Close
Column | ‘Zelfliefde. Zorg jij goed voor jezelf?’

Column | ‘Zelfliefde. Zorg jij goed voor jezelf?’

Als je kinderen hebt, word je als moeder geleefd. Michelle Fatima kwam zichzelf tegen en werd ziek. Inmiddels is ze op de goede weg terug en deelt ze haar ervaring in deze persoonlijk column over haar ziekte en moederschap: ‘Zelfliefde. Zorg jij goed voor jezelf?’

Lees ook: ‘MOMtalk met.. Marije van Mompoint

zelfliefde

Zelfliefde. Zorg jij goed voor jezelf?

Iets waar ik me vroeger niet zo van bewust was maar wat me nu elke keer weer in mijn gezicht gesmeten wordt (door mezelf), is hoe belangrijk zelfliefde is. Ik denk dat de meeste moeders wel weten hoe dat is als je kinderen hebt en je eigenlijk gewoon geleefd wordt. Het is zo druk in het dagelijkse leven dat je vaak niet eens aan jezelf denkt. Laat staan dat je iets voor jezelf doet dat je blij maakt of waar je energie van krijgt. En als je dan eindelijk een moment hebt voor jezelf weet je niet eens meer wat je moet doen. Zo groeit het gebrek aan zelfliefde. Elke dag dat je jezelf vergeet, vergeet je een beetje meer wie je bent en waar je batterij groen van wordt.

Het werd zo erg dat ik zonder pijnstilling bijna niet kon bewegen

In december 2018 werd ik ziek. Het begon met spierpijn. Spierpijn die zo erg werd dat ik zonder ibuprofen niet veel waard was. Ik nam al de 600 en dan ging het wel. Het werd zo erg dat ik zonder pijnstilling bijna niet kon bewegen. Ik stond letterlijk stil. Uiteindelijke raakte ik bij de reumatoloog en was het verdict: sarcoïdose. Een auto immuunziekte. Door mijn gehele lichaam raakte alles ontstoken. Ik had overal pijn. ‘s morgens kon ik zelfs de kinderen niet naar school brengen. Ik maakte ze wakker, maakte het ontbijt en het eten voor school voor ze klaar en dan bracht mijn man ze naar school. Ik kon het niet. Alleen het aller noodzakelijkste kon ik in huis doen. De rest deed mijn man.

De medicatie die ik kreeg zorgde ervoor dat ik me, nadat de ergste ontstekingen wat minder waren, onoverwinnelijk voelde. Ik ging dit doen, ik zou beter worden! En het ging ook goed, ik luisterde naar podcasts over mindset, ging naar de psycholoog omdat ik last had van paniekaanvallen en lichamelijk werd de pijn natuurlijk steeds minder. Maar ik moest ook afbouwen. En dat afbouwen ging niet zo fantastisch. Ten eerste werd ik steeds dikker En waar ik het in het begin nog vet grappig vond om ineens dikke armen te hebben, vond ik het toch niet zo tof om ineens hele grote kleren te moeten kopen. Zelfs mijn man schrok ervan. Naast de lichamelijke effecten had het ook een hele grote invloed op mijn psychische gesteldheid. Ik voelde me steeds meer down en op een gegeven moment kreeg ik na een psychologisch onderzoek de diagnose: NLD Non Verbal Learning Disease.

Steeds meer en meer begon ik mezelf te begrijpen

Ineens viel het kwartje, ik was niet lui, ik was niet expres chaotisch en ongeorganiseerd en dat ik soms dingen niet snap waar je ruimtelijk inzicht voor nodig hebt was ineens ook logisch. Steeds meer en meer begon ik mezelf te begrijpen. NLD heeft veel kenmerken van autisme waardoor heel veel mensen met NLD de diagnose ASS krijgen.

Als je NLD hebt, dan zijn je linker en je rechterhersenhelft niet op dezelfde manier ontwikkeld. Als een kind dat heeft zijn er wel dingen die je kunt doen om je kind te helpen maar bij mij was het nooit ontdekt en heeft dat geleid tot een angststoornis. Doordat ik alle frustraties in me moest houden die ik bijvoorbeeld voelde als er dingen anders gingen dan besproken, broeide dat van binnen. De frustratie moest er letterlijk uit. Ik kreeg zelfs bulten door die ziekte. Ik geloof er namelijk in dat als je van binnen van alles voelt maar het onderdrukt, je daar ziek van kan worden. En een gebrek aan zelfliefde zorgde ervoor dat ik signalen van mezelf niet serieus nam. Ik nam mezelf en mijn lichaam niet serieus.

Dáárom zeg ik nu tegen mijn kinderen hoe belangrijk zelfzorg en zelfliefde is. Niemand gaat dat voor ze doen en niemand maakt je batterijtje weer groen. Alleen jij kan dat doen omdat je weet waar je batterij groen van wordt.
Met mij gaat het inmiddels al een stuk beter. Ik ben er nog niet maar ik weet waar ik aan moet werken en dat doe ik dus ook.

⇒ Zorg jij goed voor jezelf? En hoe doe je dat dan? Praat je mee via Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over tijd voor jezelf.

* Uitgelichte afbeelding Yulia_Lisitsa via Shutterstock.

Close
Read previous post:
baby aan boord
Fun Fact | Dit betekent het ‘baby aan boord’ bordje op auto’s

Je hebt ze vast wel eens zien rijden, die auto's met bordjes op de achterruit waar 'baby aan boord' of...

Close