Close
Help, mijn kind heeft waterpokken!

Help, mijn kind heeft waterpokken!

Ohnee, je kind zit ineens onder de kleine rode bultjes.. Grote kans dat je kind last heeft van waterpokken. Het is een besmettelijke ziekte die je door een virus kan krijgen, maar het is gelukkig een redelijk onschuldige klassieke kinderziekte die bijna ieder kind een keer krijgt. In dit artikel lees je alles over waterpokken en hoe je deze kan behandelen! 

Alles wat je moet weten over waterpokken

 

Hoe kom je aan waterpokken?

Waterpokken is een virus dat door hoesten en niezen door de drager in de lucht verspreid wordt. Ademt je kind dit in dan kan deze besmet raken. Ook kan het overgedragen worden door een kind dat heeft gekrabd aan de blaasjes en een ander kind aanraakt. Tussen besmet raken en daadwerkelijk ziek worden zit ongeveer een ruime week tot drie weken. Pas als de meeste blaasjes een korstje hebben is waterpokken niet meer besmettelijk.

–> Zo’n 95% van de kinderen heeft voor het zesde levensjaar waterpokken gehad. Bron: RIVM.

De symptomen van waterpokken

Vaak merk je al redelijk op tijd dat je kindje niet helemaal in orde is. Ze krijgen wat verhoging, voelen zich niet lekker, lijken verkouden en worden wat hangerig. En als er dan ineens kleine rode bultjes ontstaan weet je eigenlijk wel genoeg.. De bultjes zitten vooral op het lijf, gezicht, tussen de haren en soms in de mond en gaan na een paar dagen over in blaasjes die erg kunnen gaan jeuken. Als derde fase komen de korstjes, maar na zo’n 10 dagen mag je toch wel verwachten dat je kind weer de oude begint te worden.

–> Heb je eenmaal waterpokken gehad, dan kan je de ziekte niet nogmaals krijgen. Mocht het virus pas op latere leeftijd nogmaals de kop op komen steken, dan kan het gordelroos veroorzaken.

Hoe behandel je waterpokken?

Tegen waterpokken zijn geen medicijnen, er zijn enkel producten die de jeuk minder kunnen maken. Het belangrijkste is om niet aan blaasjes te gaan krabben om ontstekingen te voorkomen. Ook kan je iemand met waterpokken beter niet laten zwemmen. Niet alleen vanwege de hygiëne, maar ook omdat het warme water de jeuk erger kan maken en de wondjes erdoor kunnen gaan ontsteken.

Wel helpt een crème met zinkoxide goed tegen de jeuk. Denk hierbij aan de bekende Sudocrème of bijvoorbeeld Zwitsal baby zinkzalf. Win-win: ook blaasjes drogen hiervan sneller in!

Oppassen!

Iedereen kan waterpokken krijgen, maar soms ben je extra vatbaar. Bijvoorbeeld als je een lage weerstand hebt, als je zwanger bent en pasgeboren baby’s. Vallen jij of je kind hieronder en ben je in aanraking geweest met iemand met waterpokken, bel dan je huisarts.

Kan je waterpokken voorkomen?

Omdat waterpokken zo enorm bestemettelijk is heb je het virus vaak al te pakken voor je het weet. Toch zijn er enkele hygiëneregels om naar te leven om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen:

– leer je kind(eren) netjes te niezen en te hoesten. Dus liever hoesten ‘in de elleboog’ en een hand voor de mond bij het niezen en hierna even de handen te wassen
– maak gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg
– houd de nagels kort en rond gevijld
– probeer van de bultjes, blaasjes en/of korstjes af te blijven
– was gedurende de dag regelmatig je handen.

Je kind thuis houden van de opvang of school als hij of zij waterpokken heeft?

Omdat waterpokken zo enorm besmettelijk is, maar pas na 10 dagen tot 3 weken zichzelf begint te uiten heeft de besmetting van andere kinderen vaak allang plaatsgevonden als je kindje bultjes krijgt. Het thuis houden van de opvang of school heeft dus geen zin. Wél is het belangrijk dat je het zo snel mogelijk doorgeeft aan de leerkracht of leidsters, zodat ze op de hoogte zijn en eventueel andere ouders kunnen informeren.

Het kan zijn dat de kinderopvang of basisschool van jouw kind hier eigen regels over heeft, informeer hier dan zo snel mogelijk naar bij enige twijfel over waterpokken.

* Uitgelichte foto via Shutterstock

Close
Read previous post:
Bonnie Dubois interview
MOMtalk met.. Bonnie!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat...

Close