Close
Welk huisdier past bij jouw gezin? 5 populaire soorten op een rij

Welk huisdier past bij jouw gezin? 5 populaire soorten op een rij

‘Mogen we een puppy?’ ‘Wanneer krijg ik een konijntje?’ ‘Is het bijna Sinterklaas? Dan kan ik hem om een kat vragen.’ Als dit soort vragen je bekend voorkomen en je twijfelt zelf ook over een huisdier, maar je weet niet goed wat. In dit artikel ‘welk huisdier past bij jouw gezin’ geven we je wat tips…

Welk huisdier past bij jouw gezin?

Allereerst.. realiseer je goed dat een dier veel tijd, geld, energie, liefde en ruimte kost. Bovendien is het verstandig om van te voren zeker te weten dat niemand in huis een allergie heeft. Als je bijvoorbeeld twijfelt over een hond, is het geen slecht idee om eens een hond te laten logeren. Dan weet je wat je allemaal moet doen en of er nadien niemand loopt te snotteren, hoesten, proesten en prikogen heeft.

Twijfel je over een ouder dier uit het asiel, of een verhuisdier? Check dan goed of het huisdier met (kleine) kinderen over weg kan. Het is voor een dier verschrikkelijk als het weer terug moet naar het asiel. Bovendien zijn sommige asieldieren getraumatiseerd en reageren ze niet goed op (kleine) kinderen en dat kan voor jullie ook gevaarlijk zijn.

De kosten per huisdier verschillen enorm. Wij zetten de 5 meest populaire huisdieren voor je op een rij:

Hond

Als je op zoek bent naar een echt gezinslid, dan kun je zeker een hond overwegen. Met een hond kun je wandelen, spelen, rennen en een hond hoort er helemaal bij qua gezelligheid. Een hond kan troost bieden en is een echt maatje. Maar een hond moet je ook zo’n vier keer per dag uitlaten (in de regen, sneeuw en hagel), je moet z’n poep opruimen en afhankelijk van zijn formaat en vacht, zul je ook veel moeten schoonmaken. Bovendien moet je een oppas regelen als je niet thuis bent of op vakantie gaat. Vind je een bepaald ras heel erg leuk? Verdiep je dan goed van te voren in dat ras en of dat wel bij jullie past. Sommige honden hebben bijvoorbeeld echt een baas nodig en luisteren niet goed naar de andere leden van het gezin. Bovendien zijn er hondenrassen die een paar uur per dag moeten worden uitgelaten, moeten rennen en ruimte nodig hebben. Ook is het verstandig om met een hond op cursus te gaan, zelfs als je ervaring hebt met honden.

Een gemiddelde hond wordt ongeveer 10 jaar oud. De aanschafwaarde van een hond is afhankelijk van een stamboom, asielhond etc. etc. Denk aan tussen de 300 en 1500 euro. De gemiddelde kosten voor een hond zijn ongeveer 600 euro per jaar. En dan hebben we het niet over onverwachte dierenartskosten, trimsalon, verzekering etc. etc.

Kat

Katten zijn hele populaire huisdieren en dat is natuurlijk niet voor niets. Katten zijn echte gezelschapsdieren, al zijn er ook katten die het fijn vinden om zichzelf veel terug te trekken. Dat is helemaal afhankelijk van het soort kat. Sommige katten zijn socialer qua karakter dan anderen. Maar de meeste katten houden van knuffelen, kopjes geven en op schoot zitten. Ze kunnen net als honden echt vriendjes zijn. Een kat heeft in tegenstelling tot een hond veel minder ‘onderhoud’ nodig. Je kunt ze ook niet zo opvoeden zoals een hond (uitzonderingen daar gelaten). Sommige katten hebben echt een tuin nodig. Als je bij een drukke weg woont, is het goed om daar over na te denken, want katten worden nog wel eens doodgereden. De meeste katten gaan op de kattenbak. Afhankelijk van de vacht, zul je wel meer moeten schoonmaken. Bovendien heeft ook een kat verzorging nodig als jij op vakantie gaat, dus dat zul je moeten regelen.

Gemiddeld wordt een kat 14 jaar. De aanschafwaarde van een kat ligt tussen de 300 en 1000 euro. Per jaar betaal je ongeveer 550 euro voor een kat zonder onverwachte dierenartskosten, trimsalon, verzekering etc. etc.

OOK LEUK OM TE LEZEN >>> Op vakantie met je trouwe viervoeter

Konijn

Konijnen kunnen ook echt gezelschapsdieren zijn. Je kunt er heerlijk mee knuffelen, mee spelen en sommige konijnen komen graag bij je zitten. Let wel: Een konijn wil graag met een soortgenoot wonen. Als je ze alleen zet, worden ze depressief en zullen ze eerder ziek worden en doodgaan. Bij sommige rassen moet je de vacht goed verzorgen. Ze hebben ruimte nodig om vrij los te lopen en denk er dan ook vooral aan dat je je kabels hebt opgeborgen of weggewerkt, anders knabbelen ze die geheid door. Een te klein hok is zielig. Vooral als je ze niet vaak genoeg los laat lopen. Bovendien moet je het hok schoonmaken, maar daar zijn wel handige hulpjes voor. Als je op vakantie gaat, zal er iemand voor je konijnen moeten komen zorgen en ze af en toe los laten lopen. Een konijn kan binnen en buiten. Maar als het buiten te koud is, is het wel zo aardig je konijn even binnen te zetten.

Konijnen worden gemiddeld tussen de 6 en 10 jaar oud afhankelijk van hoe goed er voor ze gezorgd wordt en wat het formaat is. De aanschafprijs ligt tussen de 10 en 50 euro. De gemiddelde kosten voor 2 konijnen zijn ongeveer 180 euro per jaar. Zonder onverwachte dierenartskosten.

Hamster

Een hamster kost niet veel geld en ruimte, maar kost wel tijd en energie. Je kunt er mee knuffelen en mee spelen en ze zijn natuurlijk hartstikke schattig met hun bolle wangen en zachte vachtje. Houd er wel rekening mee dat het nachtdieren zijn en dat ze dan dus actief worden. Als ze op de kamer van je kind staan en ze hebben een rad om in te rennen, dan kan het zijn dat je kind daarvan ’s nachts wakker ligt. Het is leuk om ze los te laten lopen, maar het zijn meesters in zichzelf verstoppen op rare plekken, kieren en gaten. Bovendien moet je de kooi van de hamstel elke week verschonen. Ook een hamster heeft verzorging nodig als je op vakantie gaat.

Een hamster wordt gemiddeld 1 jaar oud, dus houd ook rekening met een snel afscheid. De aanschafwaarde ligt tussen de 10 en 15 euro. Per jaar ben je gemiddeld tussen de 120 en 150 euro kwijt, zonder onverwachte dierenartskosten.

Goudvis

Het ideale huisdier als je niet al te veel tijd, geld, ruimte en energie wilt spenderen. Bovendien kan er niemand allergisch voor zijn. Je moet een goudvis wel goed verzorgen, het aquarium verschonen en zorgen dat de temperatuur van het water goed is. Een goudvis kan je bijvoorbeeld niet in de vensterbank zetten in de volle zon. Met goudvissen kun je niet knuffelen, maar ze zijn wel leuk om naar te kijken en je kind leren wat verantwoordelijkheid is qua eten geven en verschonen. Goudvissen vinden het fijn om veel ruimte te hebben om in te zwemmen en om in het gezelschap van andere goudvissen te zijn. Als je op vakantie gaat, zal je iemand moeten vragen ze om de dag te voeren en als je lang weg bent, het hok te laten schoonmaken.

De gemiddelde leeftijd van goudvissen is afhankelijk van verschillende omstandigheden. Ze kunnen tussen de 18 en 25 jaar worden. Maar in Nederland worden de meeste goudvissen niet ouder dan 1 jaar. Als ze in een te kleine vissenkom wonen zelfs maar een half jaar. De aanschafwaarde ligt tussen de 1 en 10 euro. De kosten per jaar zijn afhankelijk van of een goudvis in een kom leeft of in een aquarium. Per jaar ben je niet meer dan 100 euro kwijt (als je het niet te bont maakt qua aquarium).

*

Wil je een dier een tweede kans bieden? Kijk dan ook eens op Ikzoekeenbaas.nu of op de website Verhuisdieren. Wat we in het begin ook al schreven: Houd er wel rekening mee of een dier (kleine) kinderen gewend is of niet. Bovendien is het echt goed om rekening te houden met dierenartskosten. Onderschat die niet. Zelfs voor een hamster kunnen die oplopen.

Hebben jullie een huisdier of overwegen jullie er een? Wat voor soort en waarom? Praat je mee op onze Facebookpagina

* Uitgelichte foto Happy Monkey via Shutterstock.
– Bronnen artikel en meer informatie: Stichting Dierenlot, Dierenarts.nl, Medisch Centrum voor Dieren, Huisdierinfo, Dierennieuws, licg.nl.

Close
Read previous post:
vaderdag cadeautip
Win een persoonlijk cadeau voor Vaderdag

Over ongeveer twee weken is het Vaderdag en dat willen wij van MOMmag. natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Is...

Close