Close
Welke punten kun je bespreken met de nieuwe oppas?

Welke punten kun je bespreken met de nieuwe oppas?

Hoera! Je hebt een nieuwe leuke oppas gevonden. Dat is hartstikke fijn want dat is niet altijd makkelijk en leuke oppassen zijn dan ook schaars. Toch is het wel goed om voordat zij/hij begint met oppassen een aantal dingen met elkaar te bespreken. In dit artikel lees je welke dat zijn.

Welke punten kun je bespreken met de nieuwe oppas?

Financien

Allereerst is het natuurlijk heel belangrijk om te bespreken wat iemand gaat verdienen. Wat betaal je diegene per uur, of spreek je een vast bedrag per dag af? Krijgt zij een reiskostenvergoeding? (Voor het gemak hebben we het over zij, maar het kan natuurlijk ook een hij zijn). Is vakantiegeld een optie, of juist niet? Betaal je haar een lager tarief als de kinderen slapen? Of misschien krijgt ze minder betaald als ze maar op een kind past en meer als er bijvoorbeeld vriendjes blijven spelen/logeren? Of als je meerdere kinderen hebt.. betaal je per kind of heb je een vaste rate? Je kunt er maar beter duidelijk over zijn.

Ook belangrijk is om af te spreken hoe je haar betaald. Krijgt ze het contant, of maak je per keer, per week of per maand het bedrag over?

Taken

Wat zijn de taken van de oppas? Moet ze ook voor de kinderen koken? Afwassen? Of misschien wel andere huishoudelijke taken? Zoals als de kinderen op bed liggen strijken en de was opvouwen?

Verwachtingen

Wat verwacht je van de nieuwe oppas? Wil je dat ze actief dingen met de kinderen doet, of hoeft dat niet? Zijn er verder dingen die je belangrijk vindt? Bijvoorbeeld dat ze niet vloekt of te veel op haar telefoon kijkt? Moet ze de kinderen voorlezen voordat ze gaan slapen? Gaan ze nog in bad?

Moet ze streng zijn, of juist niet? Mag ze boos op de kinderen worden, als ze heel stout zijn of wil je dat pertinent niet. Wat moet ze doen als de kinderen uit bed komen? Hoe wil je dat de oppas met jouw kinderen omgaat? Al dit soort dingen zijn goed om voor jezelf (en de oppas) te inventariseren.

Begin- en eindtijd

Wanneer begint en eindigt ze? Moet ze iets eerder aanwezig zijn? En indien noodzakelijk; hoe veel te laat kunnen jij en je partner thuiskomen? Is er eventueel iemand anders die kan inspringen.

Huisregels

Wat zijn jullie huisregels? Het is goed om die met de oppas door te nemen. We bespraken het hierboven ook al, maar als je niet wil dat de oppas vloekt of verkeerde woorden gebruikt in het bijzijn van jouw kinderen, dan is het verstandig om dat te communiceren. Net zoals als je niet wil dat ze rookt waar de kinderen bij zijn. Mag ze bellen terwijl ze bij de kinderen is? Hoe laat moet iedereen in bed liggen? Mogen ze snoepen of niet? Moeten de kinderen zelf hun speelgoed opruimen. Misschien ruimen jouw kinderen wel af en wassen ze af? Welke televisiezenders mogen ze kijken en welke niet? Mogen ze op de iPad en hoe lang?

Wat moet je oppas weten?

Wat zijn belangrijke dingen die je oppas zeker moet weten? Is je kind ergens allergisch voor? Slikt een van je kinderen medicijnen? En zo ja, wanneer en hoeveel? Wordt je kindje ergens verdrietig van? Wat vindt hij/zij eng? Schrijf het voor de zekerheid allemaal op, zodat de oppas het niet vergeet.

Je kunt dan ook meteen de wificode en de pincode van de tv opschrijven. Of als je juist niet wil dat ze daar gebruik van maakt, laat je het achterwege.

Wat wil je van de oppas weten?

Ook belangrijk: Wat wil jij zelf van de oppas weten? Want misschien heeft de oppas zelf wel een allergie? Wat zijn de noodnummers van de oppas. Waar woont ze? En wat ook belangrijk is… wat is haar achtergrond en heeft ze referenties?

Noodgeval

Wat moet de oppas doen in geval van nood? Hoe moet ze handelen en wie moet ze bellen? Leg zeker een aantal noodnummers voor haar klaar met de telefoonnummers van de huisarts, eerste hulp, grootouders en buren, die ze eventueel kan bellen.

Oppascontract

Als je het echt allemaal helder wilt hebben, maak dan een oppascontract. Dat komt misschien formeel en zakelijk over, maar de oppas weet wel goed waar ze aan toe is en in geval van twijfel kan ze alles nog nalezen. Dat is voor haar ook fijner dan jou moeten bellen met een vraag. Overigens is het wel goed om haar op het hart te drukken dat ze in geval van twijfel gewoon kan bellen. Better safe than sorry!

Maak jij duidelijke afspraken met je oppas? Heb je zelf nog een punt om toe te voegen?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.

Close
Read previous post:
besparen op je boodschappen tips
Flink besparen op je boodschappen doe je zo!

Oh, wat kan het toch leuk zijn om in de weer te zijn met alle vaste lasten en deze zo...

Close