Close
‘Sssst… Ravi wordt grote broer!’

‘Sssst… Ravi wordt grote broer!’

Karen S. en haar vrouw Simone hebben leuk nieuws! Ze krijgen namelijk een tweede kindje. Ravi wordt grote broer. In deze column neemt Karen je mee terug naar het begin van de zwangerschap toen alles nog geheim was en het moment dat ze erachter kwamen. Bovendien vertelt Karen hoe het voor haar voelt als partner.

Lees ook: ‘25 clichés waar elke nieuwe MOM zich schuldig aan maakt

wordt grote broer

‘Sssst… Ravi wordt grote broer!’

‘Helemaal simpel werd ik de laatste tijd van de vraag die zowat iedereen me stelde: ‘Wanneer krijgt Ravi een broertje of zusje?’ of ‘Zijn jullie al bezig voor nummer 2?’ Het lijkt de gewoonste vraag van de wereld die mensen stellen als je eerste kindje 1,5 jaar is geweest. Want ja, dan zou het toch zo’n beetje moeten gaat gebeuren. Nou, volgens mij maken we zelf altijd nog wel uit of en wanneer er een nummer 2 komt. En dan moet ook allemaal nog maar eens lukken, want garanties zijn er niet in deze.

Aangezien Simone met een studie bezig is naast haar werk, bestond mijn standaard antwoord uit: ‘Voorlopig nog niet, Simone is druk met haar studie bezig en een tweede kunnen we daar niet bij gebruiken.’ Maar ondertussen hadden we het er zelf natuurlijk al lang over gehad en hadden we al lang een beslissing genomen.

Twee vrouwen

Omdat we met twee vrouwen zijn, is de gang van zaken om zwanger te worden toch net iets anders dan wanneer je te maken hebt met een gemiddelde man-vrouw-zwangerschap. Eind vorig jaar hadden we de intakegesprekken voor Simone dan ook al gehad en begin van dit jaar was alles geregeld. Maar voor de buitenwereld: ‘Nee, we wachten echt tot Simone klaar is met haar studie!’

Gezinsuitje

Eind februari was ons moment daar en konden we een poging wagen. Gezien het feit dat de buitenwereld van niks wist, hadden we voor Ravi geen oppas voor handen toen we naar de vruchtbaarheidskliniek moesten. En dus werd de inseminatie van Simone een gezinsuitje.

Op het moment dat we naar binnen werden geroepen door de arts, liep Ravi vrolijk naar de deur van de behandelkamer toe en wenkte dat wij moesten komen. Hij wilde dus wel een broertje of zusje erbij! Alle gegevens werden doorgenomen, het benodigde rietje werd gecontroleerd en terwijl Ravi in zijn wandelwagen een heerlijke boterham met pindakaas at, werd Simone geïnsemineerd.

Wachten

Nu begon het standaard wachten. Gelukkig hadden we in deze periode een paar dagen weg staan met z’n tweeën en konden we onze zinnen verzetten. Onbewust ben je er toch altijd meer mee bezig dan je zelf denkt en toegeeft. Dit bleek helemaal toen precies twee weken na de inseminatie Simone voorstelde om een test te doen. Waarom nog de voorgestelde twee dagen van de arts wachten, als je nu al kan testen?

De test hadden we al in huis en dus legden we Ravi in bed, wachtten we de benodigde tijd en daarna verscheen er een grote lach bij ons beide. Ravi zou een broertje of zusje gaan krijgen!

Roze wolk

Wat waren we gelukkig met het nieuws en wat vonden we het weer spannend. De vorige keer was ik in verwachting en stond Simone als partner aan de zijlijn, maar deze keer zou ik aan de zijlijn staan. Het idee dat ik niet hoefde te bevallen stemde me zeer vrolijk, maar het feit dat lichamelijk nu niks mee zou krijgen van dit alles maakte me onzeker. De vorige keer voelde ik m’n lichaam veranderen, voelde ik de schopjes en voelde ik me daardoor ook zekerder.

Nu voel ik niks en weet ik niet wat Simone ieder moment van de dag voelt of merkt en dus is het afwachten. Gelukkig liggen er echo’s in het verschiet en zal ik het hartje van de baby ook horen kloppen middels de doptone en als we veel geluk hebben ligt de placenta aan de achterkant en kan ik de schopjes later ook voelen.

Zoals afgesproken was, belden we na de positieve test de vruchtbaarheidskliniek op om te vertellen dat we zwanger waren en om een afspraak in te plannen voor de eerste echo. Dat zou onze eerste kennismaking worden met onze tweede uk.

Duurt lang

De eerste week ging snel voorbij; we werkten, deden de boodschappen, speelden met Ravi en voor we het wisten waren we een week verder. Op dit tempo zouden we mini-Simone snel kunnen zien en zouden we ook heel snel weten of het hartje zou kloppen. Maar toen was daar Covid-19.

We kregen te horen dat we vanaf thuis moesten gaan werken, de scholen werden gesloten en de kinderopvang ging dicht. Ook sloten vele winkels hun deuren en werden uitjes naar het park of familie verboden. Een dag leek nu geen 24 uur meer te hebben, maar die leek wel uit een week te bestaan. Zoals een gevangene streepjes op de muur zet tot hij vrij komt, zo zou ik bijna streepjes op de muur gaan zetten tot aan de eerste echo. Tjonge wat duurde dat toch lang! En of het mij zo al niet traag genoeg ging, ontving Simone de week voor we de echo hadden een mail waarin stond dat ze alleen moest komen. In verband met alle Coronaperikelen was de keuze gemaakt dat alleen de zwangere vrouw mocht komen en dat andere kinderen en partner niet mee mochten.

Spannend

Op de dag van de echo stapte Simone in de auto en bleef ik met Ravi thuis. We hadden afgesproken dat we zouden beeldbellen, zodat ik (mits de verbinding zou werken) tegelijk met Simone zou aanschouwen wat er op de echo te zien was. Om klokslag 11.15 uur ging mijn telefoon. Dat was een hele opluchting, want dit betekende dat de verbinding goed was. Nu hopen dat de rest ook goed was!

Ravi was ondertussen bij mij op schoot geklommen en samen bekeken we het beeld dat langzaam op de monitor verscheen. Terwijl de verpleegkundige begon te benoemen wat ze zag, wilde Ravi alles van dichtbij bekijken. Hij klom op de tafel en begon op de telefoon te duwen. ‘Nee!’ dacht ik, ‘niet nu!’ Nadat ik hem van de tafel had getrokken, kon ik nog net horen ‘Kijk hier is het hartje, zie je het kloppen?’. Ik hoorde Simone enthousiast reageren en zag inderdaad een klein lichtpuntje op de monitor af en toe oplichten.

Ons kindje! Ravi wordt grote broer.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer columns.
En hier lees je meer van en over Karen S.

Beeld © Karen Sleegers.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Ravi wordt grote broer pinterest

 

Close
Read previous post:
op zoek naar jou
Hé MOM! Wij zijn op zoek naar jou..

Lijkt het jou leuk om mee te werken aan een rubriek op MOMmag.? Wij zijn weer op zoek naar bijdrages...

Close