Close
10 leuke weetjes over vaderdag

10 leuke weetjes over vaderdag

Aankomende zondag is het vaderdag. Dat is je vast niet ontgaan. Maar waar komt vaderdag nou eigenlijk vandaan? Wat is het meest gegeven cadeau en hoe vieren ze het in andere landen? Wij hebben 10 leuke weetjes over vaderdag voor je opgezocht! 

10 leuke weetjes over vaderdag

De oorsprong van vaderdag

Vaderdag komt uit de Verenigde Staten. Sanora Smart Dodd kwam op het idee voor Vaderdag terwijl ze zat te luisteren naar een preek op Moederdag in 1909. Sanora werd door haar vader alleen opgevoed omdat haar moeder was overleden. Door middel van de feestdag wilde ze hem bedanken voor alles dat hij voor haar gedaan had. Maar ze wilde ook een statement maken dat vaders zich meer met de opvoeding moesten bezighouden. 

1. De eerste vaderdag

De allereerste editie van vaderdag werd op 19 juni 1910 gevierd. Moederdag werd al eerder gevierd, maar de opvatting was: Vaders hebben niet dezelfde emotionele waarde als moeders. De eerste officiële viering, dus niet die van Sanora Smart Dodd, was in en kerk in West-Virgina Amerika. Die kerk organiseerde namelijk een speciale dienst om de vaders te eren die eerder dat jaar tijdens een mijnexplosie om het leven waren gekomen. Sindsdien kregen de vaders ook hun eigen dag.

2. De eerste vaderdag in Nederland

In Nederland moesten we nog even wachten op vaderdag, want pas in 1936 werd het ook hier gevierd.

3. President Richard Nixon

Ps in 1972 werd vaderdag in de VS een officiële feestdag. President Richard Nixon tekende toen een wet waarin stond dat het elke derde zondag van juni vaderdag was.

4. Vaderdag in andere landen

Onze benedenburen vieren het een week eerder. Wij vieren het altijd de derde zondag van juni en de Belgen de tweede zondag van juni. In Spanje hebben vaders op 19 maart hun eigen dag. Dat is de sterfdag van Sint-Jozef (de vader van Jezus). In Duitsland wordt Vaderdag dezelfde dag gevierd als Hemelvaartsdag. En in de VS en Canada vieren ze Vaderdag op dezelfde dag als wij.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN >>> Leuke cadeautips voor Vaderdag

5. Gebruiken in andere landen

Vaderdag wordt in zo’n 50 landen wereldwijd gevierd. Veel landen hebben hun eigen gebruiken en viering. In Rusland vieren ze het bijvoorbeeld met een optocht om de vaders in het leger te eren. Bij onze oosterburen, in Duitsland, vieren ze de dag met het organiseren van speciale wandeltochten waarbij er vooral véél wordt gedronken. In Canada doen kinderen op vaderdag allerlei klusjes voor hun vader. Laat ze het hier niet horen!

6. Kaartjes

Qua het aantal kaarten versturen staat vaderdag op nummer 4 (na Kerst, Valentijnsdag en moederdag). Volgens Hallmark worden de meeste vaderdagskaarten gekocht door vrouwen voor hun echtgenoot.

7. Stropdas

8. Vader met de meeste kinderen

De sultan Ismail van Marokko leefde eind 1700 en heeft een bijzondere reputatie. Om twee redenen: 1) hij staat bekend om het feit dat hij  enorm bloeddorstig was, maar dat waren er destijds wel meer. Het tweede gegeven is interessanter. Namelijk 2) hij was ook erg potent. Hij schijnt in totaal 888 kinderen verwekt te hebben, 525 zonen en 342 dochters (van 21 kinderen is het geslacht onbekend). Gelukkig niet bij één vrouw, hij scheen meer dan 500 minnaressen te hebben en waarschijnlijk had hij meerdere vrouwen.

Je zou er maar mee op vakantie moeten, met zo’n gezelschap. En dan vinden wij 4 vaak al lastig.. 😉

9. Oudste vader

Ramajit Raghav werd in 2010 voor het eerst vader, hij was toen 94 jaar oud. Maar… nu komt het… in 2012 kreeg hij nog een kind. De oudste vader ooit is dus 96 jaar!

Zijn vrouw is een stuk jonger, want zij was 52.. 

10. Katching

Per jaar wordt in totaal wereldwijd zo’n 13,3 miljard euro uitgegeven aan cadeautjes voor vaderdag.

Kende jij deze weetjes al, of weet je misschien zelf ook nog een leuke die je wilt delen? Volg je ons op Facebook en/of Instagram en praat gezellig mee!

 

Uitgelichte foto Halfpoint via Shutterstock.
Bronnen artikel: o.a. Metronieuws, Wikipedia, Allerecords.nl

Close
Read previous post:
xooz kinderkleding
XOOZ kinderkleding | Zomerse printjes voor de kleinsten ?

Kijk... daar worden wij blij van. Van dat soort vrolijke, zomerse printjes. De zomercollectie van XOOZ bestaat uit allerlei originele...

Close