Close
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen | Een leuke uittip voor het hele gezin

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen | Een leuke uittip voor het hele gezin

We tipten dit museum al een tijdje geleden in de 10 leuke musea voor kinderen. Inmiddels zijn we er op bezoek geweest en is het dus wel leuk om een uitgebreider verslag te plaatsen van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Echt een aanrader voor het hele gezin! We vertellen je waarom met een uitgebreid fotoverslag.

Lees ook:  ‘Een tip nodig voor een leuk gezinsuitje? Wat dacht je van de Keukenhof?’

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

het zuiderzeemuseum in enkhuizen molen

Voor wie nog niet weet wat het Zuiderzeemuseum precies is: Het is een museum in Enkhuizen waar de geschiedenis van het dagelijks leven rond de Zuiderzee centraal staat van voordat de Afsluitdijk in 1932 van de Zuiderzee het IJsselmeer maakte. Naast de geschiedenis wordt er ook gekeken naar het heden en de toekomst van het gebied.

zuiderzeemuseum enkhuizen overview

Het museum bestaat uit 2 gedeeltes, namelijk een binnenmuseum en een buitenmuseum. In het binnenmuseum kun je de schatkamer van de Zuiderzee bewonderen en er zijn verschillende tentoonstellingen die de collectie vanuit het nu laten zien. Bovendien kun je allerlei historische boten zien. In het buitenmuseum zie je hoe mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden en leefden. Hun verhalen komen daar tot leven, je ziet ‘bewoners’ rondlopen en je kan met ze praten en ze vragen stellen. Dat maakt het museum interactief, leuk en leerzaam.

Straatjes en wijkjes

zuiderzeemuseum enkhuizen straatje

Je wandelt echt door de straatjes en wijkjes en komt zo voorbij de oude beenhouwer, voddenboer, feestwinkel, kerk, cafées, het snoepwinkeltje, de apotheek, scholen en nog veel meer. Omdat alles zo realistisch is, waan je je echt terug in de tijd.

Bewoners

het zuiderzeemuseum in enkhuizen bewoners

Je las het hierboven al. Wat het Zuiderzeemuseum ook vooral erg leuk maakt, is dat er allerlei bewoners rondlopen. Daarmee kan je praten en ze dus ook vragen stellen over hoe ze vroeger leefden. Zo zie je bijvoorbeeld de voddenboer op zijn fiets. Kun je een demonstratie van de touwslager of visroker krijgen.

het zuiderzeemuseum in enkhuizen vissersvrouwhet zuiderzeemuseum in enkhuizen vissersvrouw dijk

Maar zie je ook de vissersvrouw de was ophangen, om haar vlak daarna op de dijk te zien staan terwijl ze dromerig over het water kijkt. Starend naar de boten, zich natuurlijk afvragend wanneer haar man en zonen terugkomen? Wat dat betreft prikkelt het Zuiderzeemuseum ook echt de fantasie.

Binnenkijken

het zuiderzeemuseum in enkhuizen bedstee

In de huizen zelf kun je ook naar binnen. Zo zie je hoe de mensen leefden. In deze bedstee bijvoorbeeld, zie je het wiegje van de baby nog hangen. De andere kinderen sliepen in de andere bedstee.

zuiderzeemuseum enkhuizen chique interieur

Je ziet het interieur van de simpele vissers. Maar ook de inrichting van de chique handelaar of fabriekseigenaar.

Het Zuiderzeemuseum met kinderen

zuiderzeemuseum in enkhuizen schooltje

Behalve dat er ontzettend veel te zien en te bewonderen is, is er in het museum ook veel te doen met kinderen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe kinderen vroeger naar school gingen. En er is een snoepwinkel van honderd jaar oud! Maar kinderen kunnen ook meedoen aan een speurtocht of zich verkleden als in het verleden. In het museum zijn speeltuintjes, er lopen beesten rond en je kunt er Oudhollandse spellen doen. Maar er is meer…

Activiteiten met en voor kinderen

zuiderzeemuseum in enkhuizen

Voor de goede orde sommen we een aantal activiteiten voor je op:

Verkenningstocht

Aan de hand van een puzzeltocht kunnen kinderen op verkenning door het buitenmuseum en op die manier kunnen ze ontdekken wat je allemaal kunt eten ‘uit de zee’ en ‘van het land’. Wat aten mensen zo’n honderd jaar geleden? Waar kwamen de ingrediënten vandaan? Hoe maakte je eten zo lang mogelijk houdbaar? Er waren natuurlijk nog geen ijskasten! Ze kunnen hapjes van vroeger eten en lekkernijen van nu die zijn geïnspireerd op vroeger.
Als ze de puzzeltocht hebben gedaan en de woordpuzzel hebben opgelost dan krijgen ze een leuke beloning om thuis mee aan de slag te gaan!

Klompbootje maken

In het buitenmuseum kunnen kinderen net als vroeger van houten klompen bootjes met een zeiltje maken. Hier wordt wel een kleine vergoeding voor gerekend en deze activiteit is er alleen tijdens de weekenden, feestdagen en schoolvakanties.

zuiderzeemuseum in enkhuizen wipwap

Oudhollandse spelletjes

Door het hele buitenmuseum kom je leuk speelgoed tegen, zoals hoepels en stokpaardjes. Ook is er een pleintje met allerlei Oud Hollandse spellen, zoals een kegelbaan en tollenbak.

Pimp je klomp

Met een klompje, verschillende kleuren verf en knutselspullen kunnen kinderen hun eigen klomp ‘pimpen’ en er een mooie creatie van maken. Ook deze activiteit wordt alleen georganiseerd tijdens de weekenden, feestdagen en schoolvakanties.

het zuiderzeemuseum in enkhuizen klompen

Schrijfles

Net als de kinderen uit 1930 kunnen kinderen leren schrijven met een kroontjespen in het schooltje van Kollum. Ook deze activiteit is er allen tijdens de weekenden, feestdagen en schoolvakanties.

Speurtochten

In het buitenmuseum kunnen de kinderen verschillende puzzeltochten maken, allemaal met een eigen thema. De speurtochten zijn te koop bij de kassa.

Touwslaan

Ook in het buitenmuseum: Samen met de touwslager kunnen kinderen zelf een ouderwets springtouw maken.

zuiderzeemuseum in enkhuizen stadsgracht

Verkleedkist

Aan de stadsgracht staat een huis vol met Oudhollandse klederdracht: de verkleedkist. Daar kunnen kinderen de kleren van een Volendammer of Marker meisje of jongen aantrekken inclusief de houten klompen niet. De kleding mag  een tijdje aangehouden worden en kan verkleed en wel het buitenmuseum ontdekt worden. Leuk voor de foto’s! Let wel, ook het verkleden kan alleen in de weekenden, tijdens feestdagen en schoolvakanties.

zuiderzeemuseum in enkhuizen lompenboer

Expeditie Waterwerken

Expeditie Waterwerken bestaat uit echte eilanden in het water en een plein met een speeleiland! Een heus plein met picknicktafels en speeleiland ‘Schokland’. Kleine kinderen kunnen hier waterdieren ‘uit de zee’ vissen met hengels. De andere drie voormalige Zuiderzee-eilanden Urk, Wieringen en Pampus kun je met een roeibootje bereiken. Tussen het plein en het water ligt een watergoot van wel 50 meter lang. Met verschillende ‘stroomprofielen’ regel je hier de beweging en stroming van het water. Zo kan men zelf de kracht van water voelen!

zuiderzeemuseum in enkhuizen feestwinkel

Zeep maken

In de Marker haven staat een huis op een eiland en in dat huis kunnen kinderen creatief aan de slag met geuren en kleuren om er zeep van te maken. Het zeepje mag ook mee naar huis. Ook dit is een activiteit die niet altijd plaatsvindt, maar alleen in de weekenden, op feestdagen en in de vakanties.

Binnenmuseum

Hoewel in dit artikel voornamelijk over het buitenmuseum wordt verteld, zijn er ook leuke activiteiten voor het hele gezin in het binnenmuseum te doen. Zo is er de familietentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee. Kinderen kunnen er zelf een Hindelooper interieur samenstellen of een tafelvoetbalwedstrijd tussen de blauwen en de rooien spelen.

Meer informatie over het Zuiderzeemuseum

het zuiderzeemuseum in enkuizen kerk

Kortom het Zuiderzeemuseum is een fantastisch leuk museum voor het hele gezin. Er is ontzettend veel te doen en te zien en te leren! Als je dus nog op zoek bent naar inspiratie voor een uitje tijdens de vakantie of in het weekend, dan is het Zuiderzeemuseum zeker de optie van het afwegen waard. Ook leuk: Je kunt met de museumboot gratis vanaf het station naar het museum varen.

Daarnaast is Enkhuizen zelf ook een erg leuk oud stadje. In Enkhuizen is ook Sprookjeswonderland, wat je eventueel kunt combineren met het museum.

Het Zuiderzeemuseum is bijna het hele jaar open, alleen op eerste Kerstdag is het gesloten. Het buitenmuseum is vanaf april tot eind oktober open.

Wil je meer informatie? Dat kun je vinden op de website van het Zuiderzeemuseum!

Ben jij wel eens in het Zuiderzeemuseum geweest, of zou je er een keer heen willen? Hoe vond jij het? Heb jij zelf nog een tip voor een leuk museum met kinderen? Praat je mee op onze Facebook pagina? Daar blijf je ook op de hoogte van alle nieuwtjes ?

Close
Read previous post:
noppies supermom collectie
De nieuwe Supermom collectie

Een collectie vol kleding voor zwangere vrouwen voor wie het leven niet stopt als ze zwanger zijn. Die actief in...

Close