Close
Alles wat je moet weten over een zwangerschapsmasker

Alles wat je moet weten over een zwangerschapsmasker

Als je in verwachting bent is het aan te raden om niet in direct zonlicht te gaan zitten en je huid goed in te smeren tegen de schadelijke effecten van de zon. Dit is normaal gesproken al belangrijk, maar tijdens je zwangerschap kan je er blijvende pigmentvlekken van krijgen. Het zwangerschapsmasker, ook wel melasma, genoemd! In dit artikel lees je er alles over en delen we enkele handige tips met je. 

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker

Door de verandering in de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap kan je huid gevoeliger reageren op zonlicht. Hierdoor maken je cellen meer pigment aan en ontstaan er (donker)bruine pigmentvlekken op het gezicht. Vaak zie je deze terug rond de oogkassen, rond de mond/neus of op het voorhoofd. Dit wordt het zwangerschapsmasker (melasma) genoemd. Meestal wordt dit in het tweede en derde trimester zichtbaar.

Wat kan je preventief doen om een zwangerschapsmasker te voorkomen

Het beste kan je direct zonlicht vermijden en je huid goed insmeren met minimaal een SPF30 als je toch de zon in gaat. Maar.. doe dit wel nadat je 20 minuutjes onbeschermd in de zon hebt gezeten. Zo kan je huid toch de benodigde vitamine D aanmaken, iets wat ook heel belangrijk is! Verder is er weinig tot niks om dit te kunnen voorkomen helaas..

Zorg er dus voor dat je je huid iedere ochtend insmeert met een zonbescherming met SPF30 of hoger en dat je een kleine tube met je meeneemt om eventueel nogmaals te smeren als je in je pauze naar buiten gaat, na het werk op een terrasje gaat zitten of een dagje op pad gaat en probeer in de schaduw te blijven.

Wat kan je doen als je al een zwangerschapsmasker hebt

Als je er te laat bij bent en je ziet de pigmentvlekjes in je gezicht, dan ben je eigenlijk al te laat. Het is één van de meest hardnekkige huidverstoringen die je bijna niet meer weg zal krijgen. Toch kan je met veel geduld en een goede pigmentcrème de vlekjes alsnog een heel stuk lichter krijgen. Eventueel kan je met een feestje of wanneer het je teveel stoort de vlekjes nog te lijf gaan met een concealer. Bedenk je dat (oude) pigmentvlekjes in de lente en zomer ineens weer terug kunnen komen.

Na de zwangerschap

Mochten de vlekjes na de zwangerschap nog teveel zichtbaar zijn, dan kan je overwegen om deze weg te laten laseren. Hoe goed bepaalde ingrediënten in crèmes ook kunnen zijn, er is eigenlijk maar weinig zo effectief tegen pigmentvlekken als lasertherapie. Het is wat prijzig, het doet even pijn en je hebt de eerste tijd wat last van korstjes op de plekken waar de pigmentvlekjes zaten, maar het zal het waard zijn. Let wel op: laser is schadelijk voor het ongeboren kind en mag dus niet tijdens de zwangerschap toegepast worden.

* Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Close
Read previous post:
hoeveel zakgeld kind
Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

We horen om ons heen heel veel verschillende berichten over zakgeld. De één begint al bij de leeftijd van drie...

Close