Close
ZEZ-uitkering, hoe zit het nu precies?

ZEZ-uitkering, hoe zit het nu precies?

Ben je zelfstandig ondernemer en zwanger dan kan je de ZEZ-uitkering aanvragen. De Zelfstandige en Zwanger regeling is heel fijn om die laatste pittige weken en de eerste tijd na de bevalling als zelfstandige door te kunnen komen zonder al teveel financiële druk.  Maar, hoe zit het nu precies? Hoe en wanneer vraag je hem aan, hoe lang krijg je deze uitkering en hoe hoog is het bedrag dat je ontvangt? 

ZEZ-uitkering, zo zit het!

Heb je er wel recht op?

Je hebt recht op de ZEZ-uitkering als je als zelfstandige met of zonder personeel een eigen onderneming hebt, als je meewerkend echtgenoot of partner bent, mede-aandeelhouder bent van het bedrijf waar je werkt of als je als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp met arbeidsovereenkomst werkt. Je moet echter wel al als zelfstandige werken op het moment vóórdat je zwanger bent.

Hoe hoog is de uitkering?

De ZEZ-uitkering wordt berekend over het bedrag dat je het jaar ervoor als zelfstandig ondernemer hebt verdiend, maar is nooit meer dan het wettelijk bruto minimumloon. Heb je minimaal 1.225 uur per jaar als zelfstandige gewerkt dan krijg je de maximale uitkering.

Dit betekent vanaf 1 juli 2018 een maximum aan uitkering van €1.594,20 per maand als je 22 jaar of ouder bent. Aan het eind van de periode van de ZEZ-uitkering krijg je ook nog 8% vakantiegeld over het totaal ontvangen bedrag. De uitkering wordt op voorschot uitbetaald. Een definitieve vaststelling zal naar aanleiding van de betreffende jaaropgave plaats vinden.

Houd er rekening mee dat er van je ZEZ-uitkering loonbelasting, bijdrage zorgverzekeringswet en sociale premies wordt ingehouden. Die kan je vervolgens over het jaar (of de jaren) waarin je de ZEZ-uitkering hebt ontvangen als voorheffing in mindering brengen. Je geeft de ZEZ-uitkering van het UWV bij je belastingaangifte aan als loon.

Hoe lang krijg je deze uitkering?

De uitkering gaat in tussen de 6 weken en 4 weken vóór de uitgerekende datum. Je bepaalt zelf wanneer je de uitkering tussen deze periode in laat gaan. Ná de bevalling heb je vervolgens nog recht op minimaal 10 weken uitkering. De ZEZ-uitkering duurt dus minimaal 16 weken. Ben je in verwachting van een tweeling of meerling dan gaat de ZEZ-uitkering in tussen de 10 tot 8 weken vóór de uitgerekende datum en krijg je dus minimaal 20 weken uitkering.

ZEZ-uitkering met terugwerkende kracht

Je kan de uitkering tot een jaar terug aanvragen, maar je krijgt dan misschien wel minder uitkering dan wanneer je het op tijd had aangevraagd en laten uitbetalen. Er is één uitzondering: als je tussen 2004 en 2008 een kind hebt gekregen en toen ook zelfstandig ondernemer was is er een bijzondere compensatie zwangere ondernemers van kracht.

Val jij onder deze laatstgenoemde compensatieregeling? Dan kan je alsnog in aanmerking komen voor een compensatie van in totaal zo’n €5.600,- bruto. Let op: je kan de aanvraag hiervoor nog tot 1 oktober 2018 indienen!

Wanneer en hoe vraag je de ZEZ-uitkering aan?

Je kan de aanvraag voor deze uitkering indienen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. En uiterlijk tot 2 weken voor je zwangerschapsverlof ingaat. Het is belangrijk om een zwangerschapsverklaring mee te sturen. Dit is een formulier waarop jouw gynaecoloog, huisarts of de verloskundige verklaart dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Vul vervolgens het formulier op de website van UWV in. Je krijgt daarna binnen 8 weken bericht met de beslissing over jouw uitkering. Ook staat de hoogte van de uitkering, hoelang deze duurt en wanneer de eerste betaaldatum is erin vermeld.

Je hoeft verder geen bewijsstukken mee te sturen, maar UWV kan tot 2 jaar na uitkering wel om bewijsstukken vragen. Bewaar deze dus goed!

–> Lees ook: ‘Kinderbijslag | Waarom, hoeveel en bijzondere regelingen.’

* Uitgelichte foto via Shutterstock.

Close
Read previous post:
MOMtalk met Femke thethingswelike.nl
MOMtalk met.. Femke!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat...

Close