Close
Zwanger | Feiten & fabels #1

Zwanger | Feiten & fabels #1

Als je zwanger bent zijn er heel wat zaken die je volgens de één wel en volgens de ander juist absoluut niet mag of kan doen, of mag eten of drinken. Er gaan heel wat verhalen, vragen en onduidelijkheden rond. Tijd om die uit de wereld te helpen! Deze keer of koffie, sporten en een orgasme tijdens de zwangerschap echt zo slecht zijn, of ochtendmisselijkheid het geslacht van je baby verklapt en waarmee je extra voorzichtig moet zijn tijdens deze 9 maanden. 

Feiten en fabels als je zwanger bent

1. Koffie drinken tijdens je zwangerschap is schadelijk voor de baby.

Fabel. Tot op zekere hoogte dan! Goed nieuws dus als je een koffieleut bent, want met 1 à 2 kopjes koffie per dag is helemaal niks mis. Koffie – en andere cafeïne houdende dranken zoals bijvoorbeeld energiedrankjes, zwarte thee en cola – hebben wel een licht vocht afdrijvende werking en zorgen voor een licht verhoogde hartslag, dus het is wel aan te raden om het hierbij te houden.

2. Het is niet goed om een orgasme te krijgen tijdens de zwangerschap.

Fabel. Eerlijk is eerlijk: seks tijdens de zwangerschap kan extra spannend zijn omdat er toch wat in je groeit, je lijf anders voelt en je niet precies weet hoe alles zal reageren. Je borsten, tepels, clitoris en schaamlippen zijn tijdens deze 9 maanden flink gevoeliger dan daarvoor en aangezien je baarmoeder groeit, kan een orgasme ook flink intenser worden ervaren dan ervoor. Maar maak je geen zorgen: dit kan helemaal geen kwaad! Je baby zit helemaal veilig en goed beschermd in de baarmoeder en er wordt zelfs gezegd dat regelmatige orgasmes je baarmoeder en bekken in goede conditie houden voor de bevalling. Maar let op: heb je een medische indicatie, zoals bijvoorbeeld een voorliggende placenta of een verhoogde kans op een vroeggeboorte, of heb je enige twijfels in combinatie met jouw gezondheid: maak dit onderwerp dan bespreekbaar bij jouw verloskundige en/of gynaecoloog.

‘Lees ook: Wat zijn je kansen om zwanger te worden?’

3. Je mag niet sporten tijdens de zwangerschap.

Fabel. Het is juist goed om fit te blijven tijdens de zwangerschap! Maar ook hier weer een kanttekening. Als je al flink sportief bent voordat je zwanger raakt, dan kan je tijdens je zwangerschap gerust doorgaan met sporten. Let echter wel op en luister goed naar je lijf! Probeer bijvoorbeeld heftige buikspieroefeningen en oefeningen waarbij er een grotere kans is om te vallen te vermijden. En ga ook niet ineens allerlei nieuwe dingen proberen en jezelf flink extra uitdagen door tijdens je zwangerschap zwaarder te gaan trainen en oefeningen te doen die je daarvoor ook nooit deed. Met wandelen, zelfs hardlopen, lichte krachttraining, zwemmen, fietsen, yoga.. is niks mis!

4. Je moet tijdens de zwangerschap oppassen met katten en tuinieren.

Feit. Natuurlijk kan je katten en poezen gewoon aaien en knuffelen, zeker als katteneigenaar kan je daar niet omheen! Maar let wel op dat je de kattenbak deze 9 maanden door een andere huisgenoot laat verschonen of dit doet met goede handschoenen aan. Door de uitwerpselen van je harige vriendjes kan toxoplasmose verspreid worden. Deze infectie kan je via de placenta doorgeven aan de baby en dit kan weer leiden tot allerlei afwijkingen. Dit is ook de reden dat je tijdens de zwangerschap het tuinieren en moestuinen beter over kan laten aan iemand anders, of ook dit doet met goede handschoenen aan. Je weet namelijk maar nooit of de buurkatten wellicht hun behoefte tussen jouw plantjes en eventueel groente en fruit hebben gedaan. Voedsel uit (eigen) moestuin dan ook zeker extra goed wassen voordat je ermee aan de slag gaat in de keuken.

‘Lees ook: Welk huisdier past bij jouw gezin?’

5. Ochtendmisselijkheid zegt wat over het geslacht van de baby.

Fabel. Er gaat een verhaal rond dat je meer last hebt van ochtendmisselijkheid als je in verwachting bent van een meisje. Dit, omdat het hormoon wat de misselijkheid veroorzaakt (hCG) bij vrouwen die zwanger zijn van een meisje nét iets hoger gemeten wordt dan wanneer je zwanger bent van een jongetje. Maar het ligt er maar net aan hoe je lichaam op dit hormoon reageert hoeveel last je hier van zal hebben. En ook dit kan weer per zwangerschap verschillen. De ene keer zwanger van een jongetje zonder ochtendmisselijkheid en nu wél flink misselijk? Dat wil dus helemaal niks zeggen over het geslacht van het kindje tijdens deze zwangerschap. Oh, en slecht nieuws: ochtendmisselijkheid vindt helaas niet alleen in de ochtend plaats. Sommigen hebben hier de hele dag door last van..

Meepraten over of jouw ervaring met één van deze onderwerpen delen? Volg dan onze Facebookpagina en laat jouw reactie achter onder het betreffende draadje 🙂

* Uitgelichte foto door Joaquin Corbalan via Shutterstock

Close
Read previous post:
natascha beautyopinie
MOMtalk met.. Natascha van BeautyOpinie!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat...

Close