Close
De zwangerschapsshoot van.. Saskia!

De zwangerschapsshoot van.. Saskia!

Ze had het bijna niet gedaan… deze shoot tijdens haar zwangerschap. Omdat ze in haar hoofd een heel ander beeld bij zwangerschapsshoots had. Ze veranderde van gedachten en gelukkig maar… De zwangerschapsshoot van Saskia is namelijk prachtig! Wij mogen de foto’s delen en we stelden haar een aantal vragen over de shoot.

Lees ook: ‘Gezond recept | De perfecte smoothie voor als je zwanger bent

zwangerschapsshoot van Saskia

De zwangerschapsshoot van Saskia

Saskia is 25 jaar en moeder van Noortje. Ze woont samen met haar vriend Jaap. Samen met Lars, de zoon van Jaap, vormen zij een gezin van 4! Saskia werkt bij de Keytoe Kollega, een marketingbureau uit Maassluis. Voor de klanten van dit bureau verzorgt ze de teksten voor websites, posters, flyers, blogs, social media en alles waar verder een tekst op zou moeten of mogen.

‘Tijdens deze shoot was ik zwanger van mijn eerste kindje. De zwangerschap was een flinke verrassing, haha. In eerste instantie zou ik namelijk helemaal niet zwanger kunnen worden. Of althans, niet op de natuurlijke manier. In 2017 kreeg ik de diagnose PCOS, wat een natuurlijke zwangerschap zou kunnen bemoeilijken.

De gynaecoloog zei dat het op de natuurlijke manier niet zou lukken

Na heel wat onzekerheid over of het nou wel of niet zou kunnen, was ik het zat en ging ik terug naar de gynaecoloog voor een verlossend antwoord: Ik kon óf wel, óf niet zwanger worden, maar ik wilde het definitieve antwoord. De gynaecoloog zei dat het op de natuurlijke manier niet zou lukken. Dat was in december 2018. In september 2019 was ik uitgerekend, dus een snelle rekenaar zal ontdekken dat ik in precies de periode dat ik dat nieuws hoorde, zwanger raakte.

de zwangerschapsshoot van saskia floral

We kwamen er uiteindelijk ook pas achter toen ik al 3 maanden zwanger was. Ik voelde me wel wat minder goed, maar er waren zoveel factoren die meespeelden (waaronder de diagnose die mijn moeder rond diezelfde periode kreeg), dat een zwangerschap niet in me op kwam. Mijn menstruatie was altijd al wel onregelmatig en bovendien had de arts een natuurlijke zwangerschap uitgesloten. Ik wilde geen test doen, omdat ik wist dat ik ooit heel graag een kindje zou willen.

Ik wilde mezelf niet onnodig aan die pijn blootstellen

Elke negatieve test zou een bevestiging zijn van dat het niet zou lukken – en aangezien de arts al had gezegd dat het niet zou kunnen, wilde ik mezelf niet onnodig aan die pijn blootstellen. In februari vond ik m’n menstruatie toch wel wat lang duren, dus toen heb ik uiteindelijk toch maar een test gedaan. En ja hoor, binnen no time 2 dikke roze strepen. Een flinke verrassing, waar we eerst wel even van schrokken, maar al snel zó blij mee waren.

In eerste instantie wilde ik eigenlijk geen zwangerschapsshoot vanwege het beeld dat ik erbij had. Ook kwam mijn moeder te overlijden. 2 juni 2019 stierf ze heel onverwachts; ze had kanker, maar alles zag ernaar uit dat ze zou genezen. Tot op een gegeven moment een bepaalde kortademigheid om de hoek kwam kijken. Na heel wat onderzoeken en manieren om het beter te maken, bleek dat haar longen nog maar voor 5% werkten. Veroorzaakt door een van de bestanddelen van de chemotherapie.

zwangerschapsshoot van saskia luikjes

Mijn moeder keek onwijs uit naar haar eerste kleinkind. De plannen waren allemaal al gemaakt. Ze zou een dag in de week oppassen, naast haar werk als receptioniste. Toen ze in het ziekenhuis lag, veranderde mijn mening over een shoot al wel. Als ze hieruit zou komen en zou genezen, had ik de shoot heel graag ook met haar samen willen doen. Ik heb geen foto’s van mijn moeder en mij met Noortje in mijn buik, daar baal ik onwijs van. Dat moest en zou anders zijn, áls ze er natuurlijk bovenop zou komen. Dat mocht uiteindelijk helaas niet zo zijn. Pas wat later besloot ik om alsnog een shoot te doen.

Toen mijn moeder overleed, heb ik een hele periode geen foto’s gemaakt

Voordat mijn moeder overleed, maakte ik zelf wel eens wat foto’s van mijn buik. Ik zette de camera op een statief, zelfontspanner aan en gaan. Gewoon lekker in onze huiskamer of slaapkamer, even een klein kiekje tussendoor. Toen mijn moeder overleed, heb ik een hele periode geen foto’s gemaakt. Ik was toen ongeveer 20 weken zwanger, of net iets langer. Van pak hem beet 23 tot 28 weken had ik niet veel zin om foto’s te maken. Ik genoot absoluut wel van die kleine, die steeds harder groeide en elke dag flink actief was, maar voelde ook een intens verdriet. Het maken van foto’s schoot er dus even bij in.

Toen ik er later op terugkeek, had ik daar wel spijt van. Mijn buik is in die periode het hardst gegroeid en ik had daar 0 foto’s van. Ik besloot om alsnog een shoot te doen. Een collega van mij is fotograaf en maakt prachtige foto’s. Ik vroeg haar of ze het leuk zou vinden om een zwangerschapsshoot te doen en dat leek haar wel wat. We besloten om de shoot met 32 weken te doen, dan zou ik mezelf nog wel fit genoeg voelen om me leuk aan te kleden en door het centrum van Maassluis (onze woonplaats) te lopen, op zoek naar mooie plekken.

Ik zag alleen maar van die cliché shoots voor me

Hoe ik tegen zo’n portretserie aankeek toen ik nog niet zwanger was? Ik zag heel eerlijk gezegd alleen maar van die cliché shoots voor me, waar ik persoonlijk niet zoveel van houd. Zwangerschapsshoots zag ik eigenlijk alleen voor me in een studio, met belichting die het net niet helemaal zou zijn en poses waar het ongemak uit af te lezen is. Niet dat 99% van de shoots zo zijn, sterker nog, zo zijn maar heel weinig shoots! Het is alleen het beeld dat ik in mijn hoofd had voordat ik zelf besloot een shoot te doen en op Pinterest ging kijken voor inspiratie.

Samen met de fotograaf bedacht ik het thema, het soort foto’s, kleding en de locatie. Dat was een beetje een samenspel. Ik wilde heel graag foto’s in een stedelijke setting. Maassluis heeft heel veel leuke plekjes, met pittoreske gebouwen en een mooie haven. Bovendien hebben zowel ik als de fotograaf geen rijbewijs, waardoor het ook nog eens heel handig was om het op loopafstand van onze huizen te doen, haha.

Over het soort foto’s waren we het al snel eens. We zochten allebei wat op Pinterest en Instagram en stuurden elkaar inspiratiebeelden. Al snel waren we het eens. We wilden spontane foto’s, een beetje een lifestyle idee, niet heel erg geposeerd. De kleding koos ik zelf uit. Voor één van de outfits had ik hakken gekozen. Achteraf best ambitieus met de kleine steentjes in Maassluis en als je waggelt als een pinguïn, maar het zag er gelukkig wel leuk uit, haha!

zwangerschapsshoot van saskia met vriend Jaap

We hebben vooral veel op Pinterest gezocht naar inspiratie. We volgen ook allebei wel wat fotografen op Instagram, dus daar stuurden we ook wel eens beelden heen en weer. Ook liet ik me inspireren door shoots van andere mama’s, die ik ook steeds meer ging volgen op Instagram. Wie het precies waren, weet ik niet meer hoor, maar Pinterest, Instagram en andere beelden die Renée eerder had geschoten, boden veel inspiratie op het gebied van locaties en poses!

Ik had gedacht dat ik me tijdens het fotograferen heel ongemakkelijk zou voelen. Maar dat was gelukkig niet zo. Renée wist me heel goed op mijn gemak te stellen en liet me vaak gewoon lopen, terwijl zij erop los klikte.

Hij had er in eerste instantie weinig zin in

Ik had mijn vriend ook gevraagd om op een bepaalde tijd even naar ons toe te komen voor wat foto’s samen. Hij had er in eerste instantie weinig zin in en voelde zich in het begin wat ongemakkelijk, maar doordat alles zo spontaan verliep en we Renée allebei al wel kenden (hij een beetje, ik wat beter), voelde het al snel heel fijn en was het super leuk!

Wat ben ik onwijs blij met het eindresultaat! Ik ben heel blij dat ik de foto’s achteraf heb, ze zijn mooier dan ik met mijn zelfontspanner kan maken. De shoot zelf vormde ook echt even een lichtpuntje in een moeilijke periode.

zwangerschapsshoot van saskia favoriete foto

Mijn favoriete foto is deze voor de witte muur, met mijn lila jurk met bloemen. Dit was mijn favoriete jurk tijdens mijn zwangerschap. Het tasje had ik de dag ervoor gekocht bij de kringloopwinkel en vind ik zó leuk. Nu gebruik ik hem eigenlijk niet meer, al die luiers die ik nu mee moet slepen passen er helaas niet in. Maar elke keer als ik de foto zie word ik weer verliefd op het tasje. De hakken zijn ook onwijs favoriet, hoewel ik nu vaker kies voor een praktisch schoeisel (Birkenstocks bijvoorbeeld, tot grote ergernis van Jaap). Alles aan deze foto brengt een glimlach op mijn gezicht. Ik was (en ben nog steeds) zó onwijs trots op mijn buik!

Achteraf is het zo fijn om foto’s te kunnen terugkijken

Ik kan een zwangerschapsshoot den ook iedereen aanraden. Achteraf is het zo fijn om soms nog de foto’s terug te kunnen kijken. Ik vond mijn lichaam zó mooi tijdens mijn zwangerschap. Het is zo bijzonder om nieuw leven te dragen en 24/7 verbonden te zijn met je kindje… Dat zijn gewoon dingen die je vast wil leggen. Als ik de foto’s bekijk, ga ik nog even terug naar hoe het voelde. Met alle ongemakken van een zwangerschap, de verschrikkelijk warme zomer, maar ook hoe mooi en fijn het was.

Lieve Saskia, waanzinnig bedankt voor het leuke interview en dat je jouw prachtige foto’s met ons wilde delen!

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Fotograaf shoot Saskia:
© Renée Jacky: website & Instagram

Mocht je zelf je shoot willen delen, heel graag! Je kunt ons mailen via info@mommag.nl

Hier kun je de andere andere zwangerschaps fotoshoots bekijken.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Dan kun je deze afbeelding pinnen:

 

de zwangerschapsshoot van saskia pinterest

Close
Read previous post:
leugentjes die we onze kinderen vertellen
25 leugentjes die we onze kinderen vertellen

Leugentjes die we onze kinderen vertellen. Soms uit bestwil en soms opvoedtechnisch of omdat we ergens geen zin in hebben....

Close