich meebrengt voor vrouw en baby’s.

Via een kijkoperatie is het mogelijk om een aantal follikels aan de rand van de eierstokken weg te laten branden, deze behandeling heet LEO (Laparoscopische Elektrocoagulatie). Hierdoor kan tijdelijk een eigen cyclus ontstaan en eventuele hormoonbehandelingen slaan hierna beter aan. Ook is de kans op een meerlingzwangerschap lager. Uiteraard blijft dit een operatie in de buik waaraan risico’s verbonden zijn.

Wanneer er geen kinderwens is, is de enige behandeling het gebruik van anticonceptie zoals de pil of de Mirena-spiraal. Daarnaast wordt vaak een koolhydraatarm dieet aangeraden bij vrouwen met PCOS.

Heb je nog vragen over PCOS? Stel ze gerust!

⇒ Volg je ons al op Facebook en/of Instagram?

Hier lees je meer artikelen met het thema kinderwens.

* Uitgelichte afbeelding justesfir via Shutterstock.
** Bronnen artikel: De gynaecoloog.nl & Stichting PCOS.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Wat is PCOS? #pinterest

Close
Read previous post:
stiefmoeder
Stiefmoeder: Boze heks of toverfee?

Ellen Ziengs is stiefcoach. Dat wil zeggen; met haar werk begeleidt ze samengestelde gezinnen. Voor MOMmag. schreef ze het (persoonlijke)...

Close