Close
Wat moet je weten over het coronavirus?

Wat moet je weten over het coronavirus?

Wat moet je weten over het coronavirus? Inmiddels is het virus ook in Europa aangekomen en zijn er al meerdere doden gevallen in onder andere Italië en Frankrijk. In dit artikel vertellen we je over het virus, de verspreiding, de symptomen en de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.

Lees ook: ‘Medicatie toedienen aan kinderen? 7 antwoorden op algemene vragen

coronavirus

Wat moet je weten over het coronavirus?

Het nieuwe virus is een variant van de coronavirussen die wij al kenden van ziektes als SARS en MERS. Deze nieuwe variant, die inmiddels de naam Covid-19 heeft gekregen, werd niet eerder bij mensen vastgesteld.

Het coronavirus is erg gevaarlijk. Doordat het een nieuw virus is, hebben wij er geen weerstand tegen en is er nog geen vaccin. Het SARS-virus eiste in 2002 en 2003 meer dan 800 leven.

Mensen reizen veel, dus een virus kan zich snel verspreiden. Het doemscenario is een pandemie (wereldwijde uitbraak). Vooral in arme landen, waar veel mensen dicht op elkaar wonen onder (vaak slechte) hygiënische omstandigheden, kan zo’n uitbraak duizenden slachtoffers maken.

Het coronavirus begint ook in Europa snel terrein te winnen. Het aantal besmettingen neemt rap toe. We vertellen je wat je moeten weten over het virus, de verspreiding ervan, de symptomen en hoe je jezelf en je gezin eventueel kunt beschermen.

Verspreiding coronavirus

Er wordt vermoed dat het coronavirus de eerste slachtoffers eiste nadat zij met dierlijke producten in aanraking waren gekomen op een markt in de Chinese stad Wuhan. Vermoedelijk is het virus overgesprongen van vleermuizen naar (wilde) dieren op de markt werden verkocht. Sindsdien heeft het virus zich in snel tempo als een soort inktvlek over de wereld verspreid.

Eind januari riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de uitbraak van het virus een internationale noodtoestand uit. Afgelopen maandag 24 februari stelde de WHO vast dat we ons hoogstwaarschijnlijk moeten voorbereiden op een wereldwijde epidemie. Vooral de stijging van het aantal slachtoffers in Iran, Italië en Zuid-Korea leidt bij de WHO tot grote zorgen.

Coronavirus in Europa

De eerste melding van een besmetting met het coronavirus in Europa was in Frankrijk. Kort daarop volgden er meldingen in onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, België, Italië, Finland en Zweden. Op 15 februari viel het eerste slachtoffer in Europa aan het virus. Een 80-jarige Chinese toerist overleed na een kort ziekbed in Parijs.

Inmiddels neemt het aantal besmettingen in Europa snel toe. Tot 24 februari waren er 151 besmettingen bekend, waarvan maar liefst 129 in Italië. Momenteel zijn het er alleen in Italië al 224.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De symptomen lijken op die van griep: Longklachten, kortademigheid, hoesten en koorts. Meestal lijken de klachten niet echt serieus, maar kwetsbare patiënten (zoals ouderen en mensen met chronische ziektes als diabetes, hartklachten en longproblemen) kunnen overlijden. De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen) duurt ongeveer een week.

Hoe kan je besmetting voorkomen?

Het virus wordt overgedragen van dieren op mensen en van mensen op mensen. Het verspreidt zich via minidruppeltjes die worden uitgeademd. Kom je in de buurt van een patiënt? Vermijd dan contact en houd minimaal 2 meter afstand. Mondkapjes helpen niet, die bieden volgens het RIVM slechts schijnveiligheid. Hier komen we later op terug.

Het allerbelangrijkste is hygiëne. Als je eerst een besmet voorwerp aanraakt en daarna je gezicht, kun je jezelf al besmetten. Daarom moet je vaak je handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken als je moet niesen. Als je moet niesen of hoesten, kun je beter niet je hand voor je mond houden, maar de binnenkant van je elleboog. Wanneer je naar een getroffen gebied reist, is het verstandig geen dieren aan te raken en markten met vis, vlees, pluimvee en (wilde) dieren te vermijden.

Het coronavirus in Nederland

Op dit moment is dit in Nederland allemaal (nog) niet aan de orde. Er zijn hier (voor zover bekend) nog geen besmettingen geweest.

Toch is, volgen het RIVM, de kans reëel dat het virus hier ook opduikt. Nederland beschouwt het virus als een A-ziekte (grote bedreiging volksgezondheid). Dat is op advies van het Outbreak Management Team van het RIVM. Artsen en GGD hebben meldingsplicht, mochten ze het vermoeden hebben dat een patiënt besmet is. Er liggen testen klaar waarmee ze het virus kunnen aantonen. De overheid kan patiënten gedwongen isoleren en onderzoeken.

De draaiboeken hoe te handelen liggen klaar. Als mensen hier besmet raken, dan worden zij dus geïsoleerd. Meestal gebeurt dat in een ziekenhuis, maar in bepaalde gevallen zal het thuis zijn. Alle Nederlandse ziekenhuizen hebben beschikking over quarantaine-mogelijkheden.
Daarnaast wordt uitgezocht met wie de besmette patiënten contact hebben gehad. Al die mensen zullen dan gecontroleerd worden op het virus.

Mondkapjes

Er gaan verschillend verhalen de ronde over mondkopjes. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat men in Nederland niet genoeg weet over hoe je een mondkapje gebruikt tegen het COVID-19-coronavirus. Nederlanders die van plan zijn om op reis te gaan, moeten zich volgens de hulporganisatie goed voorbereiden.

Het Rode Kruis meldt dat het in principe zo is dat alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een professioneel mondkapje hoeven te dragen. Toch bleek uit het onderzoek dat 52 procent van de Nederlanders denkt dat je in landen waar coronavirus besmettingen zijn voorgevallen, constant een mondkapje moet dragen.

Dat is niet nodig. Het is zelfs zo dat bij verkeerd gebruik van een mondkapje het risico op besmetting groter is. Je mag niet steeds hetzelfde mondkapje dragen en mag je ook niet de buitenkant van het masker aanraken.

Het Rode Kruis heeft op haar website een stappenplan voor het verantwoord gebruik van een mondkapje geplaatst. Volgens de organisatie wordt het virus gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.

Mocht er meer nieuws zijn over het coronavirus dan zullen wij dit artikel aanvullen

Let op: In alle gevallen geldt; bij twijfel raadpleeg dan je arts, ziekenhuis of GGD. Better safe than sorry!

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met als onderwerp gezondheid.

Beeld ‘coronavirus’ via Shutterstock.
Bronnen Rode Kruis, RIVM, Dagblad van het Noorden, NU.nl

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

wat moet je weten over het coronavirus

Close
Read previous post:
huwelijksreis met de kinderen
Op huwelijksreis met de kinderen? 5 tips voor een heerlijke honeymoon!

Hebben jij en je partner trouwplannen? En wil je graag op huwelijksreis met de kinderen? Dan hebben wij een aantal...

Close